to top

Herinneringen aan Pakjesavond

Sinds twee weken ben ik 28 en ik heb dus al evenveel Pakjesavonden meegemaakt. Toen ik klein was, stonden die  in het teken van lichte spanning, gezelligheid en vooral heel veel cadeautjes. We bekeken de speciale Sint-aflevering van Sesamstraat terwijl onze woonkamer langzaam volstroomde met familie. En als die aflevering voorbij was, werd het pas echt heel spannend.

Heel toevallig, maar na Sesamstraat kwam er meestal een moment waarop mijn opa zich realiseerde dat ze de sigaretten van mijn oma waren vergeten (ze woonden aan de overkant). Hij ging – behulpzaam als hij was – ze wel even ophalen, met de mededeling dat hij snel terug zou zijn. Dat was hij ook, en altijd liep hij net Zwarte Piet mis. Die had een paar zakken cadeautjes en een handvol pepernoten in de gang had gezet. Heel af en toe kwam de echte Sinterklaas ook nog even langs. Met een Piet, met een stem die wel heel erg op die van mijn tante leek.

Ik herinner me de geur van mandarijntjes en speculaas en het gelach in de woonkamer. Mijn broertje en ik mochten één voor één cadeautjes uitpakken of ze uitdelen aan iemand anders. De cadeautjes die mijn broertje en ik uitpakten, waren áltijd supercadeautjes, precies wat we wilden hebben! Na het uitpak-festijn schreeuwden mijn broertje en ik nog een welgemeend “Dank u, Sinterklaas” in onze kachel, om vervolgens voldaan in onze warme pyjama’s naar bed te gaan. Beneden hoorden we onze familie nog gezellig napraten, terwijl wij lekker in slaap vielen.

sint

Er is ook een periode geweest waarin Sinterklaas vrijwel volledig aan me voorbij ging, maar sinds een aantal jaar vieren we het gelukkig weer uitgebreid.

Onder andere met mijn schoonfamilie. Het ene jaar doen we aan lootjes-trekken en gedichten schrijven en het jaar daarna spelen we het welbekende Sinterklaas-spel. Ik vind het heel moeilijk om gedichten te maken, maar uiteindelijk zijn alle Sinterklaasavonden even gezellig. Om half 8 zitten we meestal al helemaal vol met heerlijk eten en dan zijn er nog pepernoten en chocoladeletters in overvloed. We lachen wat af om de mooie gedichten die iedereen heeft geschreven en de leuke, praktische of juist gekke cadeautjes die iedereen voor elkaar heeft gekocht.

Ik zal ook nooit meer één specifieke Sinterklaasavond herinneren met mijn familie. Mijn nichtjes waren nog klein en hadden zich verheugd op 5 december. De cadeautjes stonden op zolder te wachten tot het pakjesavond was. Maar op 4 december overleed onze opa. De opa die ieder jaar de sigaretten van oma ging halen, nét op het moment dat Zwarte Piet aan de deur stond! Iedereen was natuurlijk in alles behalve een feest-stemming, maar toch besloten we om de pakjesavond door te laten gaan, speciaal voor mijn nichtjes. Het werd, verrassend genoeg, nog een redelijk gezellige avond ook. Een waarop het juist heel fijn was om bij elkaar te zijn.

Sinterklaas vieren met kinderen is geweldig. Ik doe het nu al een aantal jaar als juf. Het is zo leuk om die kleintjes te kunnen foppen met het hele Sinterklaas-verhaal. Toen ik bij de kleuters werkte, werd ik wel eens gek van ze. Ze zijn rond de Sinterklaasperiode zo onrustig en zenuwachtig! Vandaag in groep 3 was het enorm leuk. De kinderen hadden er zin in, waren vooral heel lief voor elkaar en het was heerlijk om die lichtelijk gespannen gezichtjes te zien toen de Sint met zijn Pieten de klas in kwam.

Ik hoop ooit ook Sinterklaas mee te mogen maken als moeder van een kleintje. Schoentjes volstoppen, alibi’s bedenken en proberen de cadeautjes binnen te smokkelen. Het lijkt me zo leuk! En wie weet komen er dan ook van die avonden, waarop opa nét Zwarte Piet misloopt. Dat zou toch wat zijn!

Dit jaar is het nog niet zo ver. Al denk ik dat ik vanavond wel stiekem even Sesamstraat op zet.

  • Karen

    Ziet er mooi uit Betty!
    Ik blijf je volgen.

    6 december 2013 at 09:39 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.