to top

Goede doelen ronselaars

Vanuit mijn ooghoeken zie ik ze in de verte al naar me loeren. Van die verkleumde studenten met een gemaakte glimlach en een artikel dat hun doel verraad. Dat kan een krant zijn, een clipboard of iets wat de aandacht trekt, zoals bijvoorbeeld een flesje bruin water. Doelgericht en met eurotekentjes in hun ogen stappen ze op me af, in hun hoofd het script al klaar. “Goedemiddag mevrouw, heeft u wel eens van het Wereld Natuurfonds gehoord?”

Al lang voor die openingszin weet ik natuurlijk al hoe laat het is. Het lijkt namelijk wel alsof steeds vaker een blik met semi-enthousiaste studenten wordt opengetrokken om in winkelcentra hun slag te slaan. Hun doel: zoveel mogelijk nieuwe donateurs of abonnee’s werven. Ten koste van alles. Zo blokkeren ze je weg en nemen de meesten geen genoegen met een beleefd “nee, dank je”. Het ergste van alles vind ik die zelfingenomen koppen, als ze proberen de emotie over te brengen van die arme kindjes in een onder ontwikkeld land. U bent een slecht mens, als u hier niet gevoelig voor bent. Zoiets lijken ze uit te stralen. Maar uiteindelijk weten we beiden dat ze betaald krijgen per uur, plús een bonus per nieuw lid dat ze aandragen.

Alsof het allemaal al niet erg genoeg is om getackeld te worden door wervers, vlak voordat je de Albert Heijn in kan stappen, heb ik op IJburg een nieuwe trend ontdekt. Een trend waar ik helemaal niet blij mee ben. We worden namelijk al een tijdje iedere week wel een keer aan de voordeur lastig gevallen door wervers van goede doelen. Zo ging gisteren tot twee keer aan toe de bel (“huh, verwacht jij iemand?) en bleken het twee keer ronselaars voor verschillende goede doelen te zijn. Eén van de Hartstichting (was Maran al een keer mee in zee gegaan) en een keer hebben we ze zonder te vragen weggestuurd. KOM OP MENSEN!

Bruiloft (49)

Ik ben natuurlijk helemaal voor goede doelen. Kun je daar überhaupt heel veel op tegen hebben? Ik vind dat wij het in Nederland over het algemeen heel goed hebben en vind dat, als je het kan missen (!!!), we best iets terug mogen geven aan mensen die het minder goed hebben. Bovendien steunen we de nodige goede doelen die zich richten op onderzoek naar enge ziektes. Want daar zijn we natuurlijk wel op tegen. Ik vind het dan ook prima als goede doelen reclamecampagnes lanceren om een bepaald onderwerp aan te snijden. Ook vind ik die speciale, avondvullende shows met als doel zoveel mogelijk nieuwe donateurs te werven een goed idee. Laat mensen maar bewust zijn van verschillende maatschappelijke problemen, waar geld voor nodig is.

Aan de andere kant kan ik de agressieve manier van leden werven dus helemaal niet waarderen. Ik vind het ronduit belachelijk om aangerand te worden op weg naar de supermarkt. Om een tattoo op mijn voorhoofd te moeten laten zetten met daarop: val me niet lastig, ik geef al veel aan goede doelen. Om thuis verschrikt om me heen naar de rotzooi te kijken, omdat ik denk dat het visite is, als het iemand van een goed doel is. Misschien moet ik wat aan die zooi doen, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Ik geef dan ook nooit aan ronselaars. Nooit. De goede doelen waar ik in geloof, vind ik vanzelf op andere manieren. Ik hoop dat iedereen dat doet en dat de agressieve wervers binnenkort lekker een baantje in de plaatselijke Bagels & Beans moeten zoeken. Heb ik ook gedaan tijdens mijn studie. En in plaats dat ze mij lastig vallen, kan ik hen lastig vallen: “een vanille latte alsjeblieft, en een stukje cheesecake.”

  • claudia

    Dat doen die gas en licht gozertjes ook! Mega irritant! We hadden een tijd geleden ook een goede doelen miep aan de deur staan.. heeel verhaal stak ze af en toen ik netjes bedankte zei ze letterlijk ik hoop dat u ooit in een minimum loon situatie terecht komt zodat u weet wat deze kindjes meemaken! Wel!! Toen kwam het varkentje in mij omhoog en heb ik haar niet heel vriendelijk verzocht om op te rotten voordat ik der kop van haar romp aftrok!
    Zoals je al kan raden vertrok ze met de welbekende staart tussen de benen 🙂

    10 februari 2014 at 14:09 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.