to top

Aanrader: München

Een paar dagen geleden schreef ik over mijn korte ski-trip naar München (en Oostenrijk). Dat bracht me op het idee om eens een ode aan deze bijzondere, leuke, gezellige stad. Want als je van stedentrips houdt en Londen en Parijs wel gezien hebt, dan moet (MOET!) je echt eens een bezoekje brengen aan München. En wel hierom:

– München ligt in de Duitse deelstaat Beieren, die in het zuidwesten van Duitsland ligt, tegen de Oostenrijkse grens aan. Dat maakt dat München die gezellige, Zuid-Duitse sfeer ademt. Bedenk daar vrolijke Duitsers, grote pullen bier, heerlijke wijntjes en lekker eten bij, en je plaatje is compleet. In München gaat het vooral om genieten en dat kan echt in ieder restaurant.

– Mocht je van biertjes en wijntjes (of frisdrank) op een terras houden, dan is München écht helemaal wat je zoekt. De stad staat namelijk bekend om haar Biergartens. Dat zijn plekken in parken, of terrasjes, in de open lucht waar heel veel grote picknicktafels staan. Je kunt gratis in zo’n gezellige Biergarten gaan zitten, met je eigen meegebrachte eten of drinken. Als je geen zin hebt om het zelf mee te nemen, zijn er in de Biergarten genoeg opties om heerlijke drankjes en eten te kopen. Iedereen zit lachend aan de lange tafels en de sfeer is altijd goed. Echt een enorme aanrader om een middagje (of langer!) te doen!

IMG_3749

– Houd je van wandelen in parken, dan zit je in München ook helemaal goed. Er zijn een aantal gigantische parken waarin je zou kunnen verdwalen. Op een warme dag (waar ze er in Zuid-Duitsland meer van hebben dan bij ons), is het er heerlijk vertoeven. Ook is er in één park een stroomversnelling, waar veel surfers proberen tegen de golven te blijven staan. Erg leuk om eens een kijkje te nemen. Of om zelf te proberen, als je daar into bent.

– In München kun je geweldig shoppen. Waar ik het in Berlijn lastig vond om één, fijn winkelgebied te vinden, was dat in München helemaal niet moeilijk. Zorg dat je rond het Marienplatz terecht komt en dan zit je goed. Luxe, grote winkelcentra worden afgewisseld met bekende ketens. Er is voor ieder wat wils en je zult je zeker niet vervelen! Ondertussen kun je uitpuffen in een Brauhaus. Dat is een soort café/restaurant dat eigendom is van een bierbrouwerij. Wees er dus van verzekerd dat je er de lekkerste biertjes kunt drinken. Maar natuurlijk wordt er ook andere drank verkocht!

IMG_3733

– Hans im Glück is al een reden op zich om een keer naar München te gaan. Echt. Het is een super charmante restaurantketen waar ze mijn favoriete menukaart ever hebben! Er staan namelijk tientallen soorten heerlijke hamburgers op en daarnaast verkopen ze tientallen soorten mojito’s. Combineer die twee heerlijkheden (voor een hele schappelijke prijs) en je hebt een geweldige avond.

– De musea in München zijn ook zeker de moeite waard om eens een bezoekje aan te brengen. Op zondag is de entree voor ieder museum maar 1 euro, waardoor je jezelf dus prima kan vermaken. Op een regenachtige zondag zijn we eens naar een museum met moderne kunst gegaan (niet mijn ding) en een museum waar vooral schilderijen uit de periode voor 1900 hingen. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien.

IMG_3754

– In München is het openbaar vervoer geweldig goed geregeld. Sowieso zijn er stadsbussen, maar met de metro kom je ook echt overal. Op iedere straathoek zit wel een trappetje naar een metrostation en die komen om de paar minuten langs. Je hoeft nooit lang te wachten en overstappen kost veel minder moeite dan bijvoorbeeld in Londen wel eens het geval is.

– München is gewoon super geschikt voor een weekendtrip. Londen en Parijs zijn wat mij betreft nogal duur, wat mij echt tegenhoud om gezellig een weekendje langs te gaan. München is daarentegen heel goed geprijsd. Vergelijk de prijzen in hotels en restaurants ook maar met die in Amsterdam. Geen rekening achteraf van 7,5 pond per glaasje wijn dus!

Zoals je kunt merken ben ik echt heel erg gecharmeerd van München. Ik heb geen plannen om ooit te emigreren, maar áls ik het zou doen, dan zou het zeker weten naar München zijn! Ik hoop dat veel meer Nederlanders München als stad voor een citytrip gaan zien, want het zal je zeker niet teleurstellen!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.