to top

De Naam

– Even geen foto-weekoverzichtje, want ik heb alleen maar foto’s met Nim in verschillende outfits 😉 Jullie houden ‘m van mij tegoed! –

Op Mommy to be schreef ik een hele tijd geleden dat Maran en ik zo aan het worstelen waren met een mooie naam voor onze zoon. Voor potentiële dochters hadden we al heel veel namen liggen. We zouden willekeurig een naam uit het lijstje kunnen kiezen en daar heel blij mee zijn. Met jongensnamen hadden we echter veel meer last. De namen die ik leuk vond, waren veel te populair. En dat vond Maran dan weer niet leuk. Het heeft ons op een gegeven moment bijna ons huwelijk gekost.

Max?
We waren namelijk op zoek naar een korte, vlotte naam die gemakkelijk uit te spreken was. Een naam die toch wel iets bijzonders zou hebben, zodat ons kind op de basisschool niet als een gedetineerde met de eerste letter van zijn achternaam aangesproken hoeft te worden. Al met al een aardig eisenpakket dus. Er waren genoeg korte, vlotte namen die ik leuk vond. Sterker nog: al jaren zaten we met de jongensnaam Max in ons hoofd. Toch vonden we die niet origineel genoeg. Toen we voor de geslachtsbepalende echo bij Drs. Papa waren, werden we nog net niet met Max-geboortekaartjes voor onze smoel geslagen. Toch hield ik de naam in mijn achterhoofd. Als we nou echt niks originelers konden bedenken…

Namenlijst
Ondertussen maakten we een hele lijst. Alle namen die we enigszins leuk vonden, kwamen daar op. Onze ouders dachten ook fanatiek mee en hun opties (die wij hadden goedgekeurd) kwamen ook op de lijst terecht. Op een gegeven moment hadden we zo’n vijftien potentiële opties op onze lijst. Stuk voor stuk leuke, lieve jongensnamen, maar geen enkele naam ‘voelde’ voor mij goed genoeg voor onze eigen zoon. Het waren allemaal namen die ik best leuk vond, maar waarbij ik me gewoon geen voorstelling kon maken dat ik die naam mijn hele leven uit zou spreken. Dat die echt bij ons zou passen!

Deze dan?
Tijdens onze vlucht naar Servië las ik in een tijdschrift een artikel over ouders die hun kind een bijzondere naam hadden gegeven. Er zat één naam bij die ons wel aansprak. We waren er gematigd enthousiast over. “Zet die inderdaad maar op de lijst!” zei Maran met een grijns. Blij dat we voor ons gevoel een stapje dichterbij De Naam waren gekomen. Toch waren we er nog niet helemaal voor mijn gevoel. Deze naam was leuk, vlot, bijzonder en kort, maar ik kon me nog steeds niet voorstellen dat wij ons kind echt zo zouden gaan noemen. Misschien moest ik er nog even aan wennen…

Nim <3
Totdat ik thuis kwam van die vakantie en op ‘Mommy to be‘ wat willekeurige artikelen aan het lezen was. Ik weet niet eens meer wat voor artikel het was, maar ik besloot ook de reacties eronder door te lezen. Daar hadden wat lezeressen het over de namen van hun kind. Iemand schreef een stukje over haar zoontje Nim. Daarop werd door iemand anders gereageerd met: “Wat toevallig, zo heet mijn zoontje ook en dat hoor je eigenlijk nooit!” Ik sprong direct overeind van de bank en zei: “Wat vindt jij van de naam Nim?” tegen Maran. Die stopte met waar hij mee bezig was en grijnsde naar me. “Ja! Nim! Wat gaaf!” De naam Nim ging op de lijst. Maar eigenlijk wisten we genoeg.

Zwangerschapsreportage (30)

Geen compromis meer nodig
Sindsdien konden we bevestigend antwoorden als mensen in onze omgeving vroegen of we De Naam al wisten. We hielden nog wel alle opties open: als we tot aan de geboorte nog iets tegen zouden komen waarvan we enthousiaster zouden worden, kon dat natuurlijk altijd nog veranderd worden. Maar, zoals we eigenlijk zelf al dachten: dat gebeurde niet. Ik had nooit verwacht dat we nog een jongensnaam tegen zouden komen waar we allebei zo enthousiast van zouden worden. Ik had verwacht compromissen te moeten sluiten of een naam te moeten kiezen die we allebei niet écht geweldig zouden vinden. En toch is het gelukt. We zijn dolblij dat we de naam Nim tegen kwamen: het is een vlotte naam, makkelijk uit te spreken en toch heel origineel. We hebben er heel veel leuke reacties op gehad. Hij past ook écht bij onze Nim,

Blogger
Pas veel later kwam ik er trouwens achter dat één van de dames die de naam noemde op ‘Mommy to be’ zelf ook een blog heeft. Kijk maar! 🙂

 • Joyce

  Mooie bijzondere naam!

  22 september 2014 at 07:54 Beantwoorden
 • Pauline

  Ik vind dat jullie je kleintje een prachtige naam gegeven hebben!

  22 september 2014 at 08:46 Beantwoorden
 • Manon

  Jaaaa ik vind het zo’n leuke naam! En ook helemaal bij jullie passen, heb ik het idee. Ook niet gek om uit te spreken met jullie achternaam. Zo grappig, onze naam zit ook in dat straatje :’)! Geniet van jullie Nim <3

  22 september 2014 at 08:46 Beantwoorden
 • Odile

  Heel grappig want ik zei in het weekend voordat jij ging bevallen nog tegen mijn zusje en vader: als ik de naam Nim eerder had gehoord, had Maxim nu zo geheten en ik houd hem in optie voor een volgend kindje. Echt een stoere originele naam!
  Ik vond het ook super lastig en kwam ook eerst bij Max, die ik te gewoon vond, kwam te vaak voor, mensen noemen hun hond zo (hihi). Het was mijn moeder die uiteindelijk met Maxim kwam wat meer bijzonder is dan Max en ‘beste’ betekent.

  22 september 2014 at 08:51 Beantwoorden
 • Petra

  Leuk om te lezen. De jongensnaam was hier ook het moeilijkste. Ik had trouwens al zo’n vermoeden waar de naam vandaan kwam.

  22 september 2014 at 09:02 Beantwoorden
 • Deirdre

  Je verhaal is heel herkenbaar. We waren het al heel snel eens over de naam van onze dochter Aileen maar voor onze zoon lukte het maar niet! Nergens hadden we het goeie gevoel bij tot we bij Mike kwamen, Lekker makkelijk, vlot en kort 🙂 Mike hoor je ook niet echt veel en mensen kunnen geen fouten maken met het uitspreken!

  22 september 2014 at 09:08 Beantwoorden
 • Denise

  Leuke naam!

  22 september 2014 at 10:12 Beantwoorden
 • Marianne

  Een bijzondere en originele naam. Ik vind hem mooi 🙂

  22 september 2014 at 10:30 Beantwoorden
 • Malou

  Ik vond het eerst ook echt zo moeilijk! Zelf had ik de naam die we nu ‘soort van’ definitief hebben gekozen, al heel hoog op mijn lijstje staan, maar mijn man moest er nog even aan wennen. Een paar later vond hij het opeens wel een hele mooie naam haha.

  Ik vind Nim echt een hele mooi naam! Makkelijk uit te spreken en stoer inderdaad, maar het klinkt ook wel heel lief 🙂

  22 september 2014 at 13:25 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.