to top

Ongevraagde adviezen

Ik hoef jullie niet meer te vertellen dat ik binnenkort voor het eerst moeder word. Dat staat nog net niet op mijn voorhoofd getatoeëerd. Alles wat wij nu meemaken is nieuw en onzeker. De veranderingen in mijn lichaam, de echo’s, de voorbereidingen op het aankomende moederschap en het aanschaffen van de uitzet, waarbij het echt onmogelijk is om je over alles goed in te lezen. Het is allemaal even spannend, omdat je niet weet of je de goede keuze maakt. 

Agressieve borstvoedingsmeningen
Want wat is nu precies de goede keuze? Overal lijken wel twee (of meerdere) kampen te zijn die er een compleet andere mening op nahouden. Ga je voor borstvoeding, of wil je de baby toch liever middels een flesje grootbrengen? De fanatieke borstvoedingsgroep schudt je nog net niet door elkaar om je echt op te dringen alles op alles te zetten de borst te geven. Terwijl de flesvoedingsclub haar schouders ophaalt en zegt: tja, een flesje geven is net zo prima. Onze verloskundige heeft Maran en mij geadviseerd een hele zaterdag in een zweterig ziekenhuis door te brengen voor borstvoedingvoorlichting. Nu weet ik niet of die zaal daadwerkelijk zweterig is, maar zo stel ik het me voor. Ik voel dan ook een enorme weerstand om naar zo’n cursus toe te gaan. Ook de kraamverzorging begon er laatst over, tijdens onze intake. “Misschien zouden jullie je wat meer in kunnen lezen, zodat je weet bij welke filosofische stroming je hoort”. Eh, nee. Bedankt.

Zullen we deze worst dan kunnen gebruiken?

Zullen we deze worst dan kunnen gebruiken?

Draagdoekenclubs?
Daarnaast kreeg ik laatst een mailtje van een bezoekster. Zij had mijn artikel over de aankopen die wij voor onze baby hadden gedaan gelezen en besloot mij een berichtje te sturen over ons Stokke draagding (?). Volgens haar was deze niet ergonomisch genoeg (??) en zouden we veel meer plezier hebben van een speciale draagdoek. Ook hier waren weer consulten en cursussen voor. Er schijnt zelfs een hele Facebook-groep te zijn waarin mensen de discussie met elkaar aan gaan over wat de beste manier is van het dragen van een baby. Waarin commerciële dragers met de grond gelijk gemaakt worden. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om, naast een cursus om te bevallen, een cursus om borstvoeding te geven ook een cursus over het dragen van mijn kind te moeten volgen! Als het zo moet, leg ik hem wel in zijn kinderwagen en vind ik het wel prima.

Keuzes
Wat ik hiermee wil zeggen is dat al deze adviezen vast goedbedoeld zijn. Er is niemand die zo’n advies met de slechtste bedoelingen geeft, en dat begrijp ik. Hartstikke fijn dat mensen goede ervaringen hebben met de manier waarop zij bepaalde keuzes gemaakt hebben. Toch wil ik die mensen benadrukken dat het enorm op mijn zenuwen begint te werken. Als aankomende moeder komt er zoveel op je af. Er zijn zoveel verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Bepaalde zaken waar je opeens een mening over moet hebben, terwijl je er nog nooit van had gehoord! Ik heb me flink ingelezen in het zwanger zijn, in goede voeding tijdens de zwangerschap, in wat voor matras een goede aankoop zou zijn, in welke kinderwagens het prettigst werken en in het geven van borstvoeding. Moet ik me nu ook gaan verdiepen in het dragen van mijn zoon? Zijn daar nu ook al stromingen in?

Dit zal vast ook niet helemaal ideaal zijn...

Dit zal vast ook niet helemaal ideaal zijn…

Aankopen uitstellen
First time moms zijn heel onzeker over dit soort dingen. Of ben ik de enige? Het heeft er bij mij in ieder geval in geresulteerd dat het heel lang heeft geduurd voordat we überhaupt tot aankopen zijn overgegaan. Blijkbaar liggen er veel miskopen op de loer, hoewel ik weiger te geloven dat een niet optimaal matrasje, geen perfecte kinderwagen en een iets minder ergonomische draagzak bij zullen dragen aan blijvende, ernstige schade aan ons kind. Ik geloof dat alles wat er in Nederland op de markt is, in ieder geval niet super beroerd zal zijn. Misschien naïef, maar dat is dan maar zo.

Eigen beslissingen maken
Tot slot wil ik aangeven, hoewel dat misschien onaardig klinkt, dat ik echt niet gediend ben van ongevraagd advies. Vooral niet van mensen die ik niet ken. Ik heb soms vragen, maar die stel ik aan mijn (schoon)moeder of aan ervaringsdeskundige vriendinnen. En mochten die er niet uitkomen, dan kan ik zoeken op Google, zijn er vast genoeg stukken om me op in te lezen. En mocht dat alles niet werken, dan ben ik echt bereid een specialist te zoeken die me meer informatie kan geven. Ik geloof dat ik niet eens alleen voor mezelf spreek met bovenstaand stuk. Ik heb zoveel vrouwen gehoord over de (goedbedoelde) bemoeienis van anderen, waar ze mee te maken kregen en krijgen. Ik zou iedereen dus op willen roepen: laat anderen hun eigen keuzes maken. Misschien niet de juiste, in jouw beleving, maar dat is dan maar zo. Zolang er geen advies gevraagd is, geef dat ook niet. Het maakt iemand alleen maar onzeker en ergens ook een beetje beledigd.

En, lieve lezers? Ben ik hier inderdaad de enige onzekere moeder in? Of herkennen jullie de bemoeienis van anderen maar al te goed en vinden jullie dat net zo vervelend als ik? Ik ben benieuwd!

 • Desiree

  Snap dat het je onzeker maakt. Gewoon je eigen gevoel volgen, dan komt alles goed!

  Bij m’n eerste zwangerschap had ik die onzekerheid niet. Ik doe toch wel waar ik mijzelf goed bij voel 😉 Nu met de tweede krijg ik gelukkig geen adviezen meer!

  5 juli 2014 at 08:12 Beantwoorden
 • Renee

  Zo herkenbaar! Bij mij ook een grote irritatie; ” Kopen jullie alles nieuw? Dat is zoooo zonde. Je hebt prima spullen op marktplaats. Echt zonde geld hoor.” Ja, ik weet dat er goede tweedehands spullen zijn en ik snap dat mensen dat kopen, maar wij doen dat niet. Punt. En, ik ben nu bijna 18 weken, de opmerkingen van die fanatieke afval-dames (graatmager, alleen maar crackers eten, altijd over kcal praten en iedereen dik vinden. En 40+) die zeggen; Dikkie! Jeetje wat een dikke buik heb je al. Zijn het er 2? Poeh, je bent nu al dik en je zit niet op de helft! IK BEN NIET DIK! Ik ben zwanger. Ik eet normaal en ben trots op m’n buik! Alleen m’n buik is gegroeid (op die flinke boobs na) en ik voel me voor het eerst in m’n leven niet dik, maar ben er trots op. Haha wat een bemoeials! Sorry, moest ff m’n frustratie kwijt haha.

  5 juli 2014 at 09:05 Beantwoorden
 • Manon

  AMEN.
  Zo waar en ik vind het ook écht niet leuk meer. Wat Renee hierboven ook al zegt. Wij willen ook alles nieuw kopen en ik heb zo het gevoel dat we ons daar voor moeten verantwoorden. Ik heb een spaarrekening en ik heb altijd als klein meisje gezegd, en nu nog steeds: het spaargeld ga ik bewaren voor mijn eigen kinderen. En nu is het moment dus aangebroken om te gaan spenderen, en ik vind het heerlijk haha.
  Goed zo’n blogje Betty, ik zeg nogmaals: amen 😉

  5 juli 2014 at 09:27 Beantwoorden
 • Odile | Go, mommy, go!

  Naar mijn mening moet je doen wat jij wilt en waar jij je prettig bij voelt. Ik heb geen enkele cursus gedaan en het is prima gegaan. Als je borstvoeding wilt geven helpt de kraamzorg je daar ook bij, zij kan ook goede tips geven. En als je flesvoeding wilt geven is dat toch ook goed. Je kindje groeit toch wel! 🙂 Iets met tegenzin doen omdat het ‘zo hoort’, daar word je ook niet gelukkig van!

  En helaas…. als je straks moeder bent krijg je nog vaak (goedbedoeld) ongevraagd advies. Dat leer je wel naast je te leggen, merk ik.

  5 juli 2014 at 11:06 Beantwoorden
   • Odile | Go, mommy, go!

    Ja de gynaecoloog zei dat ik de weeën niet beter had kunnen opvangen en wegpuffen en ze waren verbaasd dat ik geen cursus had gevolgd, dat was wel grappig om te horen! Bij mij was geld de reden geen cursus te volgen en heb me er wel eens druk om gemaakt. Op een gegeven moment ben ik gaan denken: tja, vroeger deden ze het ook zonder cursussen. Waarmee ik niet wil zeggen dat je het NIET moet doen (want dan zou ik ongevraagd advies geven haha) want als het jou rust geeft, moet je het zeker wel doen! 🙂

    En over je buik: hij ziet er prachtig uit! Laat je niet gek maken. Je zal hem straks nog wel eens missen haha…

    6 juli 2014 at 20:33 Beantwoorden
 • ioni

  Ik ontmoet veel nuchtere mensen gelukkig. Verloskundigen in het ziekenhuis zijn erg praktisch, ze adviseren maar zeggen altijd dat je moet doen waar je je lekker bij voelt. Behalve als ze vinden dat het echt onveilig is. Heerlijk.

  Verder nog een voordeeltje van incognito zwanger zijn. Weinig commentaar van vreemden. Tot nu toe dan. Als er een poging gedaan wordt dan maak ik de meest lompe grapjes over kinderen en durven ze niks meer te zeggen. 😉

  Met mijn vragen ga ik ook naar mijn ouders of mijn schoonouders. En soms bij schoonzus die uit Roemenië komt, dat zet veel in perspectief hoe anders het hier is.

  5 juli 2014 at 12:01 Beantwoorden
 • Tineke

  Helemaal mee eens! Ik wil bijvoorbeeld straks borstvoeding gaan geven, als het lukt, maar krijg juist van alle kanten te horen dat ik dat ab-so-luut niet moet doen, en dan kunstvoeding heus net zo goed is.. Zal allemaal wel, en het zal mij een worst wezen hoe jij je kindje voedt, maar laat mij het lekker op m’n eigen manier doen!
  Verder kijk ik heeeeeel erg op tegen alle ongevraagde adviezen zodra de baby er is.. Van m’n eigen familie kan ik het wel prima hebben, maar zeker niet van vreemden of (kinderloze) kennissen die opeens menen expert te zijn op het gebied van kinderen!

  5 juli 2014 at 15:18 Beantwoorden
 • Alida

  Nogmaals mijn excuses. Ik had een inschattingsfout gemaakt. Het was niet aan mij om je te adviseren. Ik wens jullie (oprecht) heel veel geluk met jullie kleintje!

  5 juli 2014 at 19:30 Beantwoorden
   • Alida

    Maakt niet uit! achteraf besef ik dat het niet slim was. En het is je goed recht om het als voorbeeld te gebruiken! Voor mij een goede les! 🙂 fijn weekend!

    5 juli 2014 at 21:00 Beantwoorden
 • Bianca

  Herkenbaar! Ik werd er echt heel kriebelig en soms ronduit chagrijnig van! Wij hebben alles nieuw gekocht en heb constant het gevoel gehad me daarvoor te moeten verantwoorden. Ik wilde graag thuis bevallen en er werd nog net niet tegen me gezegd dat ik helemaal niet goed bij mn hoofd was. En dat zijn nog maar twee voorbeelden die heel vaak voorbij kwamen. Ik ben wel naar voorlichtingsavonden geweest (bij de verloskundigen) en vond het wel prettig alvast wat meer info te hebben, overigens zonder dat er werd geoordeeld! Inmiddels ben ik afgelopen dinsdag bevallen (thuis ;-)) en kan ik je vertellen dat er weer een heleboel voorbij komt waarvan je weer erg onzeker kan worden en ook nu komen de vervelende adviezen weer…
  En waarom?? Geen idee, maar het is erg vervelend!

  6 juli 2014 at 18:29 Beantwoorden
   • Bianca

    Dank je! Het gaat super! De kleine meid doet het ontzettend goed en ik voel me ook alweer een stuk beter! Wat onzeker af en toe (gaat die borstvoeding wel goed, etc), moe en af en toe wat last van hormonen… 😉
    Toen mevrouw 4 dagen oud was en dankzij mijn stuwing ineens wel heel veel melk kreeg en het er dus ook af en toe weer uitgooide (vol is vol he) moest ik volgens mn bezoek anders even kijken of ze geen reflux heeft… Zucht, ze krijgt gewoon ineens te veel melk! Ja maar dat kan al heel vroeg hoor…
    Ik snap het ook echt niet! Mensen mogen best eens tips geven, daar sta ik best voor open, maar die adviezen en meningen die zo dwingend worden geuit, die niet..

    6 juli 2014 at 22:02 Beantwoorden
 • Kim

  Ik ben twee jaar geleden ook voor t eerst moeder geworden. Ik begrijp je gevoel en je onzekerheid helemaal.

  Maar ik kan je vertellen straks over een tijdje (als je kind wat ouder is en je allang bent bevallen, de (borst)voedingen al zijn geweest, de gebroken nachten, de vermoeidheid , kraamtranen etc.) , je iets meer begrip hebt voor deze goedbedoelde adviezen en je t misschien nu niet kan voorstellen maar straks zelf ook onbewust ongevraagd goedbedoelde adviezen gaat geven aan aanstaande mama’s! 😉 trust me, dat gaat vanzelf, is mens eigen. Mensen moeten gewoon wat te zeggen hebben en dat geldt ook over het formaat van je buik, hoe je eruit ziet .
  Het is hoe je zelf hier mee omgaat! Alles is nu nieuw! Maar het is de onzekerheid en het niet weten wat er komen gaat gevoel..

  Succes met alles en veel geluk!

  10 juli 2014 at 23:02 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.