to top

Nim en de katten

Toen ik zwanger was, heb ik veel opgezocht over de combinatie baby en huisdieren. Ik kwam het ene panische bericht na het andere tegen. Vooral katten zouden een ramp zijn in combinatie met een pasgeboren baby. Ze zouden de neiging hebben in wiegjes, boxen en ledikantjes te kruipen en bovenop de baby willen liggen. Ik was tijdens mijn zwangerschap eigenlijk vooral bezorgd over hoe de katten om zouden gaan met onze baby. Zouden we ze nog wel genoeg aandacht kunnen geven? Hoe zouden ze de schreeuwende, stinkende baby vinden?

Vooral Zoë had goed door dat ik zwanger was. Ze kroop nog vaker dicht tegen me aan als voor mijn zwangerschap, maar ging vanaf een bepaald moment niet meer op mijn buik liggen. In plaats daarvan koos ze er vrijwillig voor om naast me te liggen of zich op mijn bovenbenen te nestelen. Zij en Puck stonden op onze eerste plaats voordat Nim er was. Ze kregen de hele dag door aandacht. Dat veranderde na Nim’s geboorte helaas wel. Met een pasgeboren baby heb je gewoonweg de tijd en energie niet meer om nog een hele avond achter Puck aan te rennen die tikkertje als lievelingsspelletje heeft.

Puck vond de kraamweek dan ook niet leuk. Althans, die indruk kregen we. Ze trok zich heel erg terug, terwijl ze normaal gesproken juist geniet van aandacht. Nu zat ze vaak beneden (waar onze slaapkamers zijn) in rare hoekjes. Ze at weinig en liet zich niet zien als er visite kwam. Zoë daarentegen had meteen door dat er iets was veranderd en koos ervoor zich daarnaar te schikken. Toen we net thuiskwamen uit het ziekenhuis, op de dag van Nim’s geboorte, kroop ik even met Nim in bed. Meteen kwam Zoë achter ons aan. Ze sprong op het bed, snuffelde aan Nim en ging meteen op mijn buik stampen, zoals ze ook voor mijn zwangerschap altijd deed. Het leek net alsof ze door had dat er nu niets meer in zat en het weer kon. Zo lief! Ook als Nim huilde, wilde ze daar graag bij zijn. Toen hij na zijn eerste badje huilde omdat hij eruit moest, sprong Zoë paniekerig bij hem en ging aan mij, Maran en onze kraamverzorgende troost zoeken.

IMG_1364

Ik heb Puck en Zoë nog niet in Nim’s ledikant of box kunnen betrappen, terwijl ik dat wel had verwacht. In de kinderwagen hebben ze wel gezeten, maar alleen maar omdat daar de draagdoek in lag en ze dat fijn vonden om op te liggen. Toch houden we de katten in de gaten als Nim in de box ligt en is de deur van zijn slaapkamertje altijd dicht als hij daar slaapt. Ondanks dat ik er bijna zeker van ben dat de katten niet bovenop zijn hoofd gaan liggen (ze tonen erg weinig interesse in hem), kun je het nooit zeker weten. Met de combinatie dieren en kinderen moet je altijd voorzichtig zijn, je weet maar nooit…

Ik ben voor de katten blij dat de eerste kraamperiode voorbij is. Er is weer meer ruimte om met ze te knuffelen en ze de aandacht te geven die ze verdienen. We rennen ’s avonds weer achter Puck aan en aaien Zoë wanneer het kan. Ook is het qua visite rustiger, wat de katten toch ook wel erg prettig vinden. Toch staan ze niet meer zo op de eerste plek als voor Nim’s komst, maar dat is logisch.

Hebben jullie huisdieren? En hoe zijn die omgegaan met de eventuele komst van een baby?

 • Manon

  Aah, wat zijn het toch ook lieve dieren he <3. Ik ben ook zo "bang" dat ik mijn 3 katten teveel op de 2e plaats ga zetten… Maar als ik dit lees moet dat wel goedkomen! Ben ook zo benieuwd hoe onze beesten gaan reageren als de baby er eenmaal is… Ik denk wel goed, al denk ik ook dat ze veel op zolder gaan zitten zodra er visite is. Gelukkig hebben ze elkaar, dat vind ik al een fijne gedachte. En ik zie het ook wel voor me, dat als ik op bed lig met baby, dat ze er dan nieuwsgierig bij komen liggen of in ieder geval bij ons op bed komen. En dan, na een paar maanden, hoop ik ook uberschattige foto's te maken waar baby en poes samen liggen te slapen <3 aaahw.

  27 oktober 2014 at 15:44 Beantwoorden
 • Joyce

  Ja onze beestjes hebben zich heel makkelijk kunnen schikken. Mijn zoey (ook een poes 😉 ) was tijdens de zwangerschap een echte buikknuffelaar. Zo leuk. Maar nu is ze vooral bij ons als Luuk ligt te slapen.
  Onze andere poes kwam er van begin af dichtbij. Kwam tegen ons aanliggen als ik zat te voeden. Maar zij is overal in huis gaan plassen.
  Zo jammer!

  27 oktober 2014 at 15:45 Beantwoorden
 • Whitney

  Ik was er ook erg bang voor. Onze katten kwamen snuffelen en als hij huilde kwamen ze ook direct aan rennen. Het gaat heel goed. Ondertussen hebben we helaas nog maar één kat, andere is overleden. Mijn zoontje vindt het heerlijk om hem te aaien (altijd samen want hij heeft hem eens te hard aangepakt!).

  27 oktober 2014 at 17:53 Beantwoorden
 • Petra

  Wat leuk om te lezen. Wij hebben ook twee katten. Ze vonden het duidelijk wel even wennen toen onze oudste geboren werd, maar uiteindelijk kwam het helemaal goed. Al zien we nog steeds wel een soort opluchting als onze kinderen ’s avonds op bed liggen. Dan claimen de katten duidelijk onze aandacht. Ik vind het wel echt een mooie combi, kinderen en dieren. Het tweede woordje van onze dochter was de naam van onze kat, eerder dus nog dan dat ze mama of papa zei!

  27 oktober 2014 at 22:14 Beantwoorden
 • Tamara

  Hier 2 katten en wij waren ook erg benieuwd. Tijdens de bevalling liep de brutaalste dan ook rond om te kijken wat er gebeurde en toen Zoë net was geborgen ging ze kijken in de wieg wat er nu precies lag. Zo ontzettend lief!. Uit de box moeten ze blijven als hij helemaal uitgeklapt ligt, wel mogen ze als hij dubbel geklapt ligt erin, want helaas hebben wij dat niet helemaal kunnen voorkomen dus werd dit de oplossing. Fijn dat bij jullie wel is gelukt en dat ze er niet naar omkijken. want dat is toch echt het beste.

  31 oktober 2014 at 23:11 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.