to top

Borstvoeding: de voordelen

Ik geef Nim inmiddels ruim twee maanden borstvoeding, en daar ben ik trotser op dan ik van tevoren had gedacht. Dat er wat nadelen aan het geven van borstvoeding kleven, heb ik laatst al geschreven. Maar als ik het alleen maar als negatief zou ervaren, zou ik er natuurlijk al lang mee gestopt zijn. Er zijn namelijk nog veel meer voordelen. Of althans, ze wegen voor mij momenteel nog zwaarder dan de nadelen. Vandaag wil ik ze even opsommen. Gewoon, omdat ik heel blij en dankbaar ben dat ik dit mee mag maken!

Ik wil trouwens benadrukken dat ik absoluut niet minder denk van mama’s die flesvoeding geven. Ik ben geen borstvoeding gaan geven uit principe. Ik wilde het een kans geven en dat het gelukt is, is iets waar ik heel blij mee ben. Maar ik had me wel voorgenomen om het niet ten koste van alles vol te blijven houden. Als het niet op een normale manier zou lukken, was ik gewoon over gestapt op flesvoeding. Daar ben ik zelf als baby na zes weken ook prima groot van geworden, dus daar is absoluut niets mis mee. Geen borstvoedingsmaffia hier dus, maar wel iemand die na twee maanden proberen en aankloten toch erg blij is dat het is gelukt en nog steeds werkt! 🙂

 

 • Het is gewoon het meest natuurlijke om borstvoeding te geven. Als dat niet zo zou zijn, zou mijn lichaam in de eerste plaats geen melk aangemaakt hebben en zou Nim niet meteen na de geboorte op zoek zijn gegaan naar de bron. Alleen al om die reden wilde ik borstvoeding gaan geven. Een flesje kan altijd nog.
 • Lezeres Seline schreef het laatst al, maar daar sta ik zelf helemaal achter: ondanks alle nadelen is het iets heel bijzonders om borstvoeding met je kind te mogen delen. Ze worden al zo snel groot en ze moeten al zo snel losgelaten worden: de intieme momentjes waarop hij nog afhankelijk is van mij moeten gekoesterd worden.
 • Moedermelk is helemaal afgestemd op de behoefte van het kind. Je kunt dus nooit teveel geven, wat een fijn idee is. Bovendien bevat het alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft en dat is iedere keer toch weer wat anders. Het voelt voor nu nog goed om zo lang mogelijk deze natuurlijke voeding aan mijn kleintje te geven.

  1

 • Borstvoeding draagt bij aan een goede hechting tussen moeder en kind, omdat er oxytocine vrij komt in het lichaam van de moeder. Het is niet zo dat ik denk dat flesvoeding voor een minder goede hechting zorgt hoor (want er zijn ook andere manieren voor om die te bevorderen), maar ieder beetje is meegenomen!
 • Oxytocine zorgt er trouwens ook voor dat je baarmoeder weer samentrekt en dus snel z’n oorspronkelijke grootte bereikt.
 • Het is het aller, allermooiste op de wereld om buik tegen buik in bed te liggen met mijn ukkie die uit mijn borst drinkt. Vooral nu hij meer (oog)contact zoekt is het echt heel bijzonder.
 • Borstvoeding bevat antistoffen tegen ziektes en helpt het afweersysteem van de baby op de bouwen. Kindjes die borstvoeding krijgen, schijnen dan ook minder snel verschillende ziektes op te pakken.
 • Iedere moeder kent het: de baby kondigt luid schreeuwend aan dat ‘ie honger heeft en iedere minuut dat ‘ie langer schreeuwt, is een minuut teveel. Hoe heerlijk makkelijk is het dan dat je alleen maar je borst uit je shirt hoeft te wippen? Hop, aanhappen en stilte!
 • Een luiertas puilt al uit van de prullaria die je voor je kind mee moet nemen. Het scheelt dan toch weer dat je niet ook nog een torentje met poedermelk en een thermoskan gekookt water mee hoeft te sjouwen.
 • Het is ook lekker makkelijk dat je geen flesjes hoeft af te wassen!
 • Geen zorgen of je wel genoeg flesvoeding in huis hebt op zondagavond. Voeding voor je kindje is er namelijk altijd als je borstvoeding geeft!
 • Als je borstvoeding geeft, wordt aangeraden om 500 calorieën per dag meer te eten dan de 2000 calorieën die een vrouw dagelijks zou moeten binnenkrijgen. Dat betekent ongeveer een kwart meer en ik hoef niet te vertellen dat dat stiekem gewoon heerlijk is!
 • Borstvoeding kost niks!
 • Ik weet dat dit niet voor iedereen geldt, maar ik ben nog niet ongesteld geworden. Vrouwen die borstvoeding geven zijn nog niet vruchtbaar (en ik weet dat je daar wel mee uit moet kijken!!), wat natuurlijk ook scheelt. Ik moet namelijk echt nog niet dénken aan een volgende zwangerschap!

 

Ach, dat waren voor mij zo’n beetje wel de voordelen van borstvoeding die ik zelf heb ervaren of die ik me heb aan laten praten. Voor mij zijn dit voorlopig genoeg redenen om vrolijk, iedere keer als Nim huilt, mijn shirt omlaag te trekken. Nogmaals: ik vind absoluut niet dat iedereen borstvoeding zou moeten geven en dat flesvoeding slecht zou zijn! Ik ben nog steeds van mening dat borstvoeding geven enigszins te doen moet zijn en dat flesvoeding een prima alternatief is!

Ik vond het in mijn stukje over de nadelen van borstvoeding superleuk om te lezen hoe jullie erover dachten. Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie reacties op de voordelen van borstvoeding die ik zojuist heb opgesomd. Kom maar doorrrrr! 🙂

 • Nelleke

  Wat fijn dat het inmiddels helemaal goed gaat met de borstvoeding. Lijkt mij zo bijzonder!

  22 november 2014 at 07:19 Beantwoorden
 • Anita

  Lieve Betty,

  Eindelijk, na weken, heb ik eens de tijd genomen om je blog te lezen. Wat heb ik er veel ‘gemist’. Ik moet toch echt vaker kijken of je een nieuw verhaal over Nim, Maran en jezelf hebt geschreven. Wat een heerlijke verhalen en foto’s. Bij iedere foto van Nim merk ik dat ik moet glimlachen. Wat is het toch een heerlijk mannetje!!!
  Wat goed dat je nog borstvoeding geeft, mooie momenten! Begrijp ik het goed dat je nu zonder tepelhoedje de borstvoeding geeft? Als dit zo is, ben ik benieuwd hoe je dit ervaren hebt.
  Jullie zijn echt hele leuke, lieve, betrokken en grappige ouders. Nim is echt in een warm nest gekomen.
  Ik blijf jullie volgen hoor!
  Lieve groetjes!

  22 november 2014 at 08:10 Beantwoorden
 • Koalabeautymama

  Hahaha aanhappen en stilte! Das zeker waar. Wat fijn dat je nog met zoveel enthousiasme borstvoeding geeft. Ik vond het ook bijzonder maar ben ook blij dat ik er van af ben. 🙂

  22 november 2014 at 08:15 Beantwoorden
 • Gwen

  Hoeveel pijn het nu ook de hele zwangerschap doet vanwege de hormonen en een stevige peuterkaak, dat moment samen en het contact en haar handje, maken dat ik het er voor over heb en dhs aLweer 25,5 mnd voed, incl baby op komst. Zo speciaal!

  22 november 2014 at 08:47 Beantwoorden
 • Mendy

  Jeetje…ik was al bij dat ik borstvoeding geef maar door jouw stukje (met meerdere punten waar ik nog niet bij stil gestaan heb) doet het me nog meer beseffen hoe trots ik/we mogen zijn op onszelf en onze kleine mannen!

  22 november 2014 at 09:23 Beantwoorden
 • Seline

  Natuurlijk moet ik nu ook weer even reageren 😉 Super dat je mijn comment aanhaald. Het buik aan buik gevoel is zo heerlijk! Genieten gewoon. Toch komt er straks ook een periode dat je kindje meer aandacht krijgt voor de buitenwereld en minder voor je borst. Dan wordt het steeds lastiger om discreet te kunnen voeden met anderen erbij. Dus geniet er nu nog van, dat hij min of meer rustig bij je drinkt. Ook herken ik de reactie van Koalabeautymama…het is zo makkelijk om borstvoeding te geven (hup borst eruit en drinken maar, geen geknoei met flesjes) maar als je straks geen bv meer geeft is het ook heerlijk om weer vrij te zijn. Maar die tijd komt snel genoeg 😉
  Leuk om zo ook de voordelen te lezen

  Ps mijn streven was om mijn kindjes 1 jaar bv te geven, dit is helaas niet gelukt omdat ik zelf teveel afviel en de productie terugliep. Uiteindelijk toch respectievelijk bij allebei 6 maanden volledig bv gegeven en daarna bij de eerste tot 10 maanden afgebouwd en bij de tweede vanaf zes maanden tot een jaar afgebouwd ( ter info)

  22 november 2014 at 11:40 Beantwoorden
 • Joyce

  Ja borstvoeding heeft heel veel voordelen. En ik als (inmiddels) fv mama zie ook absoluut de voordelen van flesvoeding.
  Maar ik mis het wel. En dan vooral de trots die je voelt als blijkt dat je kindje goed is gegroeid. Zo bijzonder dat dat kan, door het drinken wat jij hem geeft!

  22 november 2014 at 13:29 Beantwoorden
 • Trang

  Borstvoeding geven vond / vind ik een van de mooiste dingen die er zijn. En alles wat je opnoemt ben ik het helemaal mee eens.

  22 november 2014 at 16:24 Beantwoorden
 • iooon

  Vooral dat aanhappen en stilte vind ik erg fijn 😉

  23 november 2014 at 07:01 Beantwoorden
 • Whitney

  Ik vond het heel bijzonder en jammer dat er een eind aan kwam. Blij dat het toch bijna 9 maanden is gelukt. Denk dat het door mijn zwangerschap en natuurlijk dat hij groter is nu dat het niet meer lukte. Fijn dat het bij jullie goed gaat! Hoop het bij de tweede weer te kunnen mee maken, wat je zegt niet ten koste van andere zaken.

  23 november 2014 at 10:21 Beantwoorden
 • Meike

  Voordat ik zwanger werd had ik nooit gedacht te beginnen aan borstvoeding. Gaandeweg leek het mij toch het beste voor de kleine. Ik vond het iets heel moois en ben trots dat het is gelukt. Ik heb ongeveer 4 mnd borstvoeding gegeven. Toen ik ging werken ben ik gestopt en deed ik alleen nog nachtvoedingen.

  23 november 2014 at 19:04 Beantwoorden
 • Sanja

  Ik geniet het meest als Luka met zijn handjes aan zijn truitje zit te friemelen of met zijn voetjes ‘speelt’ door ermee te strekken/buigen/teentjes uit etc.

  24 november 2014 at 14:38 Beantwoorden
 • Tamara

  Ik mis het toch best wel, zeker als ik de laatste tijd er weer veel over lees. Ik heb het 8 maanden mogen geven en het is mooi en bijzonder wat ik zeker niet had willen missen. Jammer dat het op is,

  25 november 2014 at 12:14 Beantwoorden
 • fabianne

  Ik ben van de week noodgedwongen gestopt.heb gehuild als een kind toen ik hem de lastste keer aanlegde.ik heb een borstontstekking gehad wat een abces werd dat is operatief verwijderd.en nu ben ik toevaan mijn tweede ontstekking wat een abces is geworden.en mijn kindje is pas 5,5 wk oud.ben aan mijn 4e antibioticakuur begonnen.en heb alleen maar met koorts op bed gelegen.en om de dag naar het zhuis.maar ben nog steeds voor borstvoeding.maar of ik het ooit weer ga geven.hmmm daar moet ik goed over nadenken

  25 november 2014 at 22:48 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.