to top

Het buren-oppasteam

Ik vind het heerlijk om op vakantie of weekendjes weg te gaan. Even weer samen op pad, lekker eten drinken en kletsen. Op één of andere manier heb je toch andere gesprekken als je samen hand in hand door een Zuid Europeaans stadje wandelt, als wanneer je thuis op de bank zit. Hoe dan ook, ik kan er echt geen genoeg van krijgen. Het enige wat me altijd toch dwars zit, is de zorg voor onze katten. 

Zoals ik al eerder schreef, zijn onze katten onze grote, kleine vriendjes. Ze staan altijd hoopvol voor deur te wachten als we thuiskomen, drukken hun pluizige lijfjes dicht tegen ons aan of dagen ons uit om met ze te spelen. Ik vind het zo super gezellig dat ze bij ons thuis wonen dat ik die dampende kattenbak en plukken rondslingerende haren voor lief neem. Ze een week lang achterlaten zorgt bij mij dan ook altijd voor een enorme knoop in mijn maag. Ik sta nooit echt lachend de koffer in te pakken, omdat ik weet dat ik mijn vriendjes alleen zal laten.

Voorheen logeerde mijn broertje wel eens een week in ons huis om voor onze katten te zorgen of kwam mijn moeder eens in de twee dagen naar ons huis gereden om een nieuw handje brokjes in de bakjes te gooien. Ze nam dan wel haar lunch mee om de katten in ieder geval iets van gezelschap te bieden, maar helemaal hetzelfde is het niet. Toch overleefden ze (natuurlijk!) iedere vakantie en had ik een reden om niet heel verdrietig de vakantielocatie te verlaten. Ik zou immers weer snel mijn pluizige vriendjes kunnen knuffelen!

poes1

Op aanraden van mijn schoonmoeder ben ik een paar jaar geleden op zoek gegaan naar buren die eventueel bereid zouden zijn om voor onze katten te zorgen in de vakantie. Zelf zou ik het geen enkel probleem vinden om iedere dag even langs te gaan om voor iemand anders huisdier te zorgen, dus het zou vast lukken om iemand te vinden. De eerste buren bij wie ik aanbelde, zagen het wel zitten. Alleen gingen ze precies in dezelfde periode als wij op vakantie. De tweede buren zeiden zich er niet prettig bij te voelen en een derde stel vond katten in het algemeen niet leuk. Die zomer kwam mijn  moeder dus toch weer af en aangereden. Maar dat was gelukkig voor haar wel de laatste keer.

Want met de eerste buren hebben we sindsdien leuk contact. Zij hebben inmiddels al meerdere malen voor onze diertjes gezorgd en wij voor de kat van hen. Het is een kleine moeite en je doet er iemand een heel groot plezier mee. Want hoe fijn is het om ’s morgens voor vertrek gewoon even de sleutel bij de buren te droppen en die bij thuiskomst weer op te halen? Tussendoor kun je er dan op vertrouwen dat de katten verzorgd worden. Daarbij komt tegenwoordig dat de buurman wel eens foto’s whatsappt van zijn dochter die onze katten knuffelt, dus dan kan mijn bezorgde poezenmoederhart toch weer opgelucht ademhalen.

poes2

Inmiddels heeft een ander burenstel zich toegevoegd aan onze poezen-oppas-brigade. Zij zijn momenteel, net als de andere buren, lekker op vakantie. Ik heb dus twee verschillende poezen, in twee verschillende huizen om voor te zorgen. Met mijn dikke zwangerschapsbuik loop ik iedere ochtend even langs beide huizen om de poezen te knuffelen, eten te geven, te borstelen en voor de plantjes te zorgen. Ik blijf altijd net te lang hangen, omdat ik het zo rot vind als ze me aankijken terwijl ik de voordeur weer achter me dicht wil trekken. Ik hoop alleen maar dat de buren straks, als wij een weekje weg gaan, met evenveel liefde voor onze poezen zullen zorgen.

Ik ben enorm blij om dit met de buren opgezet te hebben. Het geeft een goed gevoel om in een Amsterdamse flat überhaupt buren te leren kennen en genoeg te vertrouwen om een huissleutel bij af te geven. De buren hebben laten weten dat ze op zoek zijn naar een koophuis. Uit eigenbelang hoop ik dat ze, net als wij, nog lang op zoek zullen zijn 😉

Passen jullie wel eens op de huisdieren van buren?

 • Manon

  Oh wat fijn dat je zulke lieve buren hebt! Ik ga ook altijd met een brok in m’n buik op vakantie hoor. En ook op dagen als vandaag vind ik de katjes zieliger dan mezelf zo met die hitte haha. Gelukkig komt mijn zusje tijdens onze vakanties altijd langs om voor ze te zorgen en te knuffelen en als zij niet kan komt mijn schoonmoeder. En ook hier worden er verslagen + foto’s gewhatsappt hahaha.

  19 juli 2014 at 13:03 Beantwoorden
 • iooon

  Ah wat lief van je 😀

  Wij hoeven niet voor de dieren van de buren te zorgen tot nu toe. Zelf zit ik er ook niet zo op te wachten want ik ben niet goed met dieren. Stefan wel, die zou met liefde voor alle dieren in de wereld zorgen (oke niet voor spinnen en gemene honden ook niet). Dus mocht er een buur aanbellen met de vraag of wij voor diens kat zouden willen zorgen dan zouden we dat wel doen. Zeker als het de buurvrouw met de ontzettend schattige kitten is,

  19 juli 2014 at 13:15 Beantwoorden
 • Monique

  Wat een goede oplossing zo! Wij hebben zelf geen huisdieren. De buren hebben een kat en een hond, maar ook een oudere zoon die volgens mij altijd thuis is als zij op vakantie zijn. We hebben in elk geval nog nooit de vraag voorgelegd gekregen, maar zou dat wel gebeuren dan zouden we het zo doen. Ik ben gek op dieren!

  19 juli 2014 at 15:29 Beantwoorden
 • Jolie

  Goed initiatief!

  19 juli 2014 at 23:16 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.