to top

Recept: lauwwarme quinoa-salade

Ik weet niet meer hoe ik erbij kwam, maar een tijdje geleden maakte ik voor het eerst mijn lauwwarme quinoa-salade. Ik had waarschijnlijk wat groenten over in de koelkast en besloot daar gewoon een combinatie van te maken. Met een positief resultaat: Maran en ik zijn er allebei gek op. Het is ontzettend lekker en heel gezond. Jammer alleen dat het best wel wat voorbereiding kost. Maar mocht je een half uurtje over hebben ’s avonds, dan is deze lauwwarme quinoa-salade een enorme aanrader!

Wat ik per 2 personen gebruik:
– groenten boullion (minder zout)
– half zakje quinoa
– halve komkommer
– avocado
– (cherry)tomaten voor 2 personen
– handje pijnboompitjes
– halve grapefruit
– kipfilet
– eventueel lente-uitjes
– half blok feta/half bakje feta-blokjes

salade1

Voorbereiding:
– Spoel de quinoa eerst goed af met een vergiet. Je zult verbaasd zijn over hoeveel vies water er vanaf komt! Dat kan je dus maar beter lekker doorspoelen!
– Zet ondertussen een pannetje op met ongeveer 500 ml groenten boullion. Ik gebruik altijd een boullionblokje met minder zout en meer kruiden.
– Snijd de tomaatjes, komkommer, avocado en lente-uitjes klein en mix alles in een salade-bak.
– Halveer de grapefruit en snijd één voor één alle (halve) partjes eruit. Mag ook in de bak met salade.
– Snijd de kipfilet in kleine blokjes en doe er wat peper op (ik gebruik altijd citroen-peper).

salade2

En dan?
– Je bent nu al een tijdje bezig geweest met snijden, waarschijnlijk. Vanaf nu zal het snel gaan! Mik de quinoa in de kokende boullion. Check van tevoren even op de verpakking hoe lang die moet koken en houd je daar voor het gemak aan.
– Doe de pijnboompitjes even in een hete koekenpan zonder olie. Als ze een beetje geroosterd zijn, kun je ze in de salade-bak doen.
– Gooi dan wat olijfolie in de koekenpan en bak daar de kipfilet-blokjes in.
– Als de kip al klaar is, maar de quinoa nog niet: laat de kipfilet dan even op het allerlaagste standje staan. Het is namelijk wel lekker om die warm te houden. Misschien sowieso een tip om de kipfilet niet al te snel op te bakken.
– Giet de quinoa af als die klaar is, en mik het (samen met de kipfilet) in de salade-bak.
– Verkruimel de feta eroverheen, of gooi de feta-blokjes erbij.
– Goed omroeren, zodat alles lekker verdeeld is. Verdelen over twee borden en klaar!

salade3

Echt, het is een onwijs lekkere combinatie. Ik verander hem iedere keer weer en ben er nu achter dat ik misschien toch liever wat meer grapefruit zou willen hebben. Mocht je dat ook vinden: gebruik dan lekker een hele grapefruit in plaats van een halve.
Deze salade zit boordevol goede vetzuren, vitamines en mineralen. Hij is niet perse heel caloriearm, maar dat vind ik niet zo belangrijk. Het is vast altijd beter dan een Big Mac-menu!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.