to top

Mijn zwangerschap: week 28

Vorige week was de eerste keer dat ik een weekupdate over mijn zwangerschap op mijn eigen blog postte. Zoals ik gisteren al aan gaf: deze week is echt voorbij gevlogen! We hebben de babykamer zo goed als af, hebben onze babyuitzet bij elkaar geshopt en hebben een prachtige 3D-echo gehad. Ik zal jullie vandaag alles over week 28 vertellen, en dan begin ik ondertussen aan mijn 29ste zwangerschapsweek!

In de weg
Ja, het is gebeurd. Ik moet het toegeven. Ik heb deze week een aantal keer echt last gehad van mijn buik. De eerste keer was het toen ik de plinten in de babykamer aan het afplakken was. Het ging allemaal erg moeizaam en gefrustreerd vroeg ik me af hoe dat nu toch kwam. Totdat er een lampje ging branden en ik aan mijn enorme buik dacht. Aaah, tuurlijk! Daarnaast heb ik een aantal keer gevochten met schoenen die niet helemaal handig aan wilden en kost het wat meer moeite om uit de ligstand op de bank op te staan. Het valt me op dat ik er de ene dag meer last van heb dan de andere dag. Gelukkig is het allemaal nog niet rampzalig, maar dat er écht een buik zit om rekening mee te houden is inmiddels een feit.

Slapen
Die buik zorgt er, wederom een bekentenis, voor dat ik de afgelopen week minder lekker heb geslapen. Ik lig veel te woelen op zoek naar een prettig plekje om te slapen, maar kan dat maar moeilijk vinden. Langere tijd in welke slaappositie dan ook doet uiteindelijk een beetje pijn, dus dan moet ik weer draaien. En waar ik dat voorheen altijd deed terwijl ik sliep, word ik nu altijd wakker om te moeten draaien. En draaien gaat nu niet meer over mijn buik, maar over mijn rug, wat blijkbaar een stuk onhandiger is. Inmiddels heb ik op aanraden van velen een voedingskussen aangeschaft, waar ik hoge verwachtingen van had. Maar dat vind ik geen succes. Ten eerste past Maran er amper nog bij in bed, als het kussen er ligt. En ten tweede moet je hem dus steeds meenemen als je van kant verwisselt. Nee bedankt, ik probeer het wel weer zonder!

week28.3

3D-echo
Ruim een week geleden hadden we de eerste 3D-echo bij Drs. Papa. Dat was enorm leuk, maar ons kereltje lag in diepe slaap en weigerde wakker te worden. Ook had hij al zijn ledematen over zijn gezicht gevouwen, waardoor we dus niet echt een goed beeld van onze zoon konden krijgen. Gelukkig mochten we een keer extra terugkomen van Drs. Papa, en dat was afgelopen donderdag. Wederom lag ons mannetje te slapen en wederom had hij handen en voeten in de meest vreemde positie, maar met een beetje aanmoediging van ons allemaal, lukte het hem deze keer wel om wakker te worden én om zichzelf ietwat uit de knoop te halen. Wat hele mooie beelden heeft opgeleverd. Ik weet nog niet of ik ze wil delen, dus dat doe ik (nog?) niet, maar ik ben er sindsdien non stop verliefd naar aan het kijken. Wie had dat gedacht, na al die aliens die ik van andere zwangeren heb gezien! Bovendien was Drs. Papa enorm enthousiast over onze zoon. Hij bleek precies gemiddeld te gaan wat betreft de groei en zijn gewicht en al zijn organen waren precies zoals ze moesten zijn. Wel een apart detail: onze zoon heeft relatief lange benen en veel hersenen, iets wat meestal bij meisjesbaby’s te zien is. En deze keer hebben we zijn geslacht in 3D gezien, dus daar kunnen we écht, ECHT niet meer omheen! Ook konden we zien dat hij al haartjes heeft. Een mat van 0,5 cm lang in zijn nek… De New Kids zouden er jaloers op zijn!

Babykamer
Twee ritten naar de Gamma en een aantal uur verven, maar ik ben tevreden! Het babykamertje heeft nu één iets donkerdere muur en drie lichte muren. Allemaal in een prachtige turquoise tint. Mijn vader gaat deze week beginnen aan het schuren en opnieuw schilderen van de babymeubels, dus die verwacht ik ook lekker snel. Het kamertje zelf is van top tot teen schoongemaakt, dus als de meubels er zijn kan ik gaan inrichten! Daar heb ik zo ontzettend veel zin in! Ik weet nu al dat ik als een debiel steeds het babykamertje in en uit zal gaan lopen om overal aan te zitten en naar te staren. Deze week ga ik alvast alle lakentjes, dekentjes en kleding van de baby wassen. Dan kan alles schoon en wel opgeruimd worden straks!

week28.4

Babyuitzet
Dan de baby-uitzet. Wat een ellende is dat geweest. Ik schreef op Mommy to be al dat ik door de hydrofielluiers en spuugdoekjes het bos niet meer zag. Inmiddels hebben Maran en ik al onze weerstand tegen het kopen van items waar we het nut niet van kennen opzij gezet. Afgelopen donderdag hebben we alles gekocht wat los en vast zat. Van een hele uitgebreide kinderwagen met luiertas en slaapzak tot Maxi-Cosi en van box tot badje. Ook hebben we lakens, een draagzak en wat verzorgingsitems gekocht. Bij Babyhuys Webshop bestelde ik omslagdoeken en nog meer verzorgingsproducten. Bij de kassa aangekomen hebben wij beiden een nier moeten afstaan, maar inmiddels puilt ons huis uit van de babyspullen. Al hebben we nog niet alles. We moeten nog een matras en gordijnen kopen (Ikea?) en nog een heel arsenaal aan verschillende soorten doeken (Hema). Ook moeten er nog spullen komen voor het kraampakket (ofzo?) en het borstvoeden. Maar dat vind ik stiekem niet zo leuk om te kopen, dus daar zal ik wel weer een aantal weken overheen laten gaan… Eerst die babykamer maar compleet maken, toch?

Kraamverzorging
Gisteren hadden we een intakegesprek met de kraamverzorging. “Dan zullen we je uitgebreid begeleiden bij het geven van borstvoeding”, “we verzorgen eventuele hechtingen” en “zorg dat je voor week 36 je bed op kratjes hebt gezet”. Shit. Nu wordt het toch wel heel erg echt. Zo’n dikke buik is één ding, maar dat er daadwerkelijk een kind in zit… Mijn kind! Waar ik na september de komende 15 jaar sowieso heel intensief voor zal moeten zorgen… Oei. Natuurlijk weet je het wel, en natuurlijk zal het straks allemaal vanzelfsprekend verlopen. Maar toch was het opeens heel definitief. De kraamverzorgende klonk wel heel lief en ik ben blij dat we voor dit bureau hebben gekozen. Tot nu toe. In september weten we of we echt blij mogen zijn!

Zoals jullie zien was week 28 een drukke, bijzondere zwangerschapsweek. Week 29 is begonnen en ik kan niet geloven dat ik volgende week alweer in week 30 zit. Dertig weken zwanger! Ik weet bijna niet eens meer hoe het is om niet-zwanger te zijn! Zo gek!

 • iooon

  Blijft leuk om te lezen, zeker omdat jij wat voorloopt op mij. 😀

  1 juli 2014 at 07:44 Beantwoorden
 • Manon

  Spannenddddd! Wat leuk allemaal zeg, krijg er ook helemaal de kriebels van haha. Wij krijgen een kraampakket van onze verzekering…

  1 juli 2014 at 08:43 Beantwoorden
 • Joyce

  Wat gaat het snel! Ben benieuwd naar het kamertje!:D

  1 juli 2014 at 10:37 Beantwoorden
 • Gwen

  Wat schrijf je dit weer leuk zeg! Het kop in het zand steken met de aankopen herken ik niet, maar de ergernis met slapen wel 😉 Nu de tweede keer al sinds dag 1 rotnachten, vannacht was er weer een met veel gewoel, slechte houdingen en uhmm .. 4u slaap. Een beetje minder dus, zucht, steun.

  2 juli 2014 at 10:39 Beantwoorden
 • Zwangerschap week tot week

  Handig deze informatie.

  Gr,
  Zwanger week tot week

  4 november 2014 at 17:04 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.