to top

Ik ben gewichtsconsulente

In het voorjaar van 2012 was ik vaak verdrietig. Ik merkte dat ik, eigenlijk geheel tegen mijn eigen verwachting in, helemaal niet meer blij werd van mijn baan. Ik vroeg me zelfs af of ik er ooit écht oprecht langere tijd blij van werd. Na een werkdag viel ik doodmoe op de bank en in het weekend ging ik allerlei (leuke) afspraken met vrienden en familie zoveel mogelijk uit de weg. Ik vroeg me af hoe ik dat ooit vol zou houden tot aan mijn pensioen. Daarvoor vond ik het werk absoluut niet leuk genoeg en dat besef kwam als een klap. 

Op zoek
Maran stelde voor dat ik misschien eens zou kunnen kijken naar een leuke cursus. Iets om naast mijn werk te doen, waar ik juist misschien energie van zou krijgen. Iets waar ik enthousiast van zou worden en wat misschien zelfs toekomstperspectief op werkgebied zou kunnen betekenen. Het leek me een goed idee en al snel ging ik op zoek naar verschillende cursussen. Ik kwam schrijfcursussen tegen als ‘schrijven voor kinderen’ of ‘columns schrijven’ die me allemaal enorm leuk leken. Ook was ik erg geïnteresseerd in de cursus ‘interieurstyling’. Toch besloot ik uiteindelijk de cursus ‘Gewichtsconsulent’ te gaan volgen. Het combineerde mijn interesse voor gezond eten met het feit dat ik iets teveel was aangekomen en zelf geen motivatie leek te kunnen vinden om wat af te vallen. Bovendien bood het inderdaad toekomstperspectief. Ik zou er ooit een eigen praktijkje mee kunnen openen…

IMG_6333

Goed begin
Binnen enkele dagen na het aanvragen viel het eerste cursusmateriaal in de brievenbus. Dolenthousiast begon ik. Binnen een paar weken was ik er doorheen. Ik vroeg de rest van de cursus aan en bikkelde verder, gedreven als nooit tevoren. Maran’s advies had geholpen: ik was echt weer een stuk vrolijker geworden. Ook kon ik mijn werk wat beter aan, omdat ik nu zicht had op iets anders dan een leven lang in het onderwijs. Daarnaast vond ik het gewoon vreselijk interessant om te leren wat voeding met je lichaam doet en hoe je zo gezond mogelijk kunt eten. In een aantal maanden vielen we dan ook aardig wat kilo’s af. Het leek ons weinig moeite te kosten en we waren trots op het resultaat.

Meer informatie
Ik ging, ook naast het cursusmateriaal, steeds meer lezen over gezonde voeding. Ik kwam in aanraking met andere visies op gezond eten. Mijn cursus ging altijd uit van de adviezen die het Voedingscentrum geven. Nu leerde ik hele andere theorieën, bijvoorbeeld die van de Voedselzandloper. Beide opvattingen over eten liggen nogal uiteen en ik vond het moeilijk om daar zelf een mening over te vormen. Toch heb ik er ondertussen een soort middenweg in kunnen vinden waar Maran en ik ons prettig bij voelen. We eten zo gezond mogelijk en proberen veel groente, fruit en noten te eten. Maar we houden ook wel van snacken op z’n tijd en genieten daar dan ook gewoon van. Ook gaat er hier veel zuivel doorheen, vooral sinds mijn zwangerschap. Iets waar de Voedselzandloper niet heel enthousiast over is.

IMG_2613

Eigen ervaring
Hoe dan ook: dankzij de cursus ‘Gewichtsconsulent’ ben ik bewuster over eten na gaan denken. Ik heb er meer een eigen mening over gevormd en het kost me sindsdien vrij weinig moeite om bewust gezonde keuzes te maken. Als ik iets ongezonds eet, doe ik dat trouwens ook bewust. De momenten waarop ik uit frustratie een halve rol koek weg at als ik thuis kwam na een lange werkdag, heb ik sinds de cursus niet meer gehad. Of ik echt ooit een eigen praktijk als gewichtsconsulente ga beginnen, weet ik niet. Het lijkt me enorm uitdagend en bijzonder om mensen te mogen begeleiden tijdens het aanleren van een gezond eetpatroon, maar er zijn in mijn omgeving erg veel gewichtsconsulenten en ik vraag me af ‘wie er dan op mij zit te wachten’. Wie weet is het ooit iets om op te zetten als we een definitief koophuis hebben en ik een kleine praktijkruimte in kan richten.

En nu?
Na mijn zwangerschap wil ik in ieder geval weer mijn best gaan doen om de overtallige kilo’s kwijt te raken. We hebben de afgelopen maanden genoeg groente en fruit gegeten, maar onszelf ook vaak genoeg lekker laten gaan. Als de baby er is, gaan we allebei weer even wat strikter letten op hoeveel we eten, met als doel weer wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Ik kan echt iedereen aanraden om een leuke, uitdagende cursus te gaan volgen. Vooral als je je werk niet leuk genoeg vindt, kan het je heel veel energie geven om daarnaast met iets bezig te zijn dat je wel interessant vindt. Ook voelde het voor mij heel motiverend om goede cijfers te halen en uiteindelijk, naast mijn stressvolle baan en in de laatste weken voor de bruiloft, mijn diploma. Ondanks dat ik dus (nog) niet veel doe met mijn cursus, ben ik verschrikkelijk blij dat ik hem heb gedaan.

 • Liza

  Waar heb je de cursus gevolgd? Bij welk instituut?
  Je zou ook kunnen kijken of je iets kan doen met kids en voeding! Nederland wordt nog steeds dikker…… Op scholen voorlichting geven, eigen workshop ontwikkelen, kinderkoken, voedingsadviezen voor kinderen bloggen. Daar is wel een markt voor.

  29 augustus 2014 at 09:16 Beantwoorden
 • Odile | Go, mommy, go

  Leuk om te lezen en ik denk een erg goede tip voor mensen die uitgeblust raken door hun werk!
  Zou je ooit terug willen in het onderwijs? Bijvoorbeeld parttime of niet zozeer voor de klas?

  29 augustus 2014 at 10:36 Beantwoorden
 • Laura

  Dit vind ik nou best wel een goede tip! Ik zit op dit moment ook even in een dip en weet niet meer goed wat ik nou wil doen. Ik vind het werk waar ik voor geleerd heb ontzettend leuk maar bepaalde dingen daarvan ook weer niet.. Ik ga na het weekend ook maar eens neuzen op het internet!

  29 augustus 2014 at 15:56 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.