to top

Mijn trouw-tips (deel 1?)

Overmorgen zijn Maran en ik alweer één jaar getrouwd. Ik kan nog steeds niet geloven dat die prachtige dag – en de spannende dagen die daaraan vooraf gingen! – nu een jaar achter ons liggen. Natuurlijk is er in dat jaar een hoop gebeurd (klik), maar voor mijn gevoel was onze trouwdag echt gisteren. We kijken terug op een geweldige dag, die ik dolgraag nog eens over zou willen doen, als dat zou kunnen. Tijdens het organiseren van mijn bruiloft, ben ik wel tegen een aantal puntjes aangelopen die ik jullie vandaag graag zou willen vertellen. Doe er je voordeel mee, of niet!


Stel jezelf een budget
Wat hebben jullie over voor jullie Grote Dag? Dat is de vraag waar het op neer komt. Wij hadden onszelf een budget gesteld, waar we uiteindelijk iets overheen gegaan zijn. Dat heeft in ons geval gelukkig niet voor grote financiële problemen gezorgd, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Bespreek samen wat je maximaal voor de dag wilt betalen en ga binnen dat budget op zoek naar verschillende opties. Vergeet de trouwkleding niet mee te nemen in de begroting. Hadden wij wel gedaan. Oeps. Houd trouwens een deel van je budget beschikbaar voor onvoorziene kosten. Die ga je tot aan de dag voor de bruiloft tegenkomen! Zorg er trouwens ook voor dat jullie duidelijk hebben wat jullie écht belangrijk vinden aan een bruiloft. Het ene stel hecht enorm veel waarde aan dure kleding, het andere stel wil het liefst luxe dineren. Weer een derde koppel heeft veel geld over voor een knalfeest op een eersteklas locatie. Bedenk van tevoren waar je samen waarde aan hecht. Voor ieder onderdeel van een bruiloft zijn best low budget-oplossingen te bedenken. Kom ik in een ander logje trouwens nog op terug. Toch waren er ook zaken waar wij extra geld aan hebben uitgegeven, omdat we dat belangrijk vonden.

239


Huur een goede fotograaf
Dit is een voorbeeld waar wij níet op bezuinigd hebben. Als het van tevoren alleen aan mij lag, hadden we dat trouwens wel gedaan. Ik was er van overtuigd dat veel gasten toch wel foto’s zouden maken en dat dat prima zou zijn. Achteraf ben ik dolgelukkig dat Maran die professionele fotografen er doorheen heeft gedrukt. Ten eerste is het heel erg fijn om 100% zeker te weten dat er überhaupt foto’s van jullie Grote Dag zijn. Daar hoef je niet je nichtje die toevallig handig is met een camera mee op te zadelen. Ten tweede kan je er, bij een goede fotograaf, vanuit gaan dat er écht hele mooie foto’s geschoten zullen worden, waar je later met heel veel plezier op terug kan kijken. Bedenk dat de bruiloft één dag is. En op die ene dag komt er zoveel op je af, dat je lang niet alles heel bewust meemaakt. Er is echt niets fijner dan later, als je weer een beetje bent neergedaald vanaf je roze wolk, mooie foto’s hebt die je de mooie dag helpen herinneren. Echt: Huur. Een. Fotograaf! Steek er tijd in om iemand te vinden die bij jullie past en spaar er desnoods voor. Het is de moeite waard. De foto’s die familie en vrienden met hun iPhone maken zijn dan een leuke bonus.

 

055

 

Komt iedereen?
Op een bruiloft nodig je natuurlijk de mensen uit waarmee je graag op het meest bijzondere moment in jullie leven wilt delen. Het ene stel kiest er bewust voor om alleen de meest dierbare familieleden en vrienden uit te nodigen, het andere stel vraagt het gehele voetbalteam, alle collega’s en de medewerkers van de plaatselijke supermarkt. Maakt niet uit, doe waar jullie je samen prettig bij voelen. Wij hebben er destijds in ieder geval wel veel waarde aan gehecht om precies te weten wie er zoude komen. In de kerk hadden we een beperkt aantal plaatsen en op onze feestboot moesten we per persoon afrekenen. Ook voor de mensen die toch niet zouden komen opdagen. Omdat we bij andere bruiloften hadden gezien dat het soms voor komt dat veel gasten op de dag zelf niet komen (echt, het gebeurt meer dan je denkt!), wilden wij heel zeker weten of gasten zouden komen. Maran had een website geprogrammeerd waarin mensen konden aangeven of ze erbij zouden zijn en zo ja, met hoeveel mensen ze zouden komen. Uiteindelijk denk ik dat misschien 2% van de mensen die hadden aangegeven erbij te zijn, achteraf niet is gekomen. Het viel ontzettend mee en daar waren we dus ook super blij mee!

 

Bruiloft (247)

 

Lees trouwtijdschriften en trouwsites
Vanaf het moment dat ik wist dat we zouden gaan trouwen, heb ik me ondergedompeld in de trouwwereld. Ik kocht ieder tijdschrift dat er op de markt was en struinde het hele internet af. Op die manier kwam ik op leuke ideeën voor onze dag, vond ik zelf. Ook kwam ik ideeën tegen die superleuk waren, maar die ik zó vaak voorbij zag komen dat ze niet speciaal meer zijn. Neem bijvoorbeeld deze binnenkomst in de kerk. Toen ik hem voor het eerst zag dacht ik: Jaaaa, dat wil ik ook! Totdat ik hem nog 320x langs zag komen in iets andere uitvoeringen. Uiteindelijk hebben we dat soort plannen dus laten varen. Nog steeds zie ik veel uitgekauwde ideeën terugkomen en ben ik blij dat wij het anders – in mijn ogen origineler – hebben aangepakt.

Zorg dat je een draaiboek maakt
Op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer. Er was zoveel georganiseerd, maar op de dag zelf moesten er ook een aantal dingetjes geregeld worden. Zo wilden we de eerste twee rijen in de kerk reserveren voor onze ouders, opa’s en oma’s en partners van onze getuigen. Niets ten nadele van onze andere gasten, maar het kan natuurlijk niet dat je buurman op de voorste rij zit, terwijl je ouders ergens halverwege de zaal moeten plaatsnemen. Ik had voorafgaande een draaiboek gemaakt van ieder onderdeel van de dag. Van het aankleden (en wat daar ter plekke nog geregeld zou moeten worden) tot aan de feestavond aan toe. Ik had mijn lieve en organisatorisch sterke vriendinnetje Melissa gevraagd of zij op de dag zelf wat dingetjes in de gaten wilde houden. Zo heeft zij ter plekke stoelen bezet gehouden voor de eerstgenoemde groep en zorgden zij en haar man ervoor dat de prachtige bloemen uit de kerk ook meegingen naar het restaurant. Ik ben haar nog steeds zo ontzettend dankbaar voor haar hulp op die dag!

 

Bruiloft (189)

 

Laat je niet gek maken
Er komt veel op je af als je gaat trouwen. In de aanloop naar de Grote Dag, maar zeker ook op de trouwdag zelf. De trouwtaart die uiteindelijk niet in de tint is uitgevallen die je graag had gewild. Lekker belangrijk. Of die vriendin die vlak voor de bruiloft afzegt omdat ze met een ziek kind zit. Tja, kan gebeuren. Je kunt te maken krijgen met regenbuien, een zieke DJ op de dag zelf, een sterfgeval in de familie een paar dagen van tevoren, die lieve ambtenaar van burgerlijke stand die jullie zou trouwen kan opeens niet komen, enzovoorts. Probeer je hoofd koel te houden: je gaat trouwen met de liefde van je leven. Hoe dan ook. Bovendien zijn overal oplossingen voor te bedenken die je tijdens het plannen kunt regelen. Boek een DJ bij een bedrijf dat zorgt dat je gegarandeerd een vervanger krijgt, praat veel met je aanstaande over eventueel verdriet van tevoren en geef het op de dag zelf een passende plek. En tot slot: haal je schouders op om kleine onbenulligheden. Sommige dingen zijn niet anders en dat is dan vast een leuke anekdote voor als je straks je 1-jarig jubileum viert. Heel cliché, maar daarom juist zo waar: geniet van ieder moment van de dag. Zelfs als je met pijnlijke voeten (vanwege je hakken) jezelf en je gigantische jurk in een wc-hokje probeert te proppen.

Ik merk dat het een erg lang stuk begint te worden, al ben ik voor mijn gevoel nog lang niet klaar. Binnenkort dus wellicht meer! 🙂

 • Anne

  Jullie bruiloft ziet er echt heel mooi uit! Ik ben het ook op zoveel punten met je eens. Als wij trouwen gaan is een goede fotograaf ook zo belangrijk! Ik vind het wel lastig om te bepalen wanneer iemand een goede fotograaf is, ik kan slecht inschatten hoe het daadwerkelijk zal zijn en ik ben niet zo dol op de camera. Maar mooie foto’s zijn inderdaad heel waardevol!

  10 juli 2014 at 15:17 Beantwoorden
 • Susan

  Vooral die laatste: laat je niet gek maken. er is zó veel keuze en er zijn zo veel mogelijkheden, en met Pinterest erbij word je echt helemaal gek gemaakt om de allerbeste en mooiste bruiloft te regelen die mega-origineel is en die niemand zal vergeten. Maar… daar gaat het niet om! Ik ben bruidsfotograaf en hoe leuk een prachtig aangeklede dag ook is, de allerbeste bruiloften die je lang bijblijven zijn diegenen waarbij de sfeer echt goed is en je ziet dat het echte liefde is.

  10 juli 2014 at 15:50 Beantwoorden
 • Lisa

  Betty, jouw huwelijk was echt goed geregeld hoor en echt prachtige foto’s die hun geld waard zijn! En knap dat je toch veel zelf nog tijdens de dag onder controle had met behulp van een goede regel veiendin;)) goed voorbereid is het halve zo niet hele werk! En mag ik zeggen dat ik die binnenkomst in die kerk in de link echt vreselijk vind? Echt afschuwelijk haha. Wees maar blij dat je dat niet gedaan hebt haha genant gewoon:/ maar dat is mijn mening. Groetjes

  10 juli 2014 at 19:16 Beantwoorden
 • Petra

  Helemaal eens met je punten. En inderdaad een goede fotograaf is een aanrader. Ik kijk nog bijna wekelijks naar mijn foto’s 🙂
  En heel belangrijk kies de dag die bij jullie past. Laat je niet leiden door meningen van andere. Het is jullie dag.

  10 juli 2014 at 19:59 Beantwoorden
 • Renee

  Wat een handige tips! Wij trouwen over 2,5 maand en bijna alles is geregeld. Alleen de kaartjes en de bloemen nog. Ik wordt alleen afentoe overvallen door een paniekgevoel over de dag zelf. Hadden we het toch niet beter heel klein kunnen doen? IEDEREEN kijkt die dag naar mij/ons, vreselijk! Ik vind het helemaal niet leuk om zo in het middelpunt te staan en wordt er bloednerveus en onzeker door. Ach, ik weet dat het helemaal goed gaat komen. Maar wat een geregel… haha

  14 juli 2014 at 09:39 Beantwoorden
 • Angelique

  Hele handige tips, dankjewel!! De foto’s zien er erg mooi uit en het klinkt als een goed geslaagde bruiloft 🙂 Mijn zusje is laatst ook getrouwd en had een lichtgevende dansvloer en diskjockey geregeld voor het feest, persoonlijk vind ik dit ook een aanrader. De sfeer was top en iedereen heeft zich uitermate vermaakt.

  29 juli 2014 at 16:43 Beantwoorden
 • babet

  hoi!!
  Mijn zus gaat over een half jaar trouwen en ik heb een hoop taken op mij gekregen betreft de bruiloft. Dit zijn wel hele handige tips, had ik deze blog maar gezien toen ik mijn bruiloft aan het plannen was. Een absolute aanrader: professionele fotograaf
  inhuren. Dit had ik gedaan en tot de dag van vandaag geen spijt van gehad!!

  groetjes babet

  6 februari 2015 at 12:20 Beantwoorden
 • kimberly

  Zeker handig deze tips! Vorige maand ben ik ten huwelijk gevraagd en ben nu al bezig om inspiratie op te doen! Tips, inspiratie en adviezen kun je ook krijgen bij Wishes and Weddings !

  12 maart 2015 at 12:36 Beantwoorden
 • Miloe

  Mooi dat je zo uit liefde en geluk spreekt. Ik kan je enthousiasme gewoon voelen! zelf ben ik helaas nog niet gevraagd, we hebben het er wel over gehad dus mijn gedachte staat er niet bij stil. Ik heb van alles al op gezocht van mijn jurk tot de bruidsaccessoires die ik wil gaan dragen en de decoratie stukken het eten en de gasten haha. Misschien iets te enthousiast bezig.

  2 februari 2016 at 14:01 Beantwoorden
 • Gelukkig trouwen

  Leuk artikel, en goeie tips. Vooral het draaiboek is zo belangrijk op je huwelijksdag. Voor jezelf is het gewoon fijn om te weten dat alles geregeld is, maar voor de ceremoniemeesters alleen maar fijn dat ze het draaiboek kunnen volgen en alles loopt op rolletjes.
  Groetjes,
  Jasmine Seegers

  29 augustus 2017 at 14:47 Beantwoorden
 • Marie de Jonge

  Een goed draaiboek en strakke planning was voor ons heel belangrijk tijdens het organiseren van deze grote dag. Dit gaf controle en nam heel wat stress weg. En zoals op het laatst wordt gezegd in dit artikel: ‘maak je niet gek!’. Geniet vooral van de dag!

  16 juli 2019 at 17:07 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.