to top

Mijn zwangerschap: week 31

Week 31 is er ook alweer één die we van het lijstje kunnen schrappen. Dan zijn er nu nog 8 weken over tot de uitgerekende datum en jeetje wat is dat een bizar idee! Ik had week 31, zoals jullie gisteren al konden zien, volgepland met afspraken en had enorm last van nesteldrang. Ons kleine ventje is nu als het goed is ongeveer 40 centimeter en hij zal rond de 2 kilo wegen. Het arme mannetje zit dus helemaal opgevouwen in mijn buik. 

Slapen
Lachend vertelde ik vorige week nog dat ik heerlijk sliep. Ach, hier en daar eens een nachtje minder, maar over het algemeen was ik vertrokken van het moment dat ik mijn kussen raakte, tot ergens halverwege de volgende ochtend. Inmiddels moet ik daar helaas op terugkomen. Mijn buik is van dusdanige proporties dat ik echt alleen op mijn zijkanten en mijn rug kan slapen. Maar iedere houding is niet te lang vol te houden. Als ik te lang op mijn rug lig, wordt het na een tijdje pijnlijk. En als ik te lang op mijn zijkanten lig, gaan mijn ribben pijn doen. Bovendien word ik iedere keer als ik omdraai extra wakker geschopt door het kleine ventje en moet ik iedere nacht minstens twee keer naar het toilet. Tel daarbij de klamme warmte van de afgelopen dagen/nachten op en het plaatje is compleet. Uughh. Hopelijk gaat het iets beter als het wat minder warm is.

foto6

Dikke buik
Die buik dan. Ik heb echt het gevoel dat die met een groeispurt bezig is. Dat zou niet zo gek zijn, aangezien ik bij sommige andere vrouwen van ongeveer mijn termijn veel bollere buikjes heb gezien. Het valt me eerlijk gezegd nog wel mee, al schrik ik soms van mezelf als ik langs een spiegel loop. Ben ik echt zo dik? Ja. Ik ben nog steeds als de doods voor striae dus ik smeer me een ongeluk. Gelukkig is er tot op heden nog geen verdacht streepje te zien. Godzijdank! Ik merk trouwens wel dat mijn buik in de weg begint te zitten als ik ’s avonds teveel heb gegeten. Als ik iets teveel eet, heb ik namelijk echt de hele avond het gevoel dat ik tot aan mijn keel vol zit. Wat waarschijnlijk nog zo is ook! Ik snap niet dat andere zwangere vrouwen het voor elkaar krijgen om tijdens hun zwangerschap meer te eten dan normaal! Ik denk dat ik om bovenstaande reden juist minder eet.

Baby
Vorige week vertelde ik dat onze kleine man lekker druk was. Waar die opleving vandaan kwam weet ik niet, want de afgelopen week was het weer als vanouds. Meneertje heeft af en toe drukke momentjes, maar hij slaapt heel veel. Ik probeer me er maar niet teveel zorgen om te maken, want dit is wat hij eigenlijk altijd al heeft gedaan. Soms heeft hij dagen dat ik heel nadrukkelijk merk dat hij er nog is, en op sommige dagen voel ik hem maar een paar keer op de dag wiebelen en drukken. Ik voel hem dus elke dag wel, maar de ene dag is hij drukker dan de andere. Ik denk dat hij gewoon niet zo enorm druk is dat ik er gekneusde ribben aan over zal houden. Ik heb van lieve Kelly de Angelsound te leen gekregen, voor als ik me echt zorgen maakte. Dat valt gelukkig nog wel mee, maar het luisteren naar de hartslag van ons kereltje is toch wel echt geweldig! Ik zal er later in de week nog een apart stukje over schrijven!

Babykamer/babyspullen
Weer even een korte update over de babykamer en de babyspullen. Ik heb de afgelopen week zo ongeveer alle lakentjes, dekentjes, kleertjes en doekjes van onze kleine man gewassen. Ons hele huis ruikt nu naar Zwitsal wasmiddel en ik vind het heerlijk. Ook heb ik de babykleertjes op maat gesorteerd, waardoor ik nu kan concluderen dat hij voor maat 50-56 echt helemaal niets meer nodig heeft! Voor de maten die daarop volgen wel, maar dat kopen we tegen die tijd wel bij. Ik wil deze week een strijkplank kopen, zodat ik al zijn spulletjes kan gaan strijken. Niet dat ik van plan ben om dat vanaf nu altijd te gaan doen, maar het is toch leuk als alles er voor nu lekker strak bij ligt. Aankomende zondag komt mijn vader alle babymeubels in elkaar zetten en hopen we dat we het kamertje af kunnen maken! YAY!

foto4

Ik
Met mij gaat het nog steeds goed. Ik klaag hier en daar wel eens wat over het slapen of over de buik die in de weg begint te zitten, maar over het algemeen geniet ik nog steeds enorm van mijn zwangerschap. Ik vind het zo bijzonder om dit allemaal mee te maken en ben heel erg dankbaar dat het zo voorspoedig lijkt te gaan. Ik hoor om me heen veel vrouwen met veel meer kwaaltjes dan ik, dus dan mag ik alleen maar heel blij in mijn handen knijpen. Bovendien geniet ik onwijs van mijn “vervroegde zwangerschapsverlof”. Ik heb écht het idee dat de rust die ik daardoor kan nemen zowel mij als de baby ten goede komt. Ik begin nu trouwens wel heel erg veel zin te krijgen in het moment waarop we ons mannetje eindelijk mogen knuffelen. Ik kan niet wachten om hem te zien en écht voor hem te mogen zorgen, al weet ik nu al zeker dat ik dat gewiebel in mijn buik wel ontzettend zal gaan missen.

Week 32 is van start gegaan en ik ben benieuwd wat die weer voor ons in petto heeft. Als het goed is wordt het babykamertje dus min of meer afgemaakt! Verder staat er veel warm weer op de planning, dus ik ga het lekker rustig aan doen.

(De foto’s zijn gemaakt door Floortje van Fotostudio2. Zodra ik de dvd met de foto’s binnen heb, zal ik een uitgebreid artikel over de zwangerschapsshoot maken!)

 • Martine

  Wat een super mooie foto’s Betty!

  22 juli 2014 at 07:58 Beantwoorden
 • Monique

  Wat een prachtige buik heb je! Vervelend he, dat slechte slapen. Dat is iets wat ik niet mis aan mijn zwangerschap, haha. Doe inderdaad maar rustig aan met dit weer!

  22 juli 2014 at 12:09 Beantwoorden
 • Joyce

  Prachtige buik heb je !

  22 juli 2014 at 16:20 Beantwoorden
 • Kelly Caresse

  Wauw wat een mooie foto’s zijn het toch! En wat ben ik blij dat ik je zo blij kon maken met de angelsound <3 heerlijk zo'n hartslag luisteren he

  22 juli 2014 at 21:30 Beantwoorden
 • Petra

  De foto’s zijn echt prachtig. En dat slechte slapen in het laatste trimester is herkenbaar. Ik weet niet of je een voedingskussen hebt? Ik gebruikte die op het laatst met slapen. Een gedeelte tussen mijn benen en een deel half onder mijn buik. Probeer je niet te druk te maken over het weinige slapen. Straks heb je verlof en kun je in de middag je rust pakken door even wat te slapen of te gaan liggen.

  22 juli 2014 at 22:02 Beantwoorden
 • Bianca

  Mooie foto’s! En het slechte slapen klinkt heel bekend, dat had ik ook in de laatste weken (en het werd steeds een beetje erger, want op mn rug liggen ging op een gegeven moment ook niet meer lekker door het gewicht wat zo drukt). Neem ook gewoon overdag je rust dat mag nu gewoon ;-), want het is zo belangrijk om enigszins uitgerust de bevalling en de eerste weken in te gaan.

  24 juli 2014 at 09:35 Beantwoorden
 • iooon

  Ik zei gisteren ook tegen Stefan, dat ik niet begrijp hoe vrouwen voor twee kunnen eten want ik heb daar helemaal geen plek voor!

  Hier trouwens ook drukke en rustige dagen. Nu heb ik het gevoel dat deze drukker is dan de jouwe, maar ik merk wel dat na een drukke dag hij een rustige heeft. Duidelijk moe van het bewegen. Ook reizen (trein, auto, boot, vliegtuig) maakt hem beweeglijker terwijl op mijn luilak dagen hij vaak rustiger is. 🙂

  24 juli 2014 at 14:39 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.