to top

“Je wordt er nu zeker wel gek van, he?”

Nooit had ik zoveel aanspraak als de laatste tijd. Ik snap ook wel waar dat vandaan komt: die enorme skippybal onder mijn shirt trekt gewoon de aandacht op straat. Een wandelingetje naar de supermarkt levert me gemiddeld twee à drie gesprekjes met vreemden op en thuis krijg ik middels mijn telefoon regelmatig dezelfde vraag gelegd als op straat: “Je zal er nu wel helemaal gek van worden, he?” Maar eerlijk gezegd valt het me nog wel mee. Ik word er helemaal nog niet gek van. 

Ik had altijd het beeld in mijn hoofd van vrouwen aan het einde van hun zwangerschap die gigantisch op hun tandvlees lopen.  Zij hadden naast hun enorme, onhandige buik namelijk te maken met slaapgebrek. Tel daarbij alle vervelende kwaaltjes op waar je altijd van hoort (driehonderd keer plassen, opgezette handen en voeten, extreem chagrijnig zijn), en het was inderdaad geen feestelijk vooruitzicht. Die arme vrouwen zijn nog voor de bevalling doodvermoeid en moeten naast een kind op de wereld zetten ook nog maanden afzien met een huilende baby midden in de nacht. Ik keek om die reden tegen de laatste periode van de zwangerschap op. Maar eigenlijk valt het mij allemaal wel mee.

Zoals ik al eerder – verbaasd – concludeerde: ik heb een hele makkelijke zwangerschap. Hier en daar heb ik echt wel eens een klacht of kwaaltje, maar het valt allemaal zo in het niet bij de pure ellende die ik van anderen hoor. Om die reden vind ik dat ik echt niet mag klagen. Ook nu, met bijna de volledige 40 weken op de teller, dus. De verloskundige vroeg afgelopen week hoe ik me voelde. “Prima, hoor!” zei ik. Terwijl ik kramp in mijn zij krijg bij het lopen, het me veel moeite kost om van de bank of het bed af te komen als ik eenmaal lig en ik zo nu en dan best wel last heb van opvliegers. Maar dat verwacht ik bij het einde van een zwangerschap. Sterker nog: ik had het veel erger verwacht, dus die mini oncomfortabele momentjes die ik ervaar, stellen niets voor! Ik slaap 6 van de 7 nachten prima, heb overdag meestal nog zin om een stukje buiten te gaan wandelen en voel me over het algemeen gewoon wel vrolijk en opgewekt.

39weken1

Daarnaast geniet ik  ontzettend van de laatste dagen dat ons kind nog helemaal alleen van mij is. Alle moeders waarschuwen me ervoor: “geniet bewust van deze periode, want de tijd dat hij veilig in je buik zit en jij de enige was die echt contact kon maken, is zo voorbij.” Dat besef ik maar al te goed. Het lijkt twee weken geleden dat ik voor het eerst een positieve test in handen had en nu kan de bevalling ieder moment beginnen! Ook vind ik het stiekem gewoon nog wel leuk, dat zwanger zijn. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, als het allemaal zo van een leien dakje gaat. Ik vermaak me thuis over het algemeen nog wel, al verveel ik me soms. Maar om nu te zeggen dat ik daar helemaal gek van word…?

Dus om die vraag dan ook maar gewoon te beantwoorden: Nee, ik word helemaal nog niet gek van mijn zwangerschap. Ik ben dolblij dat ik zwanger mag zijn, dat ik dit allemaal mee heb mogen maken en ik besef dat het snel genoeg voorbij zal zijn. Dan gaan we ook een hele leuke fase in. Wel kan ik zeggen dat ik enorm nieuwsgierig ben naar die nieuwe fase. Ik kan niet wachten tot we eindelijk ons kleine kereltje in het echt kunnen zien, tot we iedereen kunnen vertellen hoe hij heet, tot we zijn kleertjes en kamertje kunnen gebruiken, hem kunnen knuffelen en kunnen zien opgroeien. Maar die periode komt vanzelf. Ik kruip tot die tijd lekker op de bank, laat Maran een kopje thee voor me zetten en ga nog even schaapachtig over mijn dikke, bewegende pens wrijven. <3

 • Manon

  Aaahw <3 Ik "mag" nog 10 weken en ik hoop dat het bij mij net zo verloopt als bij jou! Geniet nog maar van die trappeltjes en gekke bewegingen in je buik want ik denk dat ik sowieso het lege-buik-syndroom ga krijgen hahaha.

  12 september 2014 at 09:17 Beantwoorden
 • Marianne

  Ow ik herken het helemaal. Ik hoopte stiekem wel dat mijn zoontje iets eerder zou komen dan de uitgerekende datum – en lief als hij is, deed hij dat ook – maar dat was omdat ik gewoon niet kon wachten hem te zien. Maar ook ik had een heerlijke zwangerschap en nu mis ik het wel een beetje. Al geniet ik wel als ik met mijn mannetje kan knuffelen. Heel dubbel. Maar ik vind beide leuk. En slapeloze nachten had ik nauwelijks. Ja, ik zat elk uur wel twee keer op de wc en na mijn zwangerschap was mijn relatie met de toilet spontaan over!

  12 september 2014 at 09:22 Beantwoorden
 • Pauline

  Ik vond het ook altijd heerlijk om zwanger te zijn! Van mij mocht het wel een olifantendracht zijn 😉
  En hoe cliché ook, geniet ervan! écht! hehehe

  12 september 2014 at 09:48 Beantwoorden
 • Malou

  Wat fijn dat je er nog niet helemaal gek van wordt! Ik moet nog 10 weken en ik kan nu al niet meer wachten, haha.

  12 september 2014 at 10:50 Beantwoorden
 • Marieke

  Wat heerlijk dat je zwangerschap zo voorspoedig is verlopen. Ik duim voor je dat dat ook zal gelden voor je bevalling!

  15 september 2014 at 11:21 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.