to top

Wat te doen in Zuid-Limburg?

Laatst vertelde ik al over mijn liefde voor Zuid-Limburg. Want écht hoor, ik ben zo gek op dat kleine stukje Nederland. Waarom precies kun je HIER lezen. Vandaag wil ik wat tips met jullie delen. Want na al die jaren dat we daar op vakantie gaan, hebben we toch wel een flink aantal leuke activiteiten verzameld. Doe er je voordeel mee, of niet!

Slapen
Het stikt in Zuid-Limburg van de bungalowparken en campings. Als je dat leuk vindt, kun je een huisje, stacaravan of plek voor je tentje boeken. Zelf huren we het liefst een huisje. Dat kan van simpel en basic tot heerlijk luxe en eigenlijk altijd valt de prijs ons ontzettend mee. Mocht je voorkeur uitgaan naar een hotelkamer, dan is dat zeker ook een mogelijkheid. Check wel even op tripadvisor, want sommige hotels komen niet zo goed uit de bus als je zou denken op de mooie foto’s op boekingssites.
Wij zijn in ieder geval een flink aantal keer naar Bungalowpark Schin op Geul gegaan. Het park op zich is simpel opgezet en de huisjes zijn ietwat gedateerd. Maar er hangt een prettige sfeer. Prima voor een vakantie met vrienden, maar misschien toch niet super comfortabel voor een vakantie met je kinderen. Hoewel dat ieder z’n eigen mening is natuurlijk! Schin op Geul ligt vlakbij Valkenburg, en je kunt er vanuit het park meteen lekker wandelen langs de weilanden. We zijn ook een keer naar Landal Kasteeldomein de Cauberg gegaan. Het park op zich is erg saai en de huisjes staan vrij dicht op elkaar. Maar de huisjes zijn erg luxe en het park ligt op vijf minuten loopafstand van Valkenburg.


Limburg 2006 025

Winkelen
Om uitgebreid te shoppen kun je in Zuid-Limburg prima terecht. Zoek het centrum van Maastricht maar eens op. Prima geschikt om de hele dag je pinpas te laten wapperen en gezellige terrasjes te pakken. Ook in Aken (Duitsland) kan je fijn shoppen. Overigens heb ik die ervaring zelf niet zo, maar ik zag genoeg winkels om je mee te vermaken. Als kind zijnde gingen we ook regelmatig winkelen in Heerlen. Dit winkelcentrum is moderner dan de oude binnenstad van Maastricht, maar had lekker veel winkels.

Grotten
Zuid-Limburg staat naast de heerlijke vlaaien (<3) bekend om haar mergelgrotten. Overal zijn gigantische blokken mergel uit heuvels gehakt en zo hebben zich verschillende grotten gevormd. Nu zijn dat vooral toeristische attracties, maar daardoor niet minder interessant om eens van binnen te bekijken. De Gemeentegrot in Valkenburg kun je namelijk te voet bezoeken of per treintje. In de Gemeentegrot zijn er in de loop der jaren veel kunstwerken uit de muren van de gangen gehakt of schilderijen op het mergel gemaakt. Ook kom je tijdens de tour door een onderduikplek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben daar honderden mensen ruim twee weken gewoond in het gangenstelsel van de grotten. Inmiddels zijn er moderne douches en toiletten geplaatst, staan er stapelbedden en zijn er stalen deuren om de grot mee af te sluiten. Mocht er oorlog uitbreken, dan is er sprake van ‘wie het eerst komt…’
Wij vonden het ook ontzettend leuk om te mountainbiken in de grotten. Met een helmpje op je hoofd fiets je met een noodgang door de (soms) smalle gangetjes van de mergelgrot. Soms stopt de gids om iets te vertellen. Super interessant en heel erg tof om te doen! Echt een aanrader.
Ook hebben we al een aantal keer een bezoekje gebracht aan de Spookgrot. Daar vertel ik verder niks over, behalve dat we dat ontzettend leuk vonden!
Dit zijn trouwens alleen nog maar (een aantal) grotten in Valkenburg, ook in Maastricht kun je terecht voor heel veel ondergrondse activiteiten.

IMG_4156

Valkenburg
Eén van de meest bekende plaatsjes in Zuid-Limburg is toch wel Valkenburg. Een heel gezellig stadje (dorp?) waar er echt van alles te doen is. Ik zou me overigens kunnen voorstellen dat Valkenburg voor sommigen te toeristisch is, maar wij vinden het er erg leuk. Er zijn talloze leuke restaurants en terrasjes, je kunt er terecht voor een klein beetje shoppen (verwacht geen filialen van H&M ofzo, er zijn wat boetiekjes en een Hema, dat was ’t wel) en verder zijn er nog heel veel meer leuke dingen te doen. Zo zijn er mini-pretparken voor de allerkleinsten, waar ik écht hele leuke herinneringen heb als kind: de Valkenier en het Sprookjesbos. De iets oudere kinderen (ok, ik zal gewoon eerlijk zijn: wij ook!) vermaken zich waarschijnlijk beter bij de kabelbaan, de rodelbaan en in de lasergame-grot. Waar ik verder zelf ook erg enthousiast van word: Thermae 2000. Het is echt zo ontzettend heerlijk om daar tijdens de zonsondergang in het zwembad bovenaan de berg rond te dobberen. Beneden in het dorp gaan de lichtjes overal aan, terwijl jij af en toe eens kopje onder gaat in het lekkere, warme water.

IMG_4146

Wandelen
Tot slot wil ik jullie erop wijzen dat het heerlijk is om te wandelen in Zuid-Limburg. Ik kan daar niet echt specifieke tips over geven, want het zal vast overal wel mogelijk zijn. Maar ik ben echt dol op de heuvels, de bossen, de weilanden en de mooie vergezichten.

Terwijl ik dit stukje aan het schrijven was, heb ik alweer een aantal websites voor bungalowparken bekeken en in mijn hoofd al plannen gemaakt voor een bezoekje aan het einde van het jaar. Dan is er namelijk Kerstmarkt in Valkenburg en dat lijkt me superleuk om eens mee te maken.

Zijn jullie wel eens in Zuid-Limburg op vakantie geweest? En zo ja, hebben jullie nog leuke tips? 🙂

 • Melanie

  Zuid Limburg is geweldig! Wij gaan er ook elk jaar naartoe. Wat je zeker de volgende keer niet mag missen (als je er in de zomer bent) is een ijsje met vers fruit van deze ijsstal http://www.wingbergerhoeve.net/ echt heerlijk, doen we dus ook elk jaar, haha!

  15 augustus 2014 at 17:41 Beantwoorden
 • Roxanne

  Ik woon in Zuid Limburg, in Landgraaf (naast Heerlen) en er is zeker weten genoeg te doen, te beleven en te zien hier

  21 augustus 2014 at 22:47 Beantwoorden
 • nicole

  Wat een leuk artikel! Krijg er energie van. Ga zo door! 😉 Ik kwam via google op je site terecht!

  9 september 2016 at 10:12 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.