to top

Het achternamen-dilemma

Toen Maran en ik in ondertrouw gingen, alweer ruim een jaar geleden, kregen we een formulier mee waarin we moesten aangeven wat we met onze achternamen wilden. Allebei de eigen achternaam behouden, elkaars achternaam toevoegen of de achternaam van de ander aannemen. Of een mengeling van die opties. 

Ik had altijd gedacht dat ik zonder enkele moeite de achternaam van een toekomstige partner zou kunnen aannemen. Mijn eigen achternaam is nogal veelvoorkomend en daarom dus niet echt speciaal. Toch heb ik de definitieve keuze voor het wijzigen van mijn achternaam heel lang uitgesteld. Ik vond het ergens blijkbaar zo moeilijk! Volgens een getrouwde vriendin stelde het niet heel veel voor: voor officiële documenten zou je meisjesnaam altijd belangrijk zijn. Bovendien was het wijzigen van een email adres of iets anders niet persé nodig, tenzij je daar zelf voor zou kiezen. In hoeverre ik mijn eventuele nieuwe achternaam dus zou doorvoeren, zo zelfs na het wijzigen nog helemaal aan mij overgelaten worden.

Zo kwam het dat we op een lentedag toch met die formulieren geconfronteerd werden. Het was echt tijd om ze te tekenen, dus dat deed ik dan ook. Zonder al te veel na te denken, kruiste ik het hokje aan waarbij: “achternaam partner + eigen achternaam” stond. Ik heb er nu dus twee, waarvan Maran’s achternaam eerst komt. Tot mijn grote verbazing kruiste Maran het vakje: “eigen achternaam + achternaam partner” aan, waardoor hij na onze bruiloft dus precies dezelfde achternaam heeft als ik. Op één of andere manier is dat voor veel mannen not done, maar mijn liefste deed het dus wel. Dat vond ik zo ontzettend lief van hem!

Bruiloft (129)

In september verwachten wij ons eerste kind. Waarschijnlijk zadelen we die, zonder dat we daar toen bij stilstonden, automatisch op met onze twee achternamen. Omdat wij beiden zo heten, zal het kleintje ook die namen krijgen. En hoewel ik het natuurlijk leuk vind dat ons kind straks precies dezelfde achternamen zal krijgen als wij allebei, vind ik het ergens ook wel triest dat hij/zij nu al met twee achternamen te kampen heeft. Irritant op school, super vervelend bij het invullen van formulieren en later, als ‘ie misschien zelf ooit gaat trouwen zal er waarschijnlijk één naam moeten vervallen. Anders lijkt het helemaal alsof ‘ie pretendeert van adel te zijn.

Toch denk ik niet dat we voor die tijd nog iets aan onze achternamen gaan wijzigen. Om eerlijk te zijn nemen we die verandering zelf niet super serieus. Ik ben zo gewend om de telefoon te beantwoorden met mijn eigen achternaam en ik heb Maran nog nooit mijn achternaam horen noemen. Geeft niet, maar het blijft stiekem wel leuk als er brieven van de belastingdienst of gemeente binnenkomen die geadresseerd zijn aan ons, waar onze beide achternamen op staan.

Voor de getrouwde lezers: hoe hebben jullie het geregeld met de achternamen?
Voor de ongetrouwde lezers: hoe zou jij het wat achternamen betreft willen regelen, als je ooit gaat trouwen?

 • anouk

  moeilijke keuze inderdaad! onze baby krijgt de achternaam van mijn vriend (we zijn niet getrouwd). als we ooit zouden trouwen, wil ik mijn eigen naam houden. ben hier zo aan gewend en zijn achternaam rijmt op mijn voornaam, komt niet heel serieus over..

  15 maart 2014 at 18:05 Beantwoorden
 • Marieke

  Inderdaad bijzonder dat jouw man ook jouw naam erbij heeft genomen, hoor je niet vaak! Maar kan me voorstellen dat dat bij een kindje eigenlijk onhandig is..

  Ik wil zelf heel graag de naam van mijn vriend als we gaan trouwen, met mijn eigen naam erachter. En ons (hopelijk) kindje krijgt dan de naam van mijn man! Lekker traditioneel, haha..

  16 maart 2014 at 23:02 Beantwoorden
 • Bianca

  Met een kindje onderweg hebben wij er nu voor gekozen om binnenkort een geregistreerd partnerschap aan te gaan, zo is tenminste alles (ok, het kindje moet nog wel worden erkent, maar dat is al gebeurd) geregeld straks. Ik neem daarbij naast mijn eigen achternaam, ook mijn vriends achternaam aan en ondanks dat ik ook altijd had gedacht dat te doen, moest ik er toch ineens over nadenken.. Maar omdat ons kindje zijn achternaam krijgt, wil ik ook heel graag zijn naam erbij hebben. Alsof we dan echt allemaal bij elkaar horen ofzo…

  Jullie kindje krijgt overigens niet ineens twee achternamen hoor! Behalve als je het anders hebt laten vastleggen krijgt hij/zij de achternaam van je man en dan niet ook zijn aangenomen axtra naam. Jouw meisjesnaam blijft ook gewoon jouw naam, alleen schrijft de overheid je nu met je nieuwe namen aan.

  21 maart 2014 at 16:04 Beantwoorden
 • ioni

  Ik zou absoluut mijn eigen achternaam houden. Ik heb het gevoel dat dat is wie ik ben. Mijn identiteit ligt ook in die achternaam.

  Daarnaast vind ik de achternaam van Stefan niet echt mooi. En ik ben opgevoed door een vrouw die, ondanks dat het toentertijd not done was, ook haar eigen achternaam heeft gehouden.

  24 maart 2014 at 14:07 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.