to top

Navelstrengbloed doneren?

Ik was een tijdje geleden wat aan het Googlen. Naar zwanger zijn, bevallingsverhalen en andere, aan baby’s gerelateerde onderwerpen. Ik weet niet meer precies hoe, maar ik kwam in aanraking met het fenomeen ‘navelstrengbloed doneren’ en was meteen geïnteresseerd. Had dat niet iets met stamcellen te maken? Zou dat pijnlijk zijn voor mij en/of de baby? Waarom doet niet iedereen dat? Ik vroeg het me af en stelde later de vraag aan de verloskundige. Zij zou op zoek gaan naar meer informatie en die heb ik inmiddels gekregen. Ik vond het erg interessant en wil jullie er vandaag over vertellen. 

Laat ik voorop stellen dat ik helemaal niet zo’n enorme wereldverbeteraar ben. Ik glimlach vriendelijk naar voorbijgangers, begroet altijd de daklozenkrant-verkoper die voor de supermarkt zit en eet het liefst biologisch vlees. Maar daar blijft het wel zo’n beetje bij. Ik ben als de doods voor naalden, dus ik doneer geen bloed, hoe mooi ik ook vind dat het kan. Ik geef, behalve aan het KWF Kankerbestrijding, geen geld aan goede doelen en ik heb ook niet meegedaan aan Moeders voor Moeders. Voornamelijk omdat mijn zwangerschap in het begin extreem onecht leek en ik er vanuit ging dat het verspilde moeite zou zijn om voor niets in naar urine ruikende flessen te pissen.

Toch was ik meteen gefascineerd toen ik las over navelstrengbloed-donatie. Ik wist namelijk dat het iets te maken had met stamcellen. Deze worden uit het bloed uit de navelstreng gewonnen en kunnen gebruikt worden om mensen met ernstige bloedziektes (meestal leukemie) te helpen met genezen. Nu is kanker één van mijn grootste angsten en krijg ik altijd kippenvel over mijn gehele lichaam als iemand erover vertelt. Iets bijdragen aan een medicijn tégen die vreselijke ziekte, is dan ook in mijn ogen absoluut de moeite waard.

bloe

De verloskundige reageerde de vorige keer bijna verbaasd toen ik over navelstrengbloed-donatie begon. Zij maakte niet vaak mee dat vrouwen hierin geïnteresseerd waren. Dat feit verbaasde mij dan weer. Want navelstrengbloed doneren kost, voor zover ik weet, zowel moeder als kind geen moeite. Het bloed wordt na de geboorte uit de navelstreng gezogen en verder heb je er als moeder geen omkijken naar. Ik was toch niet van plan om de navelstreng een prominente plaats in de babykamer te geven en bovendien zou dat alsnog kunnen, alleen zit er dan geen bloed meer in.

Toch moet ik nu zeggen dat ik niet helemaal meer zo zeker ben van mijn zaak. Ik wil nog steeds in het enige Amsterdamse ziekenhuis bevallen als waar die navelstrengbloed-donatie mogelijk is, maar ik twijfel wel over de donatie zelf. Vooral omdat er zo raar over gedaan wordt en omdat het zo weinig mogelijk is. Zie ik iets over het hoofd? Komen er ook nog allerlei enge bloedtests bij mij bij kijken? In de folder die ik las staat dat de bloedbank de plicht heeft mij te informeren als er, ook eventueel jaren na de bevalling, iets afwijkends in de stamcellen is gevonden. Ik weet niet of ik wel wil weten dat ik, misschien, een erfelijke ziekte onder de leden heb waar ik niks van weet en geen last van heb. Ik, als hypochonder, zou me daar alleen maar ernstige zorgen over maken.

Maar wat nou als ik geen erfelijke ziekte blijk te hebben. En als aanvullende bloedtests niet nodig zijn. En als het echt zo is dat ik niets meer hoef te doen dan een formulier invullen waarin ik verklaar geen drugs te hebben gebruikt de afgelopen 12 maanden en geen seks heb gehad met homoseksuele mannen. Dan is er toch niets mooiers dan op de dag van de geboorte van mijn zoon ook meteen iets te doneren aan iemand die anders misschien niet eens een kans zou hebben op overleven? Stamcellen kunnen namelijk na chemokuren en bestralingen iemand genezen of een langere tijd de kans geven op een prettig leven. Moet ik dat dan niet gewoon willen?

Lastig dus! Bovendien vind ik dat er erg weinig informatie te vinden is over dit onderwerp. Het feit dat mijn verloskundige ook niet veel meer weet dan in de folder te vinden is, stelt me wat dat betreft ook niet echt gerust. Wat haal ik me op mijn hals door hiermee door te gaan? Aan de andere kant: misschien is het een enorm kleine moeite.

Hebben jullie hier over nagedacht? Misschien ervaring mee? Ik ben heel benieuwd!

 • Shirley

  Eerlijk? Ik heb er werkelijk nog nooit van gehoord…

  30 juli 2014 at 14:23 Beantwoorden
 • Els

  Wat interessant! Ik had hier nog nooit van gehoord en voor mij is het helaas ook te laat aangezien ik morgen 40 week zwanger ben. Maar anders had ik me er vast wel meer in verdiept. Wel vreemd dat hier niet meer bekendheid aan gegeven word

  30 juli 2014 at 14:30 Beantwoorden
 • Gwen

  Toen ik zwanger was van Olivia neigde ik er halverwege naar om het zelf op te slaat, particulier. Later was dat plan weer vd baan omdat we er onvoldoende informatie over konden vinden en dit jaarlijks 100 euro kost. Dat wilden we anders besteden. Beter bleek laatst, want in veel gevallen blijken eigen stamcellen niet te werken bij een ziekte, omdat dat in het begin vaak al in die cellen zit. De particulier opslag is dus vooral een marketingtrucje, zeggen experts (las ik in Kinderen of Ouders van NU laatst geloof ik). Anyway, de anonieme donatie is hier nog veel te onbekend (raar ook dat je vk verbaaasd was!), maar ‘ze’ schijnen hier meer aandacht aan te gaan willen geven. Voor zover ik weet ook geen nadelen, dus ik zou het nu eerder overwegen. Ware het niet dat wij nu neigen naar het wederom niet doen ‘omdat we dat bij Olivia ook niet gedaan hebben.’ Een rare redenatie maar ik wil dingen voor de kidnjes zo hetzelfde mogelijk doen (Olivia 9 weken op onze kamer, deze baby ook etc – soort neurose van mezelf misschien, omdat ze het toch niet door hebben haha). Dus nu neigen we dus naar weer niet, maar hebben nog even om er verder over na te denken. After all: we geven het anoniem weg, dus het niet zo dat deze baby iets heeft dat Olivia mis is gelopen zeg maar.

  30 juli 2014 at 14:36 Beantwoorden
  • Marieke

   Wat een belachelijk reden om het niet te doen hahaha, inderdaad om je laatste alinea.

   Kun je niet eens bellen met een hoogleraar of professor die hierin is gespecialiseerd? Het lijkt mij een supermooi initiatief namelijk..

   30 juli 2014 at 14:48 Beantwoorden
 • Hanna

  Ik ben hier best wel goed over geïnformeerd maar dan wel over de werking hier in België. Stamcellen zijn eigenlijk basiscellen die nog kunnen uitgroeien tot eender welke cel, bijvoorbeeld een huidcel, levercel of bloedcel. Ze worden dan gewoon via een bloedtransfusie toegediend bij de patiënt en ze vinden zelf hun weg naar het beenmerg om daar bv bloed aan te maken. Vandaag wordt het vooral gebruikt voor Leukemie zoals je al zei maar ik gok dat binnen dit en 10 jaar ze het voor veel meer gaan kunnen gebruiken. Navelstrengbloed bevat erg veel stamcellen en omdat de afname volledig pijnloos verloopt (in tegenstelling tot de normale afname) is het erg gewild. In België nemen ze het gewoon uit de navelstreng en gaat het naar een bloedbank voor bewaring. Daar testen ze het op virussen en bepaalde ziekten (aids e.d.) en 6 weken later testen ze het bloed van de moeder en informeren ze naar de gezondheid van de baby. En daar stopt het normaal. Ik heb geen idee hoe het verloopt in Nederland maar erg verschillend kan het wel niet zijn. Als je nog meer info zoekt kan ik demaakbaremens.org aanraden of hun boekje goed, beter,best.

  30 juli 2014 at 15:11 Beantwoorden
 • Nicole

  Ik kende het ook niet. Wat gek dat er zo weinig over te vinden is dan. Want het klinkt wel als heel belangrijk!

  30 juli 2014 at 15:17 Beantwoorden
 • Lilian

  Ik ken het ook niet (hoeft ook niet, want niet zwanger, maar wel geinteresseerd in alles eromheen ivm de wens).

  Wat ik wel vaak heb gehoord is de navelstreng uit laten kloppen en de voordelen die dit met zich meebrengt voor je kindje. Dat is geloof ik de andere kant, want als je hem uit laat kloppen kun je niet meer doneren.

  Misschien ook iets om je in te verdiepen, ik vind het zelf beiden wel interessant klinken.

  30 juli 2014 at 15:22 Beantwoorden
 • Joyce

  Er is na mijn bevalling wel bloed uit de navelstreng gehaald voor onderzoek, ik weet even niet wat voor onderzoek (papieren liggen niet bij de hand) maar ik geloof niet dat het hier iets mee te maken had. Ik ben in het ziekenhuis in Utrecht bevallen (UMC-WKZ). Geen idee of dat verder veel verschil maakt..

  30 juli 2014 at 15:45 Beantwoorden
 • Odile

  Ik had er echt nog nooiitt van gehoord! Jammer want anders had ik me er best in willen verdiepen en het willen overwegen!

  30 juli 2014 at 16:01 Beantwoorden
 • iooon

  Nog nooit van gehoord. Ook nog niet vanuit het ziekenhuis, terwijl ik wel gevraagd ben om mee te werken aan 1001 onderzoeken. (Wat ik niet gedaan heb want dan moest ik hartstikke veel vragenlijsten invullen).

  Dit lijkt me wel mooi. Zoals je zegt, je gebruikt het toch niet meer. Het is pijnloos en je kunt er wellicht levens mee redden. Ik ga het eens navragen in het ziekenhuis hoe zij er tegenover staan.

  30 juli 2014 at 17:44 Beantwoorden
 • ineke

  Moeders voor moeders hebben we hier in België niet dus daar moest ik nooit over nadenken.

  Doneren van navelstreng bloed heb ik wel gedaan. Ik ben bevallen in UZ Gent en mijn gyneacoloog was één die zich daar veel mee bezig hield (qua media enzo ook).. Heb gewoon papier getekend voor akkoord en dat was het voor mij 🙂

  4 augustus 2014 at 17:43 Beantwoorden
 • Amelia

  Lieve Betty,
  Ik hoop dat je dit leest en zou het op prijs stellen als je reageert, anders dan blijf ik het net zolang zeggen tot je het wel leest. Voor je eigen bestwil 🙂
  Doe het alsjeblieft niet!
  Mocht het zo zijn dat jouw kindje over een paar jaar zoiets krijgt als leukemie. Dan heb je dat bloed heel erg hard nodig. Ik snap dat je wat goeds wil doen, maar wees verstandig. Ik hoop van harte dat je kindje hartstikke gezond blijft, maar het kan ook mis gaan. Ik weet niet hoe ik je moet overhalen, maar je kan het zelf zo hard nodig hebben. Dan kun je denken: misschien doneert iemand anders met dezelfde bloedgroep ook en dan kan ik dat gebruiken mocht het nodig zijn. Maar het eigen bloed is het allerbest. Dus laat het invriezen!

  Liefs Amelia

  22 augustus 2014 at 16:01 Beantwoorden
  • Bianca

   Zo dit is egoïstisch zeg!

   Ze zouden meer aandacht voor dit punt moeten besteden. En eigenlijk iedereen die in het ziekenhuis bevalt de navelstreng moeten uitzuigen.

   Mijn neefje van 1,5 jaar jong ligt te vechten voor zijn leven door deze ernstige ziekte. Waarom kunnen we elkaar niet gewoon allemaal een beetje helpen? Dit is het minste wat we met zijn alle kunnen doen.

   Ik ben momenteel ook zwanger, en laat sowieso mijn navelstreng bloed doneren!

   1 februari 2016 at 14:39 Beantwoorden
 • femke

  ik weet niet of deze blog nog actief is. maar ben zelf ook zoekende naar het antwoord het wel of niet opslaan/doneren.

  al gauw kwam ik er achter dat opslaan voor eigen gebruik eigenlijk minimaal zin heeft. als je kindje ziek word is de kans op genezen groter door andere stamcellen.

  doneren voor een ander is een mooie optie maar dan krijg je eigen kindje niet de kans om na de bevalling rustig bij te komen en zie hier onder de reden waarom ik gekozen heb om de navelstreng volledig uit te laten kloppen:

  Dertig procent
  In de buik bestaat er een eenheid tussen enerzijds de baby en anderzijds de placenta met de navelstreng. Er vindt een voortdurende uitwisseling van bloed plaats die ook nog doorgaat als de baby is geboren en de navelstreng nog aan het kloppen is. 70% van de hoeveelheid bloed zit bij de geboorte in het kindje zelf, de overige 30% zit in de placenta met de navelstreng (bij premature baby’s zit er een nog hoger percentage in de placenta met navelstreng). Wanneer de navelstreng direct na de geboorte wordt doorgeknipt, dan loopt het kindje een groot percentage van de hoeveelheid bloed met essentiële stoffen mis. Voor de gezondheid van het kindje is het dus van groot belang dat de navelstreng na de geboorte uitklopt, zodat het lichaampje al haar waardevolle bloed meekrijgt.

  Zuurstof
  Ook krijgt het kindje na de geboorte nog zuurstof binnen via het bloed in de navelstreng, waardoor het geleidelijk aan kan wennen aan het ademhalen. Wanneer de navelstreng direct na de geboorte wordt doorgeknipt krijgt een baby echt een schok, omdat het plotseling volledig is aangewezen op de – voor haar geheel nieuwe – ademhaling.

  Fabeltjes
  Er wordt wel gezegd dat het gevaarlijk is om de navelstreng uit te laten kloppen omdat de baby dan geel kan gaan zien vanwege de extra grote hoeveelheid rode bloedcellen .Dit is echter een fabeltje dat niet wetenschappelijk is onderbouwd. De grotere hoeveelheid rode bloedcellen zorgt juist voor een grotere zuurstoftoevoer naar de lichaamsweefsels en dit is alleen maar zeer gunstig. Ook wordt er gezegd dat er te veel bloed van de placenta naar de baby zou stromen en andersom. Dit tweede punt is eveneens een fabeltje, zoals ook wordt bevestigd door de wereldgezondheidsraad. Het lichaam van de baby kan de extra bloedtoevoer zelf heel goed reguleren. En dat is niet zo vreemd, want je kunt er toch van uit gaan dat de natuur ons zo gemaakt heeft dat we niet direct na de geboorte als een dolle de navelstreng moeten gaan doorknippen!

  Geen haast
  Verloskundigen in Nederland laten de navelstreng gelukkig meestal wel uitkloppen. Hiervoor wordt drie minuten de tijd genomen. Ik vind dit echter heel kort. Het lijkt me wijzer om zelf te kijken of de navelstreng echt is uitgeklopt, in plaats van een opgelegde minimum-norm aan te houden. Na een bevalling moet er geen haast zijn! Neem alle tijd om je kindje te leren kennen, om haar bij je te hebben, te zien, te voelen, te ruiken, te kussen en aan de borst te leggen. Ondertussen klopt de navelstreng uit, en als je daar aan toe bent dan kun je hem door laten knippen. Waarschijnlijk is de placenta dan al geboren.

  Je kunt zelfs beslissen om de navelstreng niet door te laten knippen, dat heet een lotusgeboorte of lotusbevalling, een onderwerp waar ik in mijn boek aandacht aan besteed.

  De voordelen
  De voordelen van het laten uitkloppen van de navelstreng zijn niet gering. Er is sprake van de al genoemde ‘extra’ bloedtoevoer. Dit heeft de volgende voordelen:

  1 – De baby krijgt een grote hoeveelheid ijzer binnen. Hierdoor kan bloedarmoede in de eerste levensperiode worden voorkomen.

  2- Bij prematuren kan de ‘extra’ bloedtoevoer er verder voor zorgen dat een bloedtransfusie wordt voorkomen.

  3- Ook krijgt het kindje een grote hoeveelheid witte bloedcellen en antistoffen binnen die ontstekingen bestrijden.

  4- Er is een grotere hoeveelheid bloedplaatjes, die deeltjes die zorgen voor het stollen van het bloed.

  5- Heel belangrijk: De baby krijgt via het navelstrengbloed haar eigen stamcellen binnen, cellen met een grote waarde voor de gezondheid waarvan de betekenis nog steeds niet helemaal wordt begrepen.

  Mocht je stamceldonatie overwegen: Dit is niet mogelijk in combinatie met het laten uitkloppen van de navelstreng en het ontneemt het kindje dus de kans om haar eigen stamcellen binnen te krijgen.

  6- Het laten uitkloppen van de navelstreng wordt geassocieerd met betere bloedcirculatie in de eerste paar uur

  7- Ook wordt de lichaamstemperatuur van de baby beter gereguleerd.

  8- Er is een verband aangetoond tussen vitamine k tekort en het vroegtijdig doorknippen van de navelstreng. Het is dus zeer de vraag of het noodzakelijk is om vitamine k als supplement toe te dienen aan baby’s van wie de navelstreng goed is uitgeklopt.

  >>> Het laten uitkloppen van de navelstreng heeft ontzettend veel voordelen en je hoeft er niets voor te doen! Het enige wat ervoor nodig is, is de tijd nemen tijdens een van de mooiste momenten van je leven.

  12 augustus 2015 at 19:11 Beantwoorden
 • Ilona

  Hi Femke, ik ben nu bijna uitgerekend en kwam jouw bericht hier tegen, bedankt! Ik was enorm aan het twijfelen, maar door jouw uitleg…besluit ik de navelstreng te laten uitkloppen en niet te doneren. Het is voor je eigen kindje dus gewoon enorm waardevol! Mijn oma had leukemie en zou anderen graag helpen, maar misschien heb ikzelf en misschien mijn eigen kind dus ook, wel aanleg hiervoor en kan ik er beter voor kiezen dat mijn kind optimaal profiteert van de eigen stamcellen…misschien voorkomt dat wel om ooit ziek te worden….groetjes Ilona

  9 november 2015 at 11:12 Beantwoorden
  • femke

   Hoi ilona,

   Graag gedaan.

   Ik ben blij dat je wat aan de info hebt. Aangezien er zo weining goede info over te vinden is.

   Succes met de laatste loodjes en de bevalling.

   Gr Femke

   9 november 2015 at 11:36 Beantwoorden
 • Marian

  Hoi Femke,

  Ik heb met veel interesse je reply gelezen over het uitkloppen van de navelstreng. Je schrijft dat je hier in jouw boek meer aandacht aan besteedt. Hoe heet jouw boek en waar kan ik het vinden?

  Groetjes,
  Marian

  17 november 2015 at 22:35 Beantwoorden
  • femke

   Beste Marian,

   Ik heb het stuk over het uit laten kloppen van de navelstreng ook van een site. Deze info heb ik dus geknipt en geplakt en heb zelf dus geen boek geschreven. Ik ben hard aan het graven in men geheugen. Om te kunnen bedenken vanaf welke site ik de info heb. Maar men geheugen laat me sinds de geboorte aardig in de steek. Sorry dat ik je niet verder kan helpen. Mocht ik er nog op komen laat ik het je zeker weten.

   Mvg Femke

   18 november 2015 at 13:57 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.