to top

Naar het consultatiebureau

Noem het woord ‘consultatiebureau’ en je krijgt een hele golf negatieve reacties te verwerken. Als ik de verhalen van vrienden en familie moet geloven, is het een straf om erheen te moeten. Ze zouden betweterig zijn, je het gevoel geven dat je het niet goed genoeg doet of je een bepaalde (opvoedings)richting in duwen. Bovendien wuiven ze vaak zorgen weg of wekken ze ten onrechte juist zorgen op. Hoe dan ook: naar het consultatiebureau moeten met je kindje is een regelrechte ramp. 

Toen er twee weken geleden iemand van het consultatiebureau langs zou komen voor een intakegesprek, zat ik met samengeknepen billen op de bank. Ik voelde bij voorbaat al een drang om de vrouw in kwestie ervan te overtuigen dat wij gelukkige, goede ouders zijn voor Nim en had mezelf voorgenomen alles uit de kast te trekken om haar dat duidelijk te maken. Dat bleek helemaal niet nodig te zijn, want het was een hele aardige vrouw. Ze was van ongeveer mijn leeftijd, trok direct enthousiast een weegschaal uit haar tas toen ik liet vallen nieuwsgierig te zijn naar Nim’s gewicht en heeft zelf meerdere malen laten vallen dat ze vond dat er een ‘positieve sfeer in huis hing’ en dat ‘Nim er tevreden uit zag’. Ik had er nog niet eens voor hoeven jongleren of een achterwaartse salto voor hoeven maken. Kortom: het viel me ontzettend mee.

Ik ging dan ook met een gerust gevoel naar de afspraak van gisteren toe. Nim zou voor het eerst door een kinderarts bekeken worden en hoewel ik dus niet op keek tegen eventueel betweterige opmerkingen (ik vind namelijk oprecht dat we goed voor Nim zorgen en volgens mij gaat het ook goed met hem), bleef het natuurlijk wel spannend om te horen of hij lichamelijk ook echt in orde zou zijn.

Dat was hij! Zijn longen en hart klonken goed, zijn oogjes waren helder, zijn huid zag er goed uit en alles voelde naar behoren. Ook was ons ventje goed gegroeid. Ruim 500 gram in vergelijking met twee weken geleden! Bovendien was hij 5 centimeter gegroeid sinds zijn geboorte. Het gaat dus hartstikke goed met ons kleine kereltje, precies zoals ik al had gedacht.

Nim is een heerlijk ventje. Hij huilt vrijwel nooit, alleen als we hem echt lang laten wachten op zijn eten. Hij slaapt ruim drie uur door ’s nachts en overdag is hij steeds vaker wakker tussen de voedingsmomenten door. Hij wordt sterker en zoekt meer oogcontact. Ook heb ik hem al een paar betrapt op een lachje naar ons. Ik weet nog niet helemaal of dat bewust was, of een stuiptrekking, maar dat zal de komende tijd wel duidelijker worden. Vandaag lachte hij in ieder geval breeduit toen ik hem uit zijn bedje haalde! <3

We gaan de komende tijd dus gewoon door waar we gebleven waren. Hopelijk blijft Nim lekker groeien en gaat hij ’s nachts iets meer slapen, waardoor we overdag wat wakkerder zijn en meer tijd hebben voor het ‘gewone leven’. We zullen zien, maar ik heb er alle vertrouwen in! De eerste maand met Nim zit er bijna op. Zo gek!

 • Manon

  Aah wat een goede berichten! Wat fijn dat het zo goed gaat met Nim, jullie en alles eromheen!

  15 oktober 2014 at 11:10 Beantwoorden
 • Geertje

  Wat fijn dat het zo goed gaat met Nim… En inderdaad, je hoort (en leest) zo veel rare verhalen over het CB, maar ik vond het ook helemaal geen nare ervaring. Zo’n lieve mensen bij ons…

  15 oktober 2014 at 11:15 Beantwoorden
 • Vicky

  Leuk om te horen dat alles goed gaat met Nim, hij gaat snel groot zijn (onze dochter is 2 weken ouder en wij schrikken al van hoe groot ze is geworden).
  Wel grappig dat de reputatie van het consultatiebureau zowel in NL als BE hetzelfde is: hier doen ook verhalen de ronde dat de mensen “betweterig” zijn, je schrik aanjagen met hun advies en laten uitschijnen dat je niet goed bezig bent. Dus bij mij zat de schrik er ook wat in bij het eerste bezoek.
  Maar ook bij ons waren het kei vriendelijke mensen, die ons een goed gevoel gaven en advies gaven op een niet betweterige manier (eerder van “dat kan je ook proberen”). En uiteindelijk weet je als ouders nog altijd wat het beste is voor jouw kleintje, want jij kent hem het beste.
  Geniet nog samen 🙂

  15 oktober 2014 at 11:36 Beantwoorden
 • Odile

  Heerlijk he, zulke lachjes! Hopelijk heb jij alleen maar aardige medewerkers bij het consultatiebureau! Degene waar ik nu bij zit zijn ook een stuk aardiger en begripvoller dan de vorige dus ze zijn er wel! Haha

  15 oktober 2014 at 12:00 Beantwoorden
 • Whitney

  Heerlijk en wat gaat het snel.

  Tja het cb, iedereen heeft er een andere ervaring mee. Ik kreeg ook al angst terwijl het voor ons echt reuze meevalt. Afentoe wat dingen waarvan ik denk nou nee, het is ook alleen maar advies wat jij er mee wilt doen is natuurlijk aan jezelf.

  15 oktober 2014 at 12:59 Beantwoorden
 • kimberley

  Wat fijn dat nim het zo goed doet. Ook ik ging destijds met een naar gevoel naar t cb. Maar de mensen.daar zijn zo lief en aardig, en ik denk dat t ook te maken.heeft met hoe je er zelf instaat en hoe je de adviezen opneemt. Bij.mij zijn wel terechte zorgen weggewuift. Maar ook hier heb ik nooit een probleem van.gemaakt. Iedereen is mens en geboren om fouten te maken. Zolang je maar naar je eigen moeder gevoel luistert komt t altijd goed. Dat heb ik zelf ervaren.
  Liefs kimberley.

  15 oktober 2014 at 14:09 Beantwoorden
 • Joyce

  Wat fijn dat Nim het zo goed doet! Ga zo door!

  Ook ik heb tot aan de laatste afspraak geen problemen gehad met het CB. Maar de laatste afspraak ben ik wel met een rotgevoel weggegaan. Ik kreeg het gevoel dat ik niets goed deed. Maar ik was ook niet bij onze eigen arts, dus het is de volgende keer vast weer beter! 🙂

  15 oktober 2014 at 15:29 Beantwoorden
 • Jessica

  Wat fijn om te lezen dat het zo goed met jullie gaat! Eerste keer consultatiebureau vond ik ook super spannend. Inmiddels heel vaak geweest en ik heb niet 1x een negatieve ervaring gehad. Alles is altijd prima en mijn vragen worden altijd goed beantwoord. Het kan dus zeker anders!

  15 oktober 2014 at 18:49 Beantwoorden
 • Arcadia

  Super dat je een goede CB ervaring hebt. Ik heb ook een hele goede, had echt een klik op mijn oude CB. Toen zijn we verhuisd en kwamen we op een andere locatie bij een ander team. Afschuwelijk! Die mensen snappen er niks van. Ik heb nu ook een hekel aan naar het CB gaan en ben er enorm negatief over.

  16 oktober 2014 at 20:14 Beantwoorden
 • Tamara

  wat fijn!! Hier ook geen negatieve reacties nog gehad van het CB. Ik denk dat hierbij ook zo is dat de negatieve ervaringen en verhalen het meeste blijven hangen

  18 oktober 2014 at 00:13 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.