to top

Veelgestelde vragen over mijn zwangerschap

Op het moment dat je een zichtbare zwangerschapsbuik krijgt, verschijnt er ook een neonkleurige pijl boven je hoofd waar “vraag maar raak” op staat. Familie, vrienden, maar ook willekeurige voorbijgangers in de supermarkt vragen de oren van je hoofd. Begrijp me niet verkeerd hoor, want ik vind het superlief dat iedereen zo geïnteresseerd is in mijn welzijn en dat van mijn ongeboren kind. Maar soms, heel soms, heb ik wel eens zin om een cassettebandje in te spreken met daarop de antwoorden op veelgestelde vragen over mijn zwangerschap. Omdat dat nogal contactgestoord eruit ziet, beantwoord ik de vragen toch maar met alle liefde. Toch leek het me leuk om hier eens een lijstje te maken met de aan mij meest gestelde vragen.

 

 • Wat is eigenlijk je uitgerekende datum?
  16 September. Maar meneer is welkom vanaf drie weken daarvoor tot twee weken daarna. We hopen dus eigenlijk dat hij gewoon ergens in september geboren gaat worden!
 • Hoe gaat het met je buikje?
  Aan het begin van de zwangerschap vond ik dat zo’n vreemde vraag. Wat moest ik daar nou op zeggen? Ik voelde mijn kind nog niet, dus ik had geen idee hoe het met mijn buikje (en voornamelijk dan de inhoud daarvan) ging. Zolang er geen bloed uit kwam, ging ik er vanuit dat alles oké was met ‘het buikje’. Inmiddels zeg ik gewoon dat het goed gaat. Ik voel meneer genoeg wiebelen, dus concludeer daaruit dat hij zich nog wel vermaakt.

  Manon en ik, allebei met onze dikke 'jongensbuikjes'

  Manon en ik, allebei met onze dikke ‘jongensbuikjes’

 • Jullie krijgen zeker een jongen?
  Dit zeggen wildvreemden wel eens. Met een zelfingenomen grijns zeggen ze dan dat ze dat kunnen zien door mijn naar voren groeiende pens. En in ons geval klopt het. Maar een aantal vriendinnen van mij hadden net zo’n buik en hebben een meisje gekregen. Zegt dus echt niets.
 • Zo, jouw buik groeit wel naar voren hè?
  Een andere variant. Ik krijg wel het idee dat het als compliment bedoeld is, al weet ik nooit zo goed hoe ik daarop moet reageren. Ehh ja. 🙂
 • En, hebben jullie alles al voor de kleine?
  Ja, we hebben echt alles al. En nog veel meer. Het kind kan iedere dag drie verschillende outfits aan, en dan nog zullen er waarschijnlijk kledingstukken in zijn garderobe te vinden zijn die hij nooit aan zal hebben. Niet te geloven hoeveel spullen ons mannetje nu al heeft. Oh, eigenlijk: we hebben nog een standaard voor het babybadje nodig.
 • Het wordt nu wel spannend hè?
  Weer zo’n vraag. Ja, ik vind het inderdaad spannend. Maar dat vind ik de hele zwangerschap al. Sterker nog: ik vond het eerste trimester veel en veel spannender. Toen kon er nog zoveel mis zijn met ons kind! Inmiddels hebben we meerdere keren bevestigd gekregen dat hij er, in ieder geval op de echo’s, gezond uit ziet. Daar gaan we dus maar van uit. Natuurlijk is het spannend dat hij vanaf nu zich ieder moment aan zou kunnen dienen, maar het kan ook nog makkelijk vijf weken duren voordat we hem eindelijk in het echt kunnen bewonderen. Dus eigenlijk probeer ik me er niet zoveel op te focussen.
 • Kijk je erg op tegen de bevalling?
  Hier kan ik kort over zijn: nee. Ik kijk helemaal niet op tegen de bevalling. Sterker nog: ik heb er best wel zin in. Daar kom ik waarschijnlijk op terug als ik 12 uur lang weeën aan het wegzuchten ben, maar vooralsnog heb ik er vertrouwen in dat het goed zal gaan. Als ik niet denk aan mogelijke complicaties, kan ik er echt alleen maar naar uit kijken. Kom maar op hoor!
 • Het wordt nu wel zwaar zeker?
  Ja, ik merk dat het wat zwaarder wordt. Maar heel eerlijk gezegd valt het me nog mee. Ik keek altijd met heel veel medelijden naar waggelende, hoogzwangere vrouwen, maar ik moet zeggen dat het bij mij niet zo extreem is. Als ik heb geplast, want met een volle blaas waggel ik net zo hard. Hoe dan ook: ja, inderdaad, alles is onhandiger. Schoenen aantrekken, bukken om de kat te aaien, in- en uit bed kruipen… Maar toch had ik het veel erger verwacht rond deze termijn.
 • Doe je wel rustig aan?
  Ja zeker! Ik probeer mezelf hier en daar wel bezig te houden met wat dingetjes die nog geregeld moeten worden voor de baby of met het huis schoonhouden, maar verder probeer ik inderdaad lekker vaak mijn rust te pakken. Na anderhalf uur de badkamer uitgesopt te hebben, is het heel fijn om even anderhalf uur op bed een serietje te gaan kijken. Daarna voel ik me weer helemaal prima!
 • Doe jij nog boodschappen?! (deze wordt altijd een beetje boos gesteld)
  Tot ver in week 34 deed ik meestal zelf de boodschappen ja. Maran had twee banen en had het dus druk genoeg. Ik had niks te doen, voelde me goed en ging iedere dag met mijn rugzak op pad richting de supermarkt. Het ging prima en ik probeerde niet al teveel mee te sjouwen. De echt zware dingen liet ik wel aan hem over. In week 34 gingen we naar Limburg met mijn broer en een vriend van ons. Met drie mannen heb ik dus helemaal niets hoeven dragen. Daarna werd het met Maran’s werk rustiger en sindsdien doen we vaak samen boodschappen. Soms gaat hij alleen en soms ik. Nogmaals: hold your horses. Het gaat prima!

Dat zijn de vragen die het meest aan mij (ons) gesteld worden. Hebben jullie ervaring met soortgelijke vragen? En ben ik nog echte toppers vergeten? Mijn zwangerschapsbrein werkt niet altijd meer optimaal 😉

 • Tineke

  “Hoe lang moet je nog?” Al is die vergelijkbaar met je eerste :p

  24 augustus 2014 at 08:37 Beantwoorden
 • Gwen

  Haha! “Vast niet lang meer” te horen krijgen bij 21 weken was tot nu toe mijn grootste misser haha, mr echt zo irritant die vreemden die zich overal mee bemoeien. Onze overbuuf groeide de laatste twee x in de rondte met jongetjes dus die buiken zeggen idd wienig, hoewel ik bij mezelf de dikkere armen en benen wel direct herkende van mij Olivia. weer een meisje dus zei mn gevoel.en ach die badstandaard mist alleen de kraamhulp, na die week ga je in het bwgin toch vaker douchen samen 😉

  24 augustus 2014 at 09:16 Beantwoorden
 • Manon

  Oooh die vraag hoe het met “je buik” is vind ik ook zo gek hahahaha. Als mensen vragen voor de zwangerschap: hoe is het met je buik? Dan bedoelen ze misschien of je darm-maag klachten hebt :’) En nu is DE BUIK ineens veranderd in een baby. Vraag dan hoe het met de baby gaat… Leuk artikeltje Bet 😀 Kan me er helemaal in vinden haha.

  24 augustus 2014 at 10:04 Beantwoorden
 • Petra

  Stuk voor stuk herkenbaar. Maar lang niet zo irritant als mensen die ongevraagd aan je buik komen.

  24 augustus 2014 at 10:19 Beantwoorden
 • Odile

  Haha grappig stukje. Ik heb me echt verbaasd over wat mensen durven te zeggen en vragen tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Alsof die buik zegt: nu mag je alles vragen en weten over mijn leven!

  24 augustus 2014 at 10:46 Beantwoorden
 • Renee

  Heel herkenbaar! Ik heb ongeveer 150 collega’s en krijg dagelijks de vraag; “Hey, hoe gaat het met je?” Dan reageer ik standaard; “Goed! En met jou?” Dan vinden ze het raar dat ik dat vraag, want ja, ik ben zwanger.. Haha. Andere vragen? Hm.. Borstvoeding? Waarom wel/niet? (Ja, hoop dat het lukt) Kinderdagverblijf? (Nee, ouders passen op). Maar ik word vooral moe van de; jeeeetje, wat een buik! Nou toen ik 6 maanden was, was ik niet zo hoor. Euh, en bedankt?

  24 augustus 2014 at 11:57 Beantwoorden
 • Madelon

  Hier vooral commentaar op mijn grote buik. Ik ben al klein en dan ook nog een joekelbuik al vanaf een maand of 4 haha. Ik vond eigenlijk alle ongevraagde adviezen die ik kreeg het meest irritante.

  24 augustus 2014 at 13:23 Beantwoorden
 • fabianne

  Ooooh ze stellen mij echt dezelfde vragen.soms word je er wel moe van.
  Vind de vragen soms nog niet eens het ergste maar dit wel zooo jouw buik is echt dik zitten er zeker twee in.neeee.zoo je zal wel niet meer lang moeten he aan je buik te zien.nou dat zal wel een groot kind worden aan jouw buik te zien.grrrrrrr

  24 augustus 2014 at 15:19 Beantwoorden
 • iooon

  Hier nog altijd geen vragen van vreemden, gelukkig. Maar bekenden wel, ik vind ze niet zo vervelend. Zeker over de termijn niet, verwacht niet dat mensen dat kunnen onthouden want dat doe ik zelf ook nooit bij anderen 😉

  Ik krijg wel regelmatig te horen dat ik niets mag tillen. Terwijl het niet slecht is voor de baby maar slechts voor mijn rug. En die is goed getraind.

  24 augustus 2014 at 20:21 Beantwoorden
 • Bianca

  Hoorde vooral vaak “Hoe gaat het nu met je, gaat het nog goed?” in combinatie met een serieus, bezorgd gezicht erbij. Alsof je een of andere zware ziekte hebt! Terwijl ik echt door m’n zwangerschap heen ben gehuppeld.. Op het einde kreeg ik een keer ook de “Weet je zeker dat er geen twee in zitten?” vraag (grrr…). Verder vooral veel wat jij ook al aangeeft en de “is het kamertje al klaar?” (altijd in combinatie met de ‘tip’ dat op marktplaats echt veel kamertjes staan) gerelateerde vragen. Ik heb zelfs een aantal keer “En willen jullie hierna nog meer kinderen/wanneer dan?” gehoord! Uhm.. zullen we eerst deze eens even gezond op de wereld zetten en een beetje groter laten groeien?

  25 augustus 2014 at 12:21 Beantwoorden
 • Jessica

  Haha lekker herkenbaar weer! Ik vergeet nooit de laatste keer tijdens mijn zwngerschap boodschappen deed alleen. Ergens in 38e week ofzo… Op de parkeerplaats kwam een wildvreemde dame naar me toe die mijn boodschappentas zo uit mijn kar de auto in tilde. ‘Je zou niet moeten tillen lieve kind’ zei ze. En weg was ze weer.. Heel bizar maar ook heel lief!

  25 augustus 2014 at 19:59 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.