to top

De ‘bijna mama’-tag!

Er zijn enorm veel tags in de omloop in bloggersland. Tags over je weekendplannen, tags over je favoriete zomer-items, tags over je huisdieren. Het komt er in ieder geval op neer dat je een leuk vragenlijstje invult over een bepaald onderwerp, waardoor je de getagde blogger beter leert kennen. En na afloop mag de getagde blogger – jawel! – zelf een stel nieuwe bloggers taggen. Zo leuk! Volgens mij bestaat er nog geen tag voor vrouwen die binnenkort voor het eerst moeder worden. En aangezien ik nogal tot die categorie behoor, besloot ik zelf een tag in het leven te roepen. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden!

1. Had je al lang een kinderwens voordat je zwanger werd?
Eigenlijk wel. Als het aan mij lag, was ik een paar jaar eerder al wel zwanger geweest. Toch ben ik achteraf blij dat we gewacht hebben tot nu. We hebben de afgelopen jaren namelijk nog zoveel fijne dingen met zijn tweeën gedaan, die had ik niet willen missen! Afgelopen najaar begon het bij toch écht wel te kriebelen en gelukkig hoefde ik daarna niet lang meer te wachten!

2. Had je van tevoren verwachtingen over je zwangerschap?
Ik had heel veel verwachtingen! Over veranderend gedrag vanwege de hormonen, over zwangerschapskwaaltjes, over bepaalde gevoelens die je zou moeten hebben, enzovoorts. Achteraf kan ik concluderen dat iedere zwangerschap gewoon heel anders verloopt. Ik heb een zwangerschap gehad met nagenoeg geen kwaaltjes, heb me niet heel erg anders gevoeld qua gedrag en voelde ik eigenlijk helemaal niet direct al een connectie met onze embryo. Dat had ik wel verwacht, dus dat viel me stiekem best tegen. Verder is alles me juist enorm meegevallen.

IMG_4832

3. Wat ging er door je heen toen je een positieve zwangerschapstest in handen kreeg?
Er gingen honderden gevoelens en gedachten door me heen. Ik had heel vaak gefantaseerd over het moment waarop ik een positieve zwangerschapstest vast zou houden, en nu was het echt zo ver! Ik was natuurlijk heel blij dat het gelukt was, maar ook heel verbaasd. Het idee dat ik vanaf dat moment met zijn tweeën was, terwijl ik me helemaal niet anders voelde. Ik was verward, ook ergens een beetje angstig (“shit, nu kunnen we niet meer terug”), heel trots op ons en heel gelukkig. We zouden echt papa en mama gaan worden!

4. Had je een voorkeur voor een zoon of een dochter?
Nee. Wel heb ik altijd gedroomd van een gezin met een zoon en een dochter. Maran en ik komen allebei uit een soortgelijk gezin en het lijkt mij geweldig om van beide geslachten iets mee te mogen maken. Al weet ik dat er ook ‘meisjesachtige’ jongens zijn en ‘jongensachtige’ meiden, dus dat het geslacht op zich niet heel veel zegt. Hoe dan ook: ik had geen voorkeur bij deze eerste zwangerschap. En eigenlijk weet ik nu ook niet of ik die voorkeur nog wel zou hebben als we ooit voor een tweede kindje zouden willen gaan. Waarschijnlijk lijkt het me dan net zo leuk om een broertje voor onze zoon te mogen krijgen als een zusje.

5. Had je van tevoren al een duidelijk idee over welke babyspulletjes je wilde hebben? Wat heb je daar uiteindelijk van gekocht?
Dat had ik dus helemaal niet! In mijn omgeving waren niet-zwangere vrouwen al druk aan het kletsen over bepaalde modellen kinderwagens en babykamers. Maar ik had er dus helemaal nog niet over nagedacht. Ik vond het allemaal voornamelijk heel lastig om zo’n enorme klap geld uit te geven aan babyspullen waarvan we in de eerste instantie niet echt precies wisten hoe intensief we het zouden gaan gebruiken. Inmiddels hebben we wel alles aangeschaft (met pijn en moeite) en zullen we straks zien of we goede keuzes hebben gemaakt of niet.

IMG_6042

6. Hoe vind je het om een steeds dikkere buik te krijgen?
In het begin vond ik het wel moeilijk. Eerst was er die ‘is ze dik of zwanger’-fase die ik heel ongemakkelijk vond. Ik vond mezelf namelijk al vrij snel echt ‘zwanger’, terwijl ik nu op foto’s terug zie dat ik tot aan week 20 gewoon net zo goed vadsig zou kunnen zijn. Ook was ik heel bang dat ik teveel aan was gekomen. Nu ik 38 weken zwanger ben, kan ik concluderen dat het me mee is gevallen. Ik heb inderdaad een flinke buik, maar verder ben ik volgens mij niet super dik geworden. Heel fijn, want dat scheelt straks weer als ik het er allemaal af wil hebben!

7. Had/heb je twijfels en onzekerheden tijdens deze zwangerschap?
Ja, best wel veel ook. Vooral in het eerste trimester was ik overal onzeker over. Zou de kleine boon blijven zitten? Ging het goed met hem/haar? At ik wel gezond genoeg? Wat zou er allemaal in mijn lichaam veranderen? Vond ik dat wel leuk? Zou ik dat wel aankunnen, zo’n zwangerschap en bevalling? Hebben Maran en ik wel genoeg genoten van ons leven met zijn tweeën? Konden we het wel, papa en mama zijn? Zou ik het wel leuk vinden, om straks 24/7 voor iemand anders klaar te moeten staan? Heel soms komen deze twijfels of onzekerheden nog wel eens boven drijven, maar inmiddels overheerst het “ik heb er zin in woohoo”-gevoel vooral!

8. Doe je iets om je voor te bereiden op de bevalling?
Ik heb geen zwangerschapscursus gevolgd. Wel ben ik naar een informatieavond over de bevalling geweest en heb ik heel, HEEL veel gelezen over bevallen. Zowel informatieve stukken, tips and trics van anderen en bevallingsverhalen van vrouwen. Ook heb ik Youtube-filmpjes gekeken en veel met vriendinnen gepraat. Dat was, volgens mij, voor mij de beste manier om me voor te bereiden. Ik vertrouw erop dat mijn verloskundige me straks door de moeilijke delen heen zal loodsen, als ik het zelf even niet meer weet.

Zwangerschapsreportage (38)

9. Waar kijk je heel erg naar uit als je baby er straks is?
Ik kijk allereerst enorm uit naar het moment waarop hij op mijn borst gelegd zal worden. Ik ben zo verschrikkelijk benieuwd naar hoe ons kereltje eruit ziet! Ook lijkt het me heel fijn om hem, aangekleed en wel, mee naar huis te nemen. Voor het eerst met zijn drietjes thuis. Het lijkt me spannend en eng, maar vooral ook heel erg fijn. Ik kijk er naar uit om hem te kunnen verzorgen, om eindelijk al zijn spulletjes te mogen gebruiken, om hem te zien ontwikkelen en om hem aan al onze familie en vrienden te kunnen laten zien. Kom maar op dus!

10. Valt de zwangerschap je tot nu toe mee of tegen?
Het valt me 100% mee. Alles wat tegen had kunnen vallen, valt me mee. Ik heb de makkelijkste zwangerschap ooit gehad en ik ben benieuwd naar de bevalling. Als die me nu ook nog meevalt, denk ik dat ik van kinderen maken mijn beroep moet maken 😉

bijnamama

In principe was het mijn idee dat dit een tag zou zijn voor vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind, maar aan de vragen te zien zou die ook best ingevuld kunnen worden door vrouwen die al eens eerder een kindje op de wereld gezet hebben! Ik ben heel benieuwd naar de antwoorden van anderen op mijn vragen. Voel je dus alsjeblieft vrij om deze tag te kopiëren en op je eigen blog te posten. Een vermelding daarbij dat hij via mijn blog komt, zou ik natuurlijk extra leuk vinden 🙂

Hieronder staan de vragen, voor als je die over wilt nemen. Ook mag je bovenstaande foto gebruiken als je de tag invult. Of niet, wat je wilt!

1. Had je al lang een kinderwens voordat je zwanger werd?
2. Had je van tevoren verwachtingen over je zwangerschap?
3. Wat ging er door je heen toen je een positieve zwangerschapstest in handen kreeg?
4. Had je een voorkeur voor een zoon of een dochter?
5. Had je van tevoren al een duidelijk idee over welke babyspulletjes je wilde hebben? Wat heb je daar uiteindelijk van gekocht?
6. Hoe vind je het om een steeds dikkere buik te krijgen?
7. Had/heb je twijfels en onzekerheden tijdens deze zwangerschap?
8. Doe je iets om je voor te bereiden op de bevalling?
9. Waar kijk je heel erg naar uit als je baby er straks is?
10. Valt de zwangerschap je tot nu toe mee of tegen?

 • iooon

  Leuke tag, toch nog wel wat dingen die ik nog niet wist. 😀 ik denk dat ik hem wel ga overnemen.

  4 september 2014 at 07:37 Beantwoorden
 • Odile | Go, mommy, go

  Leuke tag! Heb net ook je artikel op mommy to be gelezen. Gelijk zwanger, wauw! Dat verwacht je denk ik toch niet en is vast even omschakelen haha!

  4 september 2014 at 08:40 Beantwoorden
 • Gwen

  Oh ja, ik neem hem over! Vind dat het idd best kan met een tweede kindje op komst. Vet leuke vragen heb je bedacht! Dat met welke babyspullen had ik ook – alleen de wagen wist ik al, want een vriendin van me had de Easywalker en die liep zo fijn en is zo robuust, die moest het worden. Verder gingen we totaal blanco rond 16 weken zwangerschap van Olivia naar de Babydump en gaven we bergen geld uit aan alles dat mooi was en matchte 😉

  4 september 2014 at 08:57 Beantwoorden
 • Manon

  Oeh leuk! Ik ga ‘m zeker overnemen 😀

  4 september 2014 at 09:08 Beantwoorden
 • Monique

  Leuke tag! Ik kom ook uit een gezin met jongen en meisje en had vooraf ook heel sterk de wens van beide geslachten een kindje te krijgen. Maar nu zou ik het toch ook wel heel leuk vinden als Lise een zusje krijgt 🙂

  4 september 2014 at 09:22 Beantwoorden
 • Malou

  Wat een leuke tag, misschien neem ik hem wel over 🙂

  4 september 2014 at 10:37 Beantwoorden
 • Sas

  Wat een leuke tag om te lezen! Zelfs als ‘niet-mama’

  4 september 2014 at 12:27 Beantwoorden
 • Joyce

  Leuke tag Betty! Ik ga hem over een tijdje overnemen, want bijna is voor mij nog heel ver weg haha! 😀

  4 september 2014 at 12:30 Beantwoorden
 • Marieke

  Leuk om te lezen! Idd ook als niet-mama met wel een erg sterke kinderwens. 😀 (hopelijk mag ik ook ooit!)

  5 september 2014 at 12:51 Beantwoorden
 • Rory

  Leuke tag! Die had ik wel willen zien toen ik zwanger was (mijn dochtertje is inmiddels 2,5 jaar). Een goede manier om informatie met andere zwangeren te delen. Ik wist toen zo weinig en misschien was dat ook goed, omdat je je dan ook niet zo druk hoeft te maken. Aan de andere kant. Practische dingen als welke wandelwagen. Wat koop je nieuw en wat tweedehands. Die informatie had ik graag van te voren willen lezen.

  6 september 2014 at 15:38 Beantwoorden
 • Ineke

  Leuke tag ik neem hem over :). En zal jou sowieso een linken 😉

  8 september 2014 at 17:50 Beantwoorden
 • Yvette

  Ik vond dit artikel een tijdje geleden, omdat ik een leuke zwangerschapstag zocht! Ik heb de vragen vandaag op mijn blog beantwoord!

  23 november 2016 at 10:52 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.