to top

Lekker slapen

Of ik lekker slaap of niet, hangt volledig af van de mate van stress die ik de volgende dag denk te gaan ervaren. Als ik weet dat ik de volgende dag veel moet (waar ik geen zin in heb) én vroeg op moet, dan slaap ik slecht. Als ik de volgende dag niets vervelends hoef te doen én op een schappelijke tijd op kan staan, slaap ik als een roosje. 

Toen ik nog vier dagen in de week werkte, en dan vooral in de periode dat ik begon te beseffen dat ik mijn werk eigenlijk helemaal niet leuk vond, sliep ik iedere nacht slecht. Minimaal 4 á 5 dagen in de week viel ik ’s avonds direct in slaap, om tegen half 5 ’s nachts wakker te worden. Dan ging ik denken aan alles wat ik nog moest doen, aan dat ik er zo ontzettend geen zin in had en dat ik zo nodig moest gaan slapen. Maar dat lukte natuurlijk niet meer. Op het dieptepunt sliep ik ’s nachts vaak nog maar tot 2 á 3 uur ’s nachts. Daarna lag ik te woelen en vloog ik van tijd tot tijd uit frustratie tegen het plafond. Want ik besefte dat ik mijn slaap zo ontzettend nodig had om de dag door te komen, en dat 3 nachten op een rij slapeloosheid me enorm op zouden breken.

slaap1

Dat deed het dus altijd ook. Uitgeput kwam ik de week door, om in het weekend nergens meer in staat te zijn. Als een zombie liep ik door de school. Als de kinderen er waren ging het nog wel, maar zodra ze naar huis waren, zakte ik in elkaar. Logisch natuurlijk, als je minimaal 4 nachten in de week maar 4 uur slaapt. Ook was ik in die periode vaak ziek, ook dat wijtte ik aan mijn slaapgebrek.

Andersom was het dus ook dat ik heerlijk sliep als ik de volgende dag niet hoefde te werken. Zonder überhaupt wakker te worden, sliep ik aan één stuk door. Heerlijk uitgerust kon ik de volgende dag weer beginnen. Zo’n nacht lekker doorslapen deed me dan ook zo ontzettend goed. Vanaf dit schooljaar werkte ik twee dagen in de week. Dat maakte al dat ik erg weinig last had van slaapgebrek. Ik ervaarde veel minder stress van mijn werk, dan toen ik nog vier dagen werkte. Tijdens de twee dagen dat ik werkte, sliep ik ’s nachts iets minder lekker. Op één of andere manier was ik me tijdens mijn slaap heel erg bewust van het feit dat ik vroeg op moest. Dus werd ik vaak ieder uur wakker, om te checken of ik de wekker niet al had gemist. Ook was ik er erg op gespitst dat ik ’s morgens de eerste tram voorbij hoorde rijden (mijn teken dat ik er bijna uit moest) en dat het verkeer voor de deur drukker werd. Al vond ik dat gelukkig een stuk vervelender dan het slaapgebrek toen ik nog vier dagen werkte.

Zoals jullie weten heb ik nu helemaal geen werk meer, wat dan ook resulteert in alleen maar diep en heerlijk slapen. Ik heb absoluut geen enkele vorm van stress, waardoor ik ’s avonds na een warme douche per direct in een diepe slaap val. ’s Nachts wordt ik hoogstens wakker van een keertje plassen, om vervolgens meteen weer lekker weg te zakken en tot 8 uur/half 9 de volgende dag door te slapen. Dat verkeer en de tram buiten hoor ik niet eens meer. Wat heerlijk!
sleep2
Ik kan jullie niet vertellen hoe fijn het is om goed te slapen. Iedere dag slecht slapen, maakte ook dat ik ‘bang’ werd om te gaan slapen. Wat natuurlijk voor een negatieve spiraal zorgde. Nu vind ik het heerlijk om naar bed te gaan, ik weet toch wel dat ik ’s nachts niet zal gaan flippen. Ik hoef echt niet iedere nacht precies 8 uur te slapen, maar minimaal 4 nachten in de week met maximaal 4 uur slaap… Dat was het andere uiterste.

Hoe slaap jij op werkdagen? En op vrije dagen? En wat voor effect heeft dat op je?

(De plaatjes zijn afkomstig van weheartit.com)

  • Manon

    Ik slaap sinds we een nieuwe bed (boxspring) hebben ook echt 10x beter dan voorheen. Ik werk vanuit huis/eigen tijden dus ik heb ook weinig stress. Als ik stress heb slaap ik heel slecht maar nu slaap ik heel erg lekker. Zo rond 11 uur ga ik slapen en dan ben ik om 8 uur klaarwakker, fijne tijden!

    11 maart 2014 at 16:31 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.