to top

Over mijn cursus ‘gewichtsconsulent’

Laatst vertelde ik jullie voor het eerst echt uitgebreid over de cursus ‘gewichtsconsulent’ die ik heb gevolgd en afgerond. Ik was erg enthousiast over het feit dat ik een cursus had gevolgd. Het heeft me destijds heel veel positieve energie gegeven en ik was verschrikkelijk trots op mezelf toen ik mijn diploma in handen kreeg. Ondanks dat ik er nu niks mee doe, ben ik blij dat ik de cursus heb gevolgd. Vandaag wil ik jullie meer over de cursus zelf vertellen. 

Inhoud
De cursus bestaat (toen ik hem volgde in ieder geval) uit vier onderdelen: voedingsleer, product- en levensmiddelenleer, begeleiden, motiveren en voorlichten en tot slot praktijkvoering. Voedingsleer gaat over verschillende voedingsstoffen en het effect dat ze hebben op je lichaam. Ook wordt er vrij algemeen iets gezegd over de functie van je organen en hoe die met voeding omgaan. Product- en levensmiddelenleer gaat over de Schijf van Vijf en welke gezonde keuzes je binnen een bepaalde groep voeding kan maken. Begeleiden, motiveren en voorlichten was mijn favoriete onderdeel van de cursus. In dit hoofdstuk leer je hoe je mensen kunt motiveren als ze even vast lopen in het afvalproces, wat verschillende valkuilen zijn, hoe je groepsvoorlichting kunt geven en hoe je kinderen met overgewicht kunt begeleiden. Stuk voor stuk erg interessant! Praktijkvoering gaat over hoe je een eigen praktijk op kunt zetten en draaiende moet houden. Er zijn hoofdstukken over het bijhouden van de boekhouding en welke rechten en plichten je als gewichtsconsulent hebt. Allemaal hele praktische hulpmiddelen die je daadwerkelijk kunt gebruiken als je een eigen bedrijf runt.

Schrijf van Vijf?
Tja, de cursus van de LOI gaat uit van de tips die het Voedingscentrum geeft. Daar ben ik het lang niet altijd mee eens, dus ik vond het wel lastig om te lezen soms. Vooral als er wordt aangeraden om margarine te eten, stoot dat me tegen de borst. Margarine is in een fabriek geproduceerd en naar mijn idee nergens goed voor. Bovendien bevat het helemaal niet persé minder calorieën dan roomboter, dus ik zou mijn cliënten afraden om hun geld uit te geven aan die rotzooi. Daarnaast is de cursus heel erg gericht op het eten van weinig calorieën. Ze raden dus ook light-frisdranken enzo aan. Ik zou dat zelf niet aanraden als ik cliënten op een spreekuur zou hebben. Ik ga liever uit van een gezond eetpatroon en aan de hand daarvan kilo’s overgewicht kwijtraken, dan compenseren met light-rommel. Ieder z’n eigen mening natuurlijk, maar op dit gebied kwam die van mij niet overeen met het cursusmateriaal.

Mijn mening
Ondanks dat ik de opzet van de cursus goed vind, is de inhoud ervan in mijn ogen toch wat summier. Ieder hoofdstuk is interessant en heeft een duidelijk afgebakend stuk informatie. Toch vond ik ieder hoofdstuk net iets te weinig bieden. In het onderdeel Voedingsleer krijg je in sneltreinvaart best lastige informatie over de anatomie van ons lichaam te verwerken. Zonder voorkennis kom je in mijn ogen heel veel tekort. Dat geldt eigenlijk voor alle hoofdstukken. Het voldoet, zolang je daarnaast zelf ook wat onderzoek doet. Bij het onderdeel over begeleiden, motiveren en voorlichten hoort een cursusdag. Deze heb ik gevolg en vond ik erg interessant. De informatie die we kregen voegde naar mijn idee echt iets toe, al vraag ik me toch nog af of ik nu écht genoeg bagage heb ik iemand met een serieus probleem om gewicht kwijt te raken kan ondersteunen. Maar misschien is dat mijn eigen onzekerheid.

IMG_2613

Aanbeveling
Ik ben – ondanks dat de informatie wat magertjes was – toch wel erg blij dat ik de cursus heb gevolgd. Ik heb er daadwerkelijk wel wat meer door te weten gekomen over de werking van ons lichaam, verschillende voedingsstoffen en hun effect en trucjes om iemand te motiveren door een ‘zwak moment’ heen te bijten. Ik vond het leuk om te leren en het heeft me een boost zelfvertrouwen gegeven. Het is me namelijk helemaal zelf gelukt om door de stof heen te gaan en mijn diploma in één keer, met goede cijfers!, te behalen. Toch zou ik iedereen die overweegt deze cursus te volgen aanraden om ook zelf verder te kijken. Welke informatie over voeding is er nog meer? Verdiep je in populaire methodes van afvallen en neem van iedere methode of iedere theorie over gezonde voeding mee wat je mee wilt nemen. Vorm zelf een duidelijke mening over wat jij gezonde voeding vindt en wat je cliënten aan zou willen raden. Houd je daarbij natuurlijk wel vast aan de dingen die je hebt geleerd, je bent wel de deskundige als je een cliënt behandelt.

Al met al zou ik de cursus ‘gewichtsconsulent’ echt aanraden. Ik vond het prima om die cursus bij de LOI te volgen en kan me niet voorstellen dat de cursus bij andere instanties minder summier is. Ik denk dat het sowieso altijd goed is om je op meerdere bronnen te beroepen dan slechts uit te gaan van één informatiebron. Ik werd goed begeleid, kon mijn vragen altijd kwijt bij mijn online docent en heb veel gehad aan de cursusdag. Als jullie nog vragen hebben over de cursus zelf hoor ik het graag!

  • fabianne

    Wij zijn sinds vorig jaar ook erg aan het letten op onze voeding zo hebben we ook margarine geschrapt van ons boodschappenlijstje.en vervangen door roomboter.ik ben zelf kok van beroep en vriend fitness instructeur en verkoper van vitamines.ik zelf vind het soms nog wel wat lastig om lekkere gezonde recepten te maken en vooral nu tijdens mijn zwangerschap zijn we iets gaan steggelen.maar zodra de beeb er is gaan we weer volop aan de superfoods en weer flink aan de sport.

    14 september 2014 at 09:31 Beantwoorden
  • Monique

    Netjes hoor, dat je een cursus hebt gedaan én afgerond! Ik ben nog bezig met een thuisstudie HBO dus ik weet als geen ander hoe lastig het is om jezelf te (blijven) motiveren. Ik kan niet wachten tot ik mijn diploma in handen heb (al duurt dat nog wel even, haha)!

    14 september 2014 at 12:51 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.