to top

Mijn zwangerschap: week 13 en 14

Ergens aan het einde van week 12 vertelde ik jullie het leuke nieuws over mijn zwangerschap. Voor die tijd wilde ik daar niets over schrijven, wat ook tijdelijk resulteerde ik minder stukjes van mijn hand. Ik had namelijk zóveel te vertellen over mijn zwangerschap, dat er weinig inspiratie overbleef voor iets anders. Gelukkig mag ik nu helemaal los gaan, en volgens mij vinden jullie dat ook leuk om te lezen. Ik zie namelijk in mijn statistieken terug dat de stukjes over mijn zwangerschap het meest gelezen worden. Dus, u vraagt, wij draaien: vandaag weer even een update!

Blij
Vandaag ben ik bijna 15 weken zwanger. Wat gaat het snel, en toch niet! Aan de ene kant kan ik niet geloven dat ik het eerste trimester al heb gehad. Het eerste trimester van mijn eerste zwangerschap! Wat een ontzettend vreemde, bijzondere periode was dat. Maar wat ben ik ook blij dat die voorbij is. Want ik ben nu zo verschrikkelijk blij met mijn zwangerschap! Er is echt geen enkel momentje aan twijfel of onzekerheid meer dat ik er heel veel zin in heb om eerst de echte schopjes te gaan voelen en uiteindelijk moeder te gaan worden van dat lieve jongetje of meisje dat zich in mijn lichaam aan het ontwikkelen is!

Dansen in de keuken
Maar waar de onzekerheden nu weg zijn, kan ik wel zeggen dat ik er iets meer zwangerschapskwaaltjes voor heb terug gekregen. Ik mag nog absoluut niet klagen hoor, maar ik merk gewoon wel dat er iets ingrijpends met mijn lichaam aan het gebeuren is. Zo kan ik sinds een tijdje niet al te lang meer stilstaan. Klinkt gek, maar als ik lang – staand – op de tram moet wachten, of als ik aan het koken ben en dus stil sta achter het aanrecht, dan voel ik me na 10 minuten helemaal beroerd worden. Het voelt dan precies alsof je veel te snel bent opgestaan, nadat je lekker lui op de bank had gelegen. Het gevoel alsof je gaat flauwvallen, maar niet helemaal. Ik las dat het waarschijnlijk te maken heeft met mijn lage bloeddruk. Toen ik 10 weken zwanger was, zag de verloskundige al dat mijn bloeddruk aan de lage kant was. Wel nog binnen de grenzen van wat normaal is, maar wel laag. En daar heb ik nu dus last van. Gelukkig weet ik nu dat het komt en kan ik me erop voorbereiden. Niet te lang stilstaan en/of dansend door de keuken, dus!

Kriebels
Daarnaast heb ik de laatste tijd zo nu en dan een kriebelend gevoel in mijn onderbuik, vooral als ik ’s nachts in bed even wakker lig. Volgens diverse zwangerschapssites kan het zijn dat ik mijn kleintje dus al kan voelen bewegen in mijn buik. Ik hoop zo dat dat het is, want ik krijg er altijd een enorme glimlach van op mijn gezicht. Zou toch behoorlijk suf zijn om zo ontroerd te raken door mijn rommelende darmen 😉

Deze foto maakte ik 2 weken geleden. Inmiddels is de voorraad babyspullen al verdubbeld. Behalve twee mini-dingetjes hebben we zelf nog niks gekocht!

Deze foto maakte ik 2 weken geleden. Inmiddels is de voorraad babyspullen al verdubbeld. Behalve twee mini-dingetjes hebben we zelf nog niks gekocht!

Plassen
Tja, ik denk dat veel zwangere vrouwen dit wel herkennen, maar ik heb al weken geen nacht meer doorgeslapen zonder er niet uit te hoeven om te plassen. Voor mijn zwangerschap hoefde ik meestal ’s nachts niet naar het toilet, maar nu is er geen ontkomen meer aan. Ik houd mijn hart ook vast voor wat er nog gaat komen, want het wordt daar in mijn onderlijf alleen maar voller naarmate de zwangerschapsweken vorderen. Dat wordt nog wat!

Hoofdpijn en meer drinken
Tijdens de zwangerschap schijnt een vrouw veel meer vocht in haar lichaam te hebben. Een deel daarvan gaat naar extra bloed, waar je wel 25% extra van hebt. De rest wordt gebruikt om het vruchtwater te blijven verversen. De baby drinkt sinds een aantal weken al steeds kleine slokjes van het vruchtwater en plast die ook weer uit. Geen wonder dus dat ik meer moet drinken en plassen om alles vers te houden. Met dat meer drinken heb ik het moeilijk. Ik heb gewoon niet zoveel dorst. Maar als ik niet genoeg drink, krijg ik hoofdpijn. En daar heb ik de afgelopen weken dus best vaak last van. Gelukkig is daar een oplossing voor: thee, water, vruchtensap en wat ik al niet meer te pakken kan krijgen!

Nieuwsgierigheid
Laatst schreef ik op ‘Mommy to be‘ al over mijn enorme ongeduldigheid. Ik vind de weken op zich wel snel gaan, maar het gaat me nog lang niet snel genoeg. Stiekem. Ik kan, sinds ik wist dat ik zwanger was, al niet wachten om te weten of we ouders gaan worden van een zoontje of een dochtertje. Ik wéét dat het geslacht bij lange na niet het belangrijkste is, en ik zou net zo blij zijn met een jongen of een meisje, maar ik ben gewoon zo benieuwd! Mag ik stoere spijkerbroekjes en blousejes kopen, of worden het toch jurkjes en maillots? Ook heb ik het gevoel dat het veel ‘echter’ wordt als we straks weten of we een jongen of meisje krijgen. Ik heb zelf heel sterk het gevoel dat we een dochter krijgen. Ik kan alleen maar aan meisjesnamen denken en naar meisjeskleding kijken en heb al een aantal dromen gehad waarin het duidelijk was dat we een dochter hadden. Het helpt ook niet dat 95% van onze omgeving denkt dat we een meisje krijgen. Aanstaande dinsdag krijgen we de geslachtsbepalende echo. Een jongetje is net zo welkom en zou ik absoluut net zo leuk vinden, maar ik zou wel even heel verbaasd zijn! Ik ben ZO nieuwsgierig, ik kan echt niet wachten!

Buik
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik heb nooit rockhard abs gehad. Helaas. Maar zo’n pens als ik nu heb, had ik een aantal weken geleden echt nog niet! Ik begin echt een zwangerschapsbuikje te ontwikkelen, en dat vind ik stiekem heel leuk. De mensen die mij goed kennen, zien dat ik geen gewone, dikke buik heb, maar ik denk dat een ander zou denken dat ik me iets teveel tegoed heb gedaan aan hamburgers. Laatst dacht ik op een zeldzaam moment even niet aan zwanger-zijn, toen ik onder de douche ging. Even keek ik naar mijn buik en dacht ik: “Sjonge, wat word ik dik!” om meteen daarna te glimlachen en de zwangerschap daar de schuld van te kunnen geven 🙂

Jullie merken het: ik zit op een roze wolk. Zelfs die hoofdpijn en lage bloeddruk neem ik voor lief. Laat de rest van de zwangerschap maar lekker komen, met als eerstvolgende mijlpaal aanstaande dinsdag! Ik houd jullie op de hoogte!

Willen jullie trouwens meer lezen over mijn zwangerschap? Op ‘Mommy to be houd ik wekelijks een column bij! Ook schrijf ik er zo nu en dan mama-gerelateerde artikelen. Houd die site dus goed in te gaten als je dat leuk vind!

 • Julie

  Erg leuk om over jouw zwangerschap mee te lezen! Zelf ben ik 13 weken en je stukjes zijn telkens erg herkenbaar. Ben ook heel nieuwsgierig of het een jongetje of meisje is, maar twijfel nog over een extra echo. Ben dus heel benieuwd hoe jij dat gaat ervaren! Veel succes en plezier dinsdag!

  23 maart 2014 at 09:38 Beantwoorden
 • Kelly Caresse

  Zo herkenbaar, vooral ook hoe snel het lijkt te gaan maar eigenlijk kruipt het voor je gevoel voorbij. Sommige dagen lijken zo lang, en je voelt je al zo lang zo super zwanger dat je niet kunt voorstellen hoe nog zwangerder je je kunt gaan voelen haha.

  23 maart 2014 at 18:43 Beantwoorden
 • Saskia

  Erg leuk om over je zwangerschap te lezen! En het kriebelende gevoel is zo herkenbaar, heerlijk! Geniet ervan!

  23 maart 2014 at 21:11 Beantwoorden
 • anouk

  vind het leuk dat je je ervaringen tijdens je zwangerschap met ons deelt. herkenbaar ook, al loop ik een paar weken voor. baby kan hier ieder moment arriveren, spannend 🙂

  24 maart 2014 at 20:46 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.