to top

Verkiezingen: Waar stem jij op?

Ik neem ons stemrecht doorgaans heel serieus. Ik ben opgevoed met het idee dat je daar altijd gebruik van moet maken. Dat je niet mag ‘zeuren’ over politieke beslissingen, als je zelf niet eens de moeite hebt genomen om gebruik te maken van je stemrecht. Voor iedere verkiezing sinds mijn 18e doe ik een paar online kieswijzers. Meestal heb ik van sommige partijen wel wat speerpunten opgevangen en weet ik globaal waar ik wel of juist niet op wil stemmen, maar deze keer heb ik eerlijk gezegd geen idee. 

Dus deed ik laatst de Stemwijzer en dan speciaal voor het stadsdeel Amsterdam Oost. Ik heb verschrikkelijk veel vragen moeten beantwoorden met ‘Geen van beide’ of ‘Sla deze vraag over’, omdat ik de vragen te onnozel vond of oprecht geen mening had over het onderwerp. Ook vind ik de stellingen vaak niet duidelijk genoeg uitgelegd of begrijp ik niet waarom het ene deel van de stelling invloed heeft op het andere. Natuurlijk kan je dan hele aanvullingen lezen en ik, als werkeloze, zou dat makkelijk kunnen doen. Ware het niet dat ik daar eigenlijk gewoon geen zin in heb. Ik zal jullie in ieder geval meenemen met enkele stellingen waar ik mijn vraagtekens bij had.

Er mogen geen nieuwe coffeeshops bij komen in Oost.

Ik maak geen gebruik van coffeeshops, dus ik heb geen idee of te weinig in het stadsdeel zijn voor degenen die daar wel gebruik van maken. Ook heb ik in mijn buurt geen coffeeshop en er dus ook geen overlast van, dus ik merk er eigenlijk niets van. Maar wil ik dan persé dat er meer coffeeshops komen? Nee, niet. Maar moeten er coffeeshops sluiten van mij? Neuh, waarom?

Vrijwilligers die zich inzetten voor de buurt, mogen daarvoor een financiële vergoeding ontvangen van het stadsdeel.

Ik vind het supergoed dat er mensen zijn die vrijwillig bepaalde klusjes voor anderen verrichten, geheel zonder eigenbelang. Dat deze mensen een vergoeding krijgen voor bijvoorbeeld parkeerkosten of reiskosten, lijkt mij inderdaad heel schappelijk. Maar wie moet die betalen? Uit welk potje moet dat gehaald worden? Was het niet zo dat Amsterdamse stadsdelen zo’n geldtekort hadden? Dus mogen vrijwilligers geld ontvangen? Wat mij betreft wel, maar of het stadsdeel dat überhaupt kan betalen…

Bij de herinrichting van een straat mogen bomen gekapt worden.

In principe vind ik dat bomen beter niet gekapt kunnen worden. Ik vind bomen in straten meestal super mooi staan en ik mis juist bomen op IJburg. Toch vind ik deze stelling te kort door de bocht om daar ‘oneens’ op te kunnen antwoorden. Want wat als de boom verrot is? Of als de wortels te dicht onder de stoep groeien, waardoor de stoep omhoog bobbelt en oude vrouwtjes kunnen struikelen? Wederom een ‘geen van beide’ dus voor mij.

De huurtarieven voor de marktkramen op de Dappermarkt moeten omlaag.

Ehhh… Ik weet niets van die tarieven af. Is dat nu zo duur dan? Loopt die markt nu zo leeg? Wie profiteert er van de huurtarieven van de marktkramen? Wie loopt er dus geld mis als die tarieven omlaag moeten? Kunnen de marktkooplui nu niet meer rondkomen? Kortom: ‘sla deze vraag over’, want het is niet te doen om hier een zinnig antwoord op te geven.

Het stadsdeel moet kleine culturele initiatieven in de buurt ondersteunen, ook al gaat het ten koste van kunst in de openbare ruimte.

Ook weer zo’n stelling die een heleboel vragen bij mij oproepen. Wat voor soort ‘kleine culturele initiatieven’ moet ik me voorstellen? En op wat voor manier zou zoiets ten koste moeten gaan van de ‘kunst in de openbare ruimte’. Wat wordt er überhaupt bedoelt met ‘kunst in de openbare ruimte’?

Hoe dan ook, ik weet het dus niet. Vandaag is het tijd om naar de stembus te gaan, en ik zal ook zeker wel gaan. Maar waarop ik ga stemmen weet ik echt nog niet. Vanmorgen maar eens goed een laatste keer partijprogramma’s lezen van eventuele kanshebbers dus. Weten jullie al op welke partij jullie gaan stemmen?

  • Susan

    Ik vind het aan de hand van stellingen in een kieswijzer ook erg lastig om te bepalen waar ik op ga stemmen. En ook als ik naar partijpunten kijk vind ik overal wel iets waar ik het mee eens of oneens ben, maar ook veel dingen waar ik echt te weinig van af weet of te weinig belang bij heb om er eens of oneens op te antwoorden. Ik ga dus voor de partij die plannen maakt vanuit een basis die ik belangrijk vind, en dat is de christenunie. Die stond ook na het invullen van die kieswijzer bovenaan.

    19 maart 2014 at 10:59 Beantwoorden
  • ioni

    Wat is het geworden? Wij mochten niet stemmen omdat onze gemeente groter gaat worden.

    24 maart 2014 at 14:01 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.