to top

Wat loopbaancoaching mij heeft gebracht

Afgelopen winter nam ik de stap naar loopbaancoaching. Ik liep al bijna ruim twee jaar met twijfels over mijn werk en of het wel voldoende bij me paste. Maar eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, heb ik nooit duidelijk geweten wat ik wilde. Toen ik aan het einde van de middelbare school een keuze moest maken voor een vervolgopleiding, kostte dat me heel veel moeite. Ik koos uiteindelijk voor een thuisopleiding ‘Dierenartsassistente’, maar aan het feit te zien dat ik niet in een dierenkliniek werk, kunnen jullie wel zien hoe succesvol die keuze was. 

Al tijden speelde ik dus met het idee om professionele hulp te zoeken. Iemand die me kon begeleiden naar een duidelijker, concreter beeld van een baan die bij me zou passen. Een baan die ik leuk zou vinden, waar ik voldoening uit zou halen en die al mijn kwaliteiten zou kunnen gebruiken. Zelf kwam ik er niet uit, dus besloot ik te Googlen naar hulp in de buurt. Die vond ik. En vandaag wil ik eens op een rijtje zetten wat de paar maanden loopbaancoaching mij hebben gebracht.

– Ik weet nu, heel duidelijk, wat mijn kwaliteiten en zwakkere punten zijn.

– Ik heb een duidelijk overzicht van eigenschappen die ik in een baan zou willen hebben. Banen die hier niet aan voldoen, hoef ik überhaupt dus niet eens te overwegen.

– Het belangrijkste inzicht (voor mij) was misschien nog wel dat ik, met behulp van dat kwaliteiten/eigenschappen-overzicht, tot de conclusie kwam dat het voor de klas staan definitief niet bij mij past. Ik had altijd het gevoel dat het me zoveel moeite kostte, omdat ik ‘niet goed genoeg mijn best deed’. Het gaf me heel veel rust om erachter te komen dat het niet aan mijn inzet lag, maar aan het feit dat het simpelweg niet genoeg past bij wie ik ben.

coaching

– Ik heb er geleerd dat het niet altijd nodig is om enorm te knokken voor zaken die ik niet echt belangrijk vind. Ik deed het soms wel, omdat ik dacht dat mensen dat van mij verwachtten. Door de loopbaancoaching heb ik leren accepteren dat ik bepaalde zaken best los mag laten en mezelf mag zijn. Iedereen is anders en iedereen zoekt andere dingen in z’n werk. Dat het onderwijs niet bij mij past, is niet ‘slecht’ van mij. Ik heb weer andere kwaliteiten die in een andere baan beter tot uiting zouden komen.

– Uit de coaching zijn een aantal ideeën voor een mogelijke, passende baan voor in de toekomst uitgekomen. Zo zou een eigen praktijkje (bv. gewichtsconsulent) goed bij mij passen, zou ik ‘iets met schrijven’ willen doen of een soort coachende functie in het onderwijs. Dit lijken mij alle drie inderdaad echt superfuncties, maar ik weet niet of die  bestaan en of er überhaupt iemand op mij zit te wachten. Ik vind het dus lastig om iets met deze tips te doen.

Wat het mij niet heeft gebracht:
– Ik heb dus nog geen concreet beeld van wat ik straks na mijn zwangerschap kan gaan doen. Ik denk dat ik daarna gewoon ga zoeken naar leuke vacatures en die ga vergelijken met mijn lijstje kwaliteiten en eisen. Functies die daar goed bij passen, wil ik een kans geven.

Ondanks dat de loopbaancoaching mij dus geen concreet beeld heeft opgeleverd, wat ik wel had gehoopt, heb ik er heel veel aan gehad. Ten eerste ben ik er heel blij mee dat ik niet meer zo loop te vechten met het onderwijs en dat ik nu een beeld heb van wat er goed bij mij past. Na mijn zwangerschap zal echt uitwijzen wat ik hiermee ga vinden!

Hebben jullie allemaal een droombaan? Of weten jullie waar je naar op zoek bent?

 • Lola

  Ik weet ook nooit zo goed wat ik wil, ik had dat op de middelbare school al dat ik geen idee had wat voor mbo opleiding ik moest gaan doen. Toen ben ik spw gaan doen, maar na een paar weken stage vond ik er al niks meer aan en dacht ik dat wil ik echt niet gaan doen. Op de basisschool had ik het wel heel goed naar mijn zin maar de pabo was ik nog niet klaar voor, dus heb ik een andere opleiding gekozen waar nu geen werk in te vinden is dus ik zit ook te bedenken wat ik dan wil. Ik weet in ieder geval wel dat ik niet mijn hele leven ongeschoold werk wil blijven doen, maar wat dan wel? Het is moeilijk misschien moet ik ook maar naar een loopbaancoach. Ik hoop dat je na je zwangerschap echt een baan vindt die je leuk vindt!

  10 mei 2014 at 00:05 Beantwoorden
 • Maaike

  Oo wat is dit herkenbaar! Ik weet ook nog steeds niet goed wat ik wil en welke kant ik op moet gaan. Misschien toch ook maar eens langs bij een loopbaan coach!

  X

  10 mei 2014 at 08:11 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.