to top

Trouwen: de gastenlijst opstellen…

Toen een vriendin van mij ging trouwen, was ze erg aan het worstelen met haar gastenlijst. Zou ze collega A wel uitnodigen? Maar collega B dan? Godzijdank dat ik daar geen last van heb, dacht ik toen nog. Totdat ik een paar maanden later zelf ten huwelijk gevraagd werd. Toen moesten mijn (toen nog) aanstaande en ik ons daar alsnog over gaan buigen. En ik kan vertellen: dat is echt één van de aller zwaarste klusjes die je tijdens de voorbereidingen van je bruiloft tegen zal komen.

Sowieso is het altijd lastig om voor een feestje te bepalen wie je uitnodigt en wie niet. Je wilt niemand voor z’n hoofd stoten, maar je moet er ook voor waken dat je feestlocatie (en je portemonnee) niet uit z’n voegen barst. Het is dus zaak om echt alleen de mensen uit te nodigen die je er graag bij wilt hebben, en zelfs daar moet je vaak nog in schrappen!

Bruiloft (137)

Wij begonnen met de mensen zonder wie we niet konden trouwen. Dat was makkelijk: ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s. Daarna waren er natuurlijk nog flink wat mensen zonder wie we niet wilden trouwen: vrienden, vriendinnen, ooms en tantes, neefjes en nichtjes. En natuurlijk collega’s waar we een bijzondere band mee hadden.

We hadden per locatie (trouwlocatie, restaurant en feest) een lijst met maximaal aantal personen gemaakt. Ook wisten we ons maximum budget. Afhankelijk daarvan zijn we net zo lang gaan aanvullen en schrappen totdat het echt niet meer kon.
Met name ik vond het erg moeilijk om me aan die lijst te houden. Gedurende de maanden die het duurde om de bruiloft te organiseren, merkte ik dat ik met bepaalde mensen, die we in de eerste instantie hadden uitgenodigd, minder contact had gekregen. Of juist andersom: iemand waar we eerst niet zoveel mee hadden, die in de maanden daarna steeds belangrijker werd.

In de uiteindelijke gastenlijst zijn tot op het laatste moment nog wel wijzigingen geweest, maar in grote lijnen is het dus wel verstandig om voor jezelf een maximum aantal gasten aan te houden. Ook hadden wij onze gasten gevraagd om heel serieus te laten weten of ze wel of niet aanwezig zouden zijn. Wij moesten voor onze feestlocatie namelijk per persoon betalen. Iedereen die dus niet kwam opdagen kostte ons geld, wat niet nodig was geweest. Gelukkig begrepen al onze gasten dat en kwam er uiteindelijk minder dan 1% niet op de dag zelf.

Bruiloft (200)

Al met al was het dus erg moeilijk om een goede gastenlijst te maken. Je wilt niemand beledigen, maar je wilt ook niemand op je Grote Dag waar je eigenlijk niet zoveel mee hebt. Wij waren daar uiteindelijk prima in geslaagd. Hoe zit dat bij jullie? Als je getrouwd bent, ben ik benieuwd hoe het opstellen van de gastenlijst bij jullie ging. En zo niet, hoe doen jullie dat met feestjes? Hoe nodig je mensen gericht uit, zonder je druk te maken over het feit of je wel of niet mensen beledigt?

(De foto’s zijn gemaakt door onze trouwfotografen. Ik ga daar later nog een uitgebreide post over doen, want ze waren geweldig. Op dit moment nog geen linkje naar hun site, want daar staan meer foto’s van ons en die wil ik nog even niet verklappen ;-))

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.