to top

Mijn zwangerschap: week 37

Afgelopen week had ons ventje al gewoon geboren mogen worden, zonder dat hij te vroeg zou zijn geweest. Hij koos er echter voor om nog minstens een week langer bij zijn moeder te blijven. Gezellig wel, al moet ik stiekem toegeven dat ik soms toch wel wat ongeduldig begin te worden. Ik heb inmiddels zo veel zin om hem te zien! Nou ja, we weten allemaal dat het nog wel tot 42 weken kan gaan duren, dus in dat geval zou ik nog vier weken zwanger zijn. Hopelijk niet, maar voor vandaag zal ik jullie in ieder geval even op de hoogte brengen van mijn afgelopen, hoogzwangere week. 

Verloskundige
Afgelopen woensdag stond er weer een afspraakje bij de verloskundige. Grappig dat ik daar een paar maanden geleden nog zenuwachtig van werd. Inmiddels heb ik dat helemaal niet meer, gelukkig! We hebben deze afspraak onder andere over de naderende bevalling en mijn wensen daarbij gepraat. Ik heb aangegeven dat ik de bevalling thuis wil beginnen en bij een uitzonderlijk vlotte bevalling ook thuis wil blijven. Als het een ‘normale’ bevalling is of als er juist iets lijkt te stagneren, dan wil ik naar het ziekenhuis gebracht worden. Bovendien heb ik aangegeven dat ik niet wil dat een stagiaire handelingen bij me verricht tijdens en na de bevalling. Gedurende mijn hele zwangerschap heb ik het toegestaan om door stagiaires bevoeld te worden, tijdens mijn bevalling wil ik dat liever niet. Een stagiaire die meekijkt vind ik overigens prima. De verloskundige had er alle begrip voor en maakte er een notitie van. Mijn bloeddruk was weer prima, de hartslag van de baby ook en voor zover de verloskundige kon voelen was het een heel gemiddeld kind. Zeker niet te groot, in ieder geval. Prima nieuws, vond ik zelf! Daarnaast vertelde ze me dat hij al heel flink ingedaald was. Dat dacht ik zelf ook wel, dus het was fijn om dat bevestigd te krijgen. Ik begreep niet heel goed wat ze zei, maar ze vertelde dat ze zijn schouders al amper kon voelen. Hoe dan ook: we waren beide weer door de medische keuring en als ik over ruim een week nog niet ben bevallen, heb ik mijn volgende afspraak.


Naderende bevalling?
“En, zit je er nu dan steeds zo op te wachten?” is me de afgelopen week wel eens gevraagd. Eerlijk gezegd valt het me nog mee. Ik heb vaak ’s avonds en ’s ochtends wat last van menstruatiekramp. De ene keer iets heftiger dan de andere keer, maar eigenlijk stelt het niks voor. Daar blijft het ook bij. Zo’n nacht waarin ik er heel veel last van had, heb ik niet meer gehad. Overdag merk ik weinig van een eventuele naderende bevalling. Ik heb eigenlijk dus ook niet het gevoel dat het nu zomaar zou kunnen gaan gebeuren. Gelukkig ook maar. Mijn schoonouders zijn op vakantie in Frankrijk (was al geboekt toen ze nog niet wisten dat ze opa en oma zouden gaan worden), en ik heb ze liever in de buurt als de bevalling gaat beginnen. Waarschijnlijk wacht ons mannetje dus keurig tot zijn opa en oma terug zijn! Ik kan me overigens wel voorstellen dat je na de uitgerekende datum heel erg focust op ieder klein krampje met een “zal het…?”-gevoel. Maar nu heb ik dat – gelukkig – nog niet. Ik ben ‘pas’ 38 weken zwanger, dus het kan nog wel even duren!

In de weg
Tja, ik hoef waarschijnlijk niet te vertellen dat mijn buik toch wel in de weg begint te zitten, toch? Dat zit ‘ie eigenlijk al een paar weken. Het kost moeite een fijne zit- of lighouding te vinden, zonder gekreun en gesteun kom ik niet van de bank af en het kost me een half uur om naar de supermarkt te schuivelen, terwijl ik daar normaal gesproken in nog geen vijf minuten ben. Ook heb ik soms last van mijn zij als ik een langer stuk dan binnenshuis loop. Zo’n kramp die je ook krijgt als je meteen na het avondeten flink gaat sporten. Het frustreert me ook enorm dat ik best wel snel moe ben. Ik mag niet klagen hoor, kreeg er pas in week 37 last van, maar ik merk echt dat ik rustiger aan moet doen. Waar ik voorheen (zelfs een week of twee geleden nog) fluitend stofzuigend en schoonmakend het huis door ging, merk ik dat ik nu tussendoor echt even op de bank moet gaan uitbuiken. Overigens vond de verloskundige het niet handig dat ik überhaupt een badkamer ging schrobben, dus dat doe ik maar niet meer. Gelukkig begint het nieuwe tv-seizoen en kan ik me vermaken met mijn guilty pleasures!

Typtyptyp
Ik heb de laatste tijd best veel inspiratie om lekker vooruit te typen en het leek me dan ook handig om een verzameling blogjes in concept te zetten, die ik online kan plaatsen als ik net ben bevallen en op een blauwe wolk zit. Op dit moment heb ik vier logjes af, waaronder een verhaaltje over de naam van onze zoon en een overzicht van mijn hele zwangerschap. Ik zal deze artikeltjes dus pas plaatsen als de baby er al is en dat vind ik zo een gek besef! Ik kan me er nu namelijk nog helemaal geen voorstelling bij maken hoe dat zou zijn! Ondertussen typ ik vrolijk verder, het kan nooit kwaad om wat artikeltjes op voorraad te hebben. Het is geen verplichting (mijn blog is namelijk gewoon maar een hobby), maar ik vind het een prettig idee dat ik in ieder geval wat vooruit kan.

Week 37 zit erop. De eerste week waarin onze zoon officiëel geboren had mogen worden, maar het was blijkbaar zijn keuze om nog even lekker dichtbij zijn mama te blijven. Volgende week dan?

 • Mendy

  Leuk om te zien wat mij volgende week “te wachten” staat ook al is geen een zwangerschap hetzelfde, herken toch veel dingen. Was gisteren het avondeten aan het eten en ik kon gewoon niet goed richting de tafel zitten omdat er anders een kind klem zit tussen m’n ribben. Het gaat zo snel allemaal…aan het begin denk je 9 maanden poeh…maar nu! Laatste loodjes dus

  2 september 2014 at 07:52 Beantwoorden
 • Manon

  Spannendddd! Ik wil ook echt geen stagiaires “aan/in” me straks hoor. Ik had dat ook al aangegeven bij de kraamhulp dat ik geen stagiaire wil, thermometertje hoeft maar 1x tussen de billetjes en niet 100x door een stagiaire om te oefenen… Ik volg je op de voet hoor 😉

  2 september 2014 at 10:26 Beantwoorden
 • Tamara

  Het word nu wel spannend! Hier rommelde het flink vanaf 39 weken en werd de kleine met 41 weken geboren.

  2 september 2014 at 12:18 Beantwoorden
 • Petra

  Ik snap het helemaal hoor dat je geen stagiaire bij en na de bevalling wilt die handelingen mag verrichten. Ik heb dat toen ook aangegeven. Succes nog met de laatste loodjes.

  2 september 2014 at 19:03 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.