to top

Beautygoeroe’s en SPF-waarschuwingen

Járen geleden, toen mijn oma’s nog jong waren, bestond er nog geen zonnebrandcrème. Sterker nog: de dames gingen destijds lekker bruin bakken met (olijfolie) op hun huidjes. Ik heb zelfs mijn moeder daar wel eens over gehoord. In ieder geval was er niet veel bekend over de schade die de zon de huid stiekem toebracht. Rare moedervlekjes werden niet opgemerkt en langzaam maar zeker groeide huidkanker uit tot meest voorkomende kankersoort. 

Een griezelig verhaal waar ik, als hypochonder, wel wat bang van word. Ieder moedervlekje bij mezelf, mijn lief en de mensen om ons heen bekijk ik achterdochtig. Meer dan eens heb ik mijn ouders naar de huisarts geschopt op een moedervlek na te laten kijken en zelf heb ik er ook aan moeten geloven. Gelukkig alle keren zonder zorgwekkend resultaat. Onze moedervlekjes zijn tot nu toe altijd onschuldig gebleken.

Ondanks deze lichte angst, moet ik toegeven dat ik niet heel nauwkeurig ben in het aanbrengen van zonnebrandcrème. Behalve als ik op vakantie fanatiek ga zonnen, smeer ik me eigenlijk amper in. In mijn dagcrème zit factor 15 en mijn schouders, armen en borst smeer ik vrijwel nooit in. Ook niet als ik met korte mouwen de straat op ga om een rondje te wandelen of als ik een paar uur het terras op ga of bij iemand in de tuin ga zitten. Ik houd niet echt van de volle zon, dus zorg altijd dat ik zoveel  mogelijk in de schaduw zit, maar toch.

IMG_2300

Als ik verschillende beauty-goeroe’s moet geloven, ben ik dus helemaal verkeerd bezig. Laatst zag ik in een uitzending van één consumentenprogramma een item over SPF. Dat het belangrijk was om IEDERE DAG (!!!) meerdere keren je hele lichaam in de smeren met minstens factor 30. Ook als je de hele dag binnen zou blijven, ook als je kleding zou dragen, ook als het buiten zwaar bewolkt is. Iedere dag dien je een dikke laag cosmetica op je lichaam aan te brengen. Een borrelglaasje per keer is pas voldoende.

En dan haak ik dus af. Ik heb inmiddels begrepen dat de zon schadelijke straling op onze huidjes afvuurt, ik begrijp dat het goed is om je lichaam hiertegen te beschermen als je de volle zon in gaat, maar ik WEIGER een soort gevangene van mijn eigen zonnebrandcrème te worden. Ik heb er op vakantie al een enorme hekel aan om plakkerige handen te krijgen van dat vieze spul, een kwartier bezig te zijn om mezelf van top tot teen in te smeren en om mijn longen te doen dichtklappen van de overheersende parfums. Laat staan dat dit een ritueel zou moeten zijn dat ik dagelijks meerdere keren toe zou moeten passen. Ook in de winter. Nee jongens, ik pas. Ik probeer de schade die de zon kan toebrengen echt wel serieus te nemen, maar zo overdreven ver wil ik zeker niet gaan. In dat geval houd ik veel liever mijn lichaam angstvallig in de gaten om zo nu en dan opmerkelijke moedervlekjes te spotten.

DSCN6223

Waar ik dan tenslotte ook een enorme hekel aan heb: diezelfde beautygoeroe’s, tijdschriften en Twitteraars die ons op zonnige dagen nog net niet met een fles zonnebrandcrème voor onze gezichten slaan. Ik word bijna agressief van de “vergeten jullie je niet in te smeren-tips” en “ik verzorg mijn huid tenminste goed want smeer tot in den treure allerlei crap op om mezelf te beschermen-ellende”. Het is alsof de hele “van roken ga je dood!”-manie opnieuw losbarst, maar nu dus met überhaupt leven in de zonneschijn. Met als enige verschil: roken is nergens goed voor en hoef je dus niet te doen. In daglicht wandelen zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt (er zijn in Nederland veel mensen met tekorten) en dat we ons gelukkiger voelen.

Daarom volg ik lekker mijn eigen zon-advies op: zorg dat je dagelijks voldoende daglicht krijgt en smeer jezelf in als je actief gaat zonnen of weet dat je langer dan een uur in de volle zon buiten bezig bent. Zoek tijdens het warmste punt van de dag de schaduw op en houd verdachte moedervlekjes in de gaten. Maar: ik voel me absoluut niet geroepen mijn eigen zon-advies bij anderen door de strot te drukken. Zoek het dus lekker uit wat je zelf doet. En val mij liever niet lastig met insmeer-tips die in mijn ogen niet na te leven zijn.

 • Manon

  Ik moest best wel lachen om dit stukje :’) Ik heb nou precies hetzelfde hahaha. Ik smeer nu wel af en toe met een factortje 50 mijn gezicht in als ik weet dat ik op een verjaardag de hele dag met m’n toet in de zon zin, omdat ik geen zwangerschapsmasker wil. Maar BAH, welk merk je ook neemt, duur of goedkoop, speciaal voor het gezicht of niet, je houdt altijd zo’n vette kop. Vies vind ik het. En ik krijg altijd gegarandeerd puisten en bulten van dat spul. M’n decolleté heeft nu ook weer bultjes omdat ik het weekend wat SPF heb gesmeerd. Nee, ik smeer ook alleen op vakantie als ik de hele dag aan het zwembad lig hoor. Goed artikel!11!!!!1!1!!! 😉

  10 juni 2014 at 14:03 Beantwoorden
 • ioon

  Ik geloof ook niet dat al die smeersels allemaal zo best voor je zijn. Ik smeer me wel in als ik langdurig de zon in ga maar aangezien ik geen zon aanbidder ben is dat niet veel.

  10 juni 2014 at 15:08 Beantwoorden
 • Cd

  Groot gelijk! Ik heb een klein dochtertje en het wordt me langs alle kanten bijna verplicht haar 10 keer per dag in te smeren! Ik weet dat de zon gevaarlijk kan zijn, mijn man heeft huidkanker gehad. Maar ik denk dat je niet mag overdrijven, zon zorgt ook voor vitamine d en dat is ook belangrijk! Hier in België wordt aangeraden je kind elk uur met factor 50 in te smeren en het lichaam af te dekken, zonnebril verplicht en dan raden ze nog aan om ze bijna nooit in de zon te zetten. Maar nu hebben ze wel ontdekt dat kinderen tegenwoordig een ernstig vitamine d tekort hebben. Dus ik bescherm haar wel maar overdrijf zeker niet. Ik gebruik een paar keer per dag zonnecrème factor 50 en zet haar een hoedje op maar ze mag wel in de zon komen (behalve op het heetste van de middag). En een klein lentezonnetje kan volgens mij zeker geen kwaad. Nog een tip over de plakkende zonnecrème: ik gebruik een zonnelotion, plakt minder en trekt sneller in. Groetjes

  11 juni 2014 at 11:45 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.